Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sense clasificar
"El nostre objectiu ha estat fer una mena de replantejament del Rebrot de cap a peus"
11 jul 2007
Entrevista a Marta Andreu, militant de Maulets i membre de la comissió organitzadora del Rebrot 2007.
Podries fer-nos cinc cèntims de la història del Rebrot?

El Rebrot neix lâany 2001 arran de la voluntat de Maulets de fer rebrotar, i dâaqui el nom, lâaplec del Pi de les Tres Branques. Ãs per aquest motiu que sâorganitza aquell any, per primer cop, un aplec de joves tot el cap de setmana amb xerrades, tallers, activitats, concerts i que té el seu punt final amb el dinar popular al Pla de Campllong i la celebració del Pi Jove.

Així, durant els tres anys següents es va apostar per repetir aquest mateix esquema de xerrades obertes i concerts al camp de futbol, fins que lâany 2005 es decideix apostar per un nou format de Rebrot, on la formació política tingui un pes encara més superior a les actuacions musicals. Aquesta mateixa filosofia va planar sobre el Rebrot de 2006 i encara és la màxima que sâha volgut seguir amb lâedició dâenguany, tot i que hi hagi hagut canvis substancials en el format i dâaltres aspectes.

Quin paper ha tingut i té el Rebrot amb la diada del Pi de les Tres Branques?

Lâaplec del Pi de les Tres Branques ja existia fa moltíssims anys, però des de Maulets es va fer lâanàlisi que avui dia era una diada folkloritzada i amb un contingut polític empobrit o gairebé nul. A més, també existia una clara voluntat per part de certs partits institucionals de monopolitzar-la i utilitzar-la com un altre dels seus punts de venda de fum. Així doncs, des de Maulets es va apostar per lâorganització del Pi Jove, al mateix Pla de Campllong, amb parlaments dâorganitzacions polítiques de lâEsquerra Independentista, un dinar popular i actuacions de cantautors com a revulsiu per a retornar la combativitat a aquella diada, i utilitzar el Rebrot com a atractiu i agent mobilitzador del jovent cap a la comarca del Berguedà.

I malgrat els canvis de dates que hem patit els darrers anys a Berga, i el canvi dâubicació del Rebrot enguany, cal dir que Maulets continua organitzant els actes del Pi Jove el tercer cap de setmana de juliol.

Quins són els motius que han portat a lâorganització del Rebrot a canviar dâubicació desprès de sis anys a Berga?

El nostre objectiu ha estat fer una mena de replantejament del Rebrot de cap a peus. I per fer això, hem cregut que a lâaplec li calia un canvi dâaires. Estem molt contents amb la ciutat de Berga, i mai podrem agraïr prou a la gent del Panxo la seva col·laboració amb el Rebrot, però un nou plantejament sovint requereix un nou escenari. Des de lâorganització vam valorar que el Maresme era una comarca prou ben comunicada a nivell de transport públic, i on Maulets ha tingut un pes històric important. I la vila dâArgentona, amb una gran tradició de festes populars com ara la Fira del Càntir o la Garrinada, i lloc on el novembre passat vam celebrar la nostra Assemblea Nacional, seâns va presentar com el lloc idoni on engegar aquesta nova edició del Rebrot.

Quines novetats destacaries dâaquesta edició?

A banda del canvi dâubicació, que és evident, destacaria la recuperació del format dâaplec, la voluntat de presentar el Rebrot com un tot, on durant 4 dies tâamares de política, de lluita i de festa. Eguany, després de dues edicions on lâúnica activitat de pagament era el concert de dissabte a la nit, hem recuperat el concepte âabonamentâ?, potenciant que la gent que vingui a lâaplec ho faci per quedar-sâhi de dijous a diumenge, i no a passar-hi un dia o, sovint, tot just una nit de festa. Els concerts dels tres dies seran tancats, cosa que hem cregut fonamental per tal de poder cobrir els gastos que generen totes les activitats obertes a tot el públic i els mateixos concerts, ja que el Rebrot és totalment autogestionat.

Quins aspectes es volen potenciar?

Enguany, a nivell polític, el Rebrot es fonamenta en dos eixos concrets, la campanya en defensa del territori, que fa anys que estem duent a terme, i un nou tema amb el qual volem començar a bastir un discurs: les drogodependències. Pel que fa al primer, cal destacar la presentació dâun documental realitzat a partir dels dos anys que portem en aquesta vessant de la lluita. I de cara a la problemàtica de les drogodependències, hem plantejat una xerrada a partir de la qual volem intentar que sorgeixi una posició consensuada i una conscienciació respecte lâús i problemàtiques de les drogues tant a nivell del militant com a nivell del jovent no organitzat en el nostre país, així com posar en dubte lâactual model dâoci consumista basat en un sistema en el qual de dilluns a divendres produeixes i el cap de setmana desconnectes.

A nivell musical, hem apostat per un cartell on predominen clarament els grups de la nostra terra, ja que a les tardes a la Plaça Nova hi tindrem música tradicional i cantautors, i al cartell dels concerts de la nit hi ha un mínim de tres grups catalans per dia.

LâEsclat sâha consolidat com a concurs revelació per conèixer les noves promeses de la música reivindicativa dels Països Catalans, com va sorgir aquesta iniciativa?

La idea va sorgir de manera natural. Des de sempre, les assemblees han potenciat els petits grups locals més o menys propers, i hi han comptat per a petits concerts als pobles i barris, tant pel fet que són una manera econòmica dâanimar els actes i sopars populars, com pel fet dâajudar als grups joves a donar-se a conèixer, i a escampar les idees que fet i fet tots compartim. I així, es va pensar en ajuntar tot de grups de les nostres comarques, localment coneguts però nacionalment desconeguts, i fer un concurs el premi del qual ha anat variant durant la història del Rebrot: gravar una maqueta, tocar al Rebrot,... i així donar-los a conèixer a la resta del país.

A nivell polític, el Rebrot sempre sâha caracteritzat per incloure diverses xerrades de col·lectius nacionals i internacionals, una mostra dâentitats i carpes temàtiques i exposicions.. es seguirà en aquesta línia?

Doncs en part sí i en part no. Pel que fa a les xerrades dâinternacionals, com ja és habitual comptarem amb les delegacions dâorganitzacions juvenils dâaltres nacions oprimides com poden ser Galiza, Euskal Herria, Castella, Sardenya... a més, també comptarem amb les Brigades Internacionals catalanes Venceremos i Alí Primera, que desembolupen tasques de solidaritat amb els processos revolucionaris de Cuba i Venezuela respectivament.

Pel que fa a la mostra dâentitats i carpes temàtiques, enguany hem decidit prescindir-ne, tot i que no faltaran exposicions i altres imatges i textos arreu dels espais on es desenvoluparan els actes per tal que arreu de la vila dâArgentona es respiri ambient de Rebrot; a més, hem intentat que, tant amb els dinars populars, com amb lâActe Polític de diumenge sobre lluites juvenils als Països Catalans, sâhi sentin implicats la pràctica totalitat dels agents i sectorials de lâEsquerra Independentista.

Quina aportació fa el Rebrot a l'Esquerra Independentista?

La que fa, no la puc saber del cert; la que nosaltres pretenem que faci és facilitar uns espais de debat i de formació a les persones militants i properes a lâEsquerra Independentista, i també dâentreteniment conscienciat tant en els tallers com en les activitats únicament dâoci. Una altra de les funcions que li volem donar al Rebrot és la dâesdevenir un punt de trobada dels i les joves nostre país, i de les organitzacions de lâEI, per tal de començar a bastir lligams reals i útils entre nosaltres i caminar sense aturador cap a uns Països Catalans lliures i socialistes.
Mira també:
http://www.llibertat.cat
http://www.rebrot.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: "El nostre objectiu ha estat fer una mena de replantejament del Rebrot de cap a peus"
11 jul 2007
Molt ben aconseguides les respostes, felicitats!
Re: "El nostre objectiu ha estat fer una mena de replantejament del Rebrot de cap a peus"
12 jul 2007
Amunt el jovent de la terra,
Dempeus que cal seguir lluitant!
Re: "El nostre objectiu ha estat fer una mena de replantejament del Rebrot de cap a peus"
12 jul 2007
Bona feina!
Re: "El nostre objectiu ha estat fer una mena de replantejament del Rebrot de cap a peus"
12 jul 2007
la tematica musical un pel reduida no?
Re: "El nostre objectiu ha estat fer una mena de replantejament del Rebrot de cap a peus"
12 jul 2007
Reduïda et refereixes al cartell o bé a l'explicació de l'entrevista?
A mi el cartell em triomfa bastant. I a l'entrevista és evident que li han volgut treure importància, crec jo.

En tot cas, ens veiem al Rebrot!
Sindicat