Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sanitat : laboral
s'ha trobat merda en les *hamburguesas d'una gran cadena
13 jul 2007
«Fast food Nation», s'ha trobat merda en les hamburgueses d'una gran cadena. La pel·lícula de Richard Linklater denuncia les condicions laborals i le funcionament de les cadenes de menjar escombraries
fast-food-nation-the-movie.jpg
0060838582.jpg
McDonalds s'ha sentit directament atacada per la pel·lícula de Richard Linklater «Fast food Nation», que transforma en ficció l'assaig literari homònim de Eric Schlosser dedicat a l'anàlisi de les cadenes de menjar escombraries. El procés econòmic que s'inicia amb la contractació de treballadors il·legals en els escorxadors és seguit pas a pas, gràcies a un repartiment estratègicament distribuït pels diferents fronts d'aquesta contaminant guerra comercial.

Mikel INSAUSTI | gara

El debat sobre el menjar escombraries està damunt de la taula, per ser un dels factors externs de la decadència d'Occident. És un dels símptomes evidents que el desenvolupament capitalista no implica necessàriament una millora de la qualitat de vida, sinó que succeïx al contrari. La societat nord-americana té un seriós problema alimentari, de la sanitat ja s'ocupa Michael Moore amb la seva nou documental «Sicko». Aquests mals hàbits en el menjar tenen a veure amb una industrialització que no complix amb els mínims de qualitat dels productes, ni de manipulació i tractament dels mateixos, ni d'higiene per part d'un personal explotat laboralment. Les grans cadenes multinacionals de menjar ràpid atenen denúncies diàries, per al que conten amb un equip d'advocats especialitzat a donar una cobertura legal a la seva malsana implantació. És McDonalds la companyia que està més alerta contra les campanyes d'opinió que poden perjudicar als seus interessos, molt més arran del documental de Morgan Spurlock, «Super Size me», que va obligar a la famosa franquícia a implantar una sèrie de novetats en els seus menús per a millorar el seu ja bastant deteriorada imatge pública.



«Fast food Nation» se centra també en les hamburgueseries, però amb un enfocament molt distint al de Spurlock, qui se sotmetia com conill d'índies a un experiment consistent en alimentar-se durant un període de temps determinat solament de menús d'aquestes cadenes, a fi de comprovar davant notari mèdic els desequilibris i estralls gairebé irrecuperables causats en el seu organisme. Richard Linklater, en canvi, planteja una anàlisi global del sector l'economia del qual es basa, a més d'oferir un producte de baixa qualitat mal tractat, en una explotació sistemàtica dels seus empleats a través de fórmules de treball temporal per a joves sense recursos, i, sobretot, en una connivència amb la indústria càrnica que se serveix de la immigració il·legal com mà d'obra barata. Per tant, la pel·lícula segueix tot el procés; des que el cap de bestiar és engreixada artificialment i entra en l'escorxador fins que la *hamburguesa és servida en el plat del client. En cadascun d'aquests passos es cometen una sèrie interminable d'irregularitats, amb el que s'acaba entenent perfectament com l'hamburguesa ha arribat a ser un aliment tan desprestigiat quan, en la seva versió casolana, hauria de ser apreciada en funció de la bondat de la carn picada empleada en la seva elaboració. Però les grans cadenes, igual que han acabat amb la respectabilitat de l'hamburguesa, ho estan fent amb altres plats internacionals, com puguin ser la pizza italiana o el döner kebap turc. El mateix es pretén fer amb les tapes o el tradicional entrepà, pel que no estaria de més que en el nostre entorn s'anessin prenent les mesures necessàries perquè no vagi a ocórrer una mica semblat amb el pintxo i altres especialitats autòctones.

El puzle del menjar escombraries


La major i principal dificultat del plantejament de Linklater consistia a convertir en ficció el que en origen és un assaig literari, perquè com a tal ha estat considerat el reeixit llibre de Eric Schlosser «Fast food Nation: the Dark Side of the All-American Meal». Gràcies a que l'experimentació corre per les venes del cineasta, el desafiament no ha suposat cap mur insalvable i ha optat per recórrer al sistema «made in Altman» del repartiment coral amb històries creuades per a simultanejar totes i cadascuna de les cares del problema. La pel·lícula està organitzada a manera de puzle, intel·ligentment amatent perquè l'espectador pugui anar unint les peces i treure les seves pròpies conclusions respecte al grau d'amenaça que suposa per a la seva vida el menjar escombraries. No hi ha estadístiques sobre la influència d'aquest tipus de pel·lícules en els costums alimentosos dels espectadors, però mereixeria que algú fes un estudi.


Linklater és vegetarià i Schlosser menja carn, però mai en un fast food. Les dures i impactants seqüències dels escorxadors fent el seu treball en penoses condicions, contràries a qualsevol consideració ecològica, segurament faran replantejar-se a més d'un espectador el seu tipus de dieta alimentosa. Aquestes escenes van ser filmades de forma semiclandestina, juntament amb tota la part localitzada en la frontera amb Mèxic. De fet, durant el rodatge es va utilitzar un títol provisional que no pogués ser relacionat de cap manera amb el llibre de Schlosser, amb la condició de evitar que McDonalds i altres companyies poguessin posar-se en guàrdia abans d'hora, fins i tot posant traves a la filmació.

L'estratègia de cinema militant o d'escamot seguit en aquesta ocasió per Linklater també respon a les necessitats d'una producció independent que, a pesar del seu baix pressupost, va poder contar amb un repartiment multiestelar. El cineasta va recórrer als actors que li han estat fidels al llarg de la seua filmografía (Ethan Hawke, Greg Kinnear), als consagrats que no els importa renunciar al sou (Bruce Willis, Kris Kristofferson, Patrícia Arquette), als joves ascendents (Ashley Johnson, Avril Lavigne, Paul Dano, Bobby Cannavale) i a la comunitat llatina (Catalina Sandino Moreno, Ana Claudia Talancón, Luis Guzmán, Wilmer Valderrama). Una vegada resolt l'element humà, calia distribuir els peons de la partida, amb l'avantatge que en una pel·lícula sobre franquícies, on cada empleat es distingeix del de rang superior pel tipus d'uniforme i el lletreret amb el seu nom que l'identifica, facilita molt les coses i cadascun sap com és el seu lloc.

A la part alta de la piràmide empresarial se situa el personatge de Greg Kinnear, que és l'alt executiu que ha d'investigar la qualitat de la carn que conté el nou llançament de la cadena Mickey's, una hamburguesa gegant cridada «The Big One», que hauria de ser l'orgull de la casa. Però alguna cosa olora a podrit en aquest plat estrella; més exactament, olora i sap a merda en el sentit literal de la paraula. Paral·lelament, la caixera d'un restaurant de la franquícia, encarnada per Ashley Johnson, una jove d'avui dia poc conscienciada, és alliçonada per Ethan Hawke en el rol del seu oncle, com un activista que organitzarà un sabotatge en tota regla. En la base estan els treballadors mexicans de l'escorxador, lloc en el qual es confirmarà que la carn de boví està contaminada amb restes d'abonament.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: s'ha trobat merda en les *hamburguesas d'una gran cadena
13 jul 2007
aquest tema ho podeu veure a un videojoc molt curios (i molt petit), encara que un poc maniqueista penso que bastant bo;
http://www.mcvideogame.com/index-esp.html
Re: s'ha trobat merda en les *hamburguesas d'una gran cadena
14 jul 2007
Oks, ja he vist la pel.lícula.
Els meus hàbits alimentaris poc que els canviarà, doncs ja fa anys que sóc vegetariana, però m'agradaria que molta gent carnívora en prengués consciència del que estan fent, ja no només des d'una visió animalista, sino també pel que significa tota aquesta explotació humana. I per la salut personal i del planeta, és clar.

Un colega carnívor l'ha vista i ha girat el cap a l'escena del matadero, de repugnància, i això que ell havia treballat en una sala d'especejament. No li he dit res per no resultar pedant, però espero que se n'hagi adonat que menjant carn, sigui a Amèrica o a Olot, propicia aquestes escenes que es repeteixen en qualsevol matadero. És molt hipòcrita tancar els ulls per no voler veure com assassinen la vaca i en canvi, tenir el bistec al plat en aquells moments.

L'únic que vull saber si el matadero era real per filmar la peli, algú ho sap?
Re: s'ha trobat merda en les *hamburguesas d'una gran cadena
14 jul 2007
Suposo que veure la pel.licula, com també vaig veure ¨Super-size me¨quan es va estrenar. El tema del consum de carn a Occident, és preocupant perque s'estan aplicant des de ja fa molt de temps els criteris de producció capitalistes, és a dir, maximització de beneficis al menor cost. M'explico: empreses com McDonalds engreixen les seves vaques, les tenen tancades, la empresa és responsable de deforestar zones de la selva Brasilera per dedicar-les al pastoreig d'aquests animals, en fi, una vergonya. Com si tot això no fos poc, les joguines que es poden trobar al ¨Happy Meal¨ és un producte de nens i nenes, estàn fetes a països com Xina a un cost baixissim que obviament s'estalvien gent com McDonalds.
I pel que fa al medi ambient, tot els estris que és fan servir per la beguda, hamburguesa i patates no estàn fets amb plastic la majoria i no es reciclen, amb el consequen impacte medioambiental que ja produeixen els purins de les granjes de l'empresa.
Jo ja fa temps que he deixat de consumir productes d'aquesta empresa, i de beure Coca-cola, i la vaig deixar de consumir per raons com aquestes.
Salut
Re: s'ha trobat merda en les *hamburguesas d'una gran cadena
14 jul 2007
El problema és que per més vegetariana que sigui, amb les verdures estan cardant el mateix amb el rollo dels transgènics, ja res no és el que era si no ho compres directe al petit pagès (i encara, pq molts no fan servir agricultura ecològica)
Re: s'ha trobat merda en les *hamburguesas d'una gran cadena
14 jul 2007
Ostrass! ti, és clar que é molt millor l'agricultura ecològica. Pero bueno, si ens deixes aquestes expectatives de que no res canviarà, ho tenim fotut! tot es pot canviar i millorar.
Re: s'ha trobat merda en les *hamburguesas d'una gran cadena
16 jul 2007
Això,

No ens quedem amb la denúncia al model empresarila, ecològic o social. Millor la dieta d'il·luminada vegana.

S'ha de ser pallass@ per defensar postulats nazis d'aquesta mena i anar d'autònom o revolucionari per la vida. Has estat mai al Sahel? a Groenlàndia? a... tants pobles que l'única font de proteina és l'animal?

Millor plantem el món de soja per les teves bio-hamburgueses... Lamentable.

Un dia em crospiré un puto jipi newage vegano, així faré un acte ecològic com cal.

Aneu a veure la peli, que està molt bé.
Re: s'ha trobat merda en les *hamburguesas d'una gran cadena
16 jul 2007
completament d'acord amb varg jaja si senyor xD
Sindicato Sindicat