Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Església jeràrquica?
17 jul 2007
ESGLÉSIA JERÀRQUICA?

(Carta publicada en el diari «El Punt» el dia 17 de juliol de 2007)

Moltes gràcies a la senyora Anna Batista, de Girona, per la seva resposta del dia 12 a la meva carta del dia 7. És millor parlar-ne. Toca diversos punts, però no és possible contestar-los tots per manca d’espai. Només el més important. Diu ella: «L’Església ni ha estat mai, ni és, ni té per què ser democràtica. La va fundar Jesucrist, i la va fonamentar sobre els apòstols i els seus successors, els bisbes, i per tant és jeràrquica.» No, no, senyora Anna. Això és massa simple.

Vejam. L’Església és jeràrquica, però no ho hauria de ser, o no tant. En els primers segles, els responsables de les comunitats (encara no se’n deia bisbes) eren elegits pel poble. I així va continuar sent quan, a partir del segle III, ja tenien el nom i les atribucions de bisbes. El bon costum es va anar trencant dins el feudalisme, quan els bisbes van anar passant a ser terratinents feudals. Aleshores designar un bisbe ja era qüestió d’alts interessos. Va convenir protegir els privilegis de les grans famílies nobiliàries, d’on aleshores sortien els bisbes (i abats).

És a dir: aquest caràcter tan marcadament jeràrquic prové de la corrupció feudal. I encara l’arrosseguem: la forma actual de nomenament de bisbes encara és una conseqüència de l’ordre feudal. Ara deixem de banda el terme democràtic, que és civil. Però l’Església seria molt més evangèlica si el nomenament de bisbes es fes d’acord amb el parer dels fidels. Vostè també ho hauria de voler. Avui hi ha un divorci molt marcat (i creixent) entre papa, bisbes i una part dels fidels, per una banda, i teòlegs, militants de base i una part dels mossens, de l’altra. I això no és gens bo.

Antoni Ferret. Barcelona

http://www.moviments.net/aferret

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat