Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Solidaritat als Solidari@s amb Itoitz des de l'Ebre
18 jul 2007
El proper 24 de juliol seran jutjats una vintena de Solidari@s amb Itoitz, donem el màxim suport a tots els activistes des de les Terrres de l'Ebre.
(Plataforma en Defensa de l'Ebre, Casal Popular Panxampla, Kol·lectiu Organitzat per la Kara, CNT/AIT Tarragona i Maulets)
El drama de l’embassament d’Itoiz, com molts altres de la part alta de la conca de l’Ebre, té una dura història d’imposicions i de repressió a la seua esquena.

El pantà d’Itoiz és una obra clau dins del Pla Hidrològic Nacional. Mentre al juny de 2004 es derogava el transvasament previst pel PHN, els embassaments de la part alta de la conca de l’Ebre (entre ells el d’Itoiz) eren declarats d’interès públic i s’accelerava la seua finalització.


El 16 de juny de 2003 va començar un violent desallotjament i demolició del poble d'Itoiz(entre d’altres). Moltes persones van decidir oposar-se a la demolició del poble i arribar fins a les últimes conseqüències i fer front així a la construcció de l'embassament d'Itoiz. A causa d’este desallotjament el pròxim dia 24 de juliol 19 persones hauran d’anar a judici i afrontar-se a diverses acusacions que podrien desencadenar en penes de presó i multes de fins a 48.000 €.

El pantà d’Itoiz fa més de 20 anys que està en obres, durant tot este temps han sigut nombrosos els informes encarregats pel govern de Navarra (primer PSOE i després UPN), la CHE i el govern central, que han alertat sobre la inseguretat i els greus perills que comportaria la construcció i emplenat del pantà d’Itoiz. També hem vist sentències judicials que declaraven il•legal el projecte d’embassaments d’Itoiz, i estudis que revelen la alta activitat sísmica de la zona on està situada la presa. De fet, des que s’ha començat a omplir l’embassament, l’activitat sísmica de la zona ha augmentat significativament, de manera que diferents experts han ratificat de nou la relació entre les activitats d’emplenat i buidatge de l’embassament i els fenòmens sísmics que es produeixen a la zona,
L’única resposta que ha donat l’estat a tots estos fets, ha estat la desestimació d’estudis encarregats per ells mateixos, la presentació de recursos judicials per poder tirar endavant unes obres declarades il•legals per la seua pròpia justícia, el cas omís a estudis geològics i sísmics de la zona o la injecció de formigó a les esquerdes que fan evident el que es veia venir: la perillositat de la presa d’Itoiz.

També hem vist com tota una terra s’aixecava amb un crit de lluita pel seu futur a la vall que els ha vist néixer, créixer i viure. Hem vist la desesperació de tot un poble davant de l’actuació irracional d’un govern que només pensa amb els interessos econòmics i que oblida per complet els habitants d’una zona, a qui sacrifiquen deliberadament per aconseguir els seus objectius poltico-econòmics.

L’actitud autoritària de l’estat (govern espanyol, govern navarrès i la CHE), més pròpia de temps passats, ha dut alguns companys i companyes a fer actuacions plenament legítimes, però perseguides per les lleis de l’estat, per poder evitar la destrucció de la seua terra i el seu futur. Així diferents integrants del col•lectiu Solidari@s han rebut diverses sancions, n’hi ha que han patit presó, d’altres estan en cerca i captura, i han hagut de deixar les seues vides endarrera per evitar la brutal repressió de l’estat. Ara , el pròxim 24 de juliol , d’altres han d’anar a judici...

Amb este comunicat volem manifestar el suport de les Terres de l’Ebre als moviments socials d’oposició a les grans preses dels Pirineus. Per una nova cultura de l’aigua, embassaments, transvasaments i grans regadius han de formar part del passat


Solidaritat i absolució per a Solidari@s amb Itoiz.


Entitats firmants:

-Plataforma en Defens de l’Ebre
-Casal Popular Panxampla
-CNT/AIT Tarragona
-Kol•lectiu Organitzat per la Kara
-Maulets

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat