Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
Campanya de solidaritat davant el judici al CSA Can Vies previst pel 20 de juliol
10 jul 2007
El 20 de juliol està previst el judici per l'okupació del CSA Can Vies de Sants, Barcelona.
Es porta a terme una campanya de solidaritat. No al desallotjament.
El 20 de juliol està previst el judici per l'okupació del CSA Can Vies de Sants, Barcelona.
Es porta a terme una campanya de solidaritat. No al desallotjament.
Situació legal del CSA Can Vies:

El maig del 2006, va arribar la demanda de desnonament per precari contra el CSA Can Vies interposada per TMB. Les demandes són una mena de denúncies però que van per una via civil ja que no estan penades i el seu objectiu és la resolució dâun conflicte âmenorâ? o dâinteressos.

Al cap de pocs dies de rebre aquesta notificació, es van personar a jutjats 14 col·lectius que treballen o donen suporta al centre social per tal de poder entrar en el procés. Dâaquesta manera, sâinicien els tràmits dâassignació dâadvocat i procurador per a cada col·lectiu que es fa dâuna manera diferent en funció de la situació de cada un.

10 dels col·lectius han agafat advocats de pagament, el Francesc Arnau de DALP, el Jordi Busquets de Fontanella i lâEduardo Cáliz, excepte la CGT que va amb la seva pròpia advocada, lâEster.

La resta de col·lectius han agafat justícia gratuïta i ja seâls hi ha concedit lâadvocat dâofici.

Després de resoldre lâentrada dels col·lectius al procés amb els seus respectius advocats, el pas següent era dictar una data de judici, la qual cosa hem estat allargant fins ara a mitjançant elements jurídics com recursos, impugnacions, etc.

Però finalment, sâhan resolt els dos recursos que quedaven pendents i han dictaminat una data de judici pel proper 20 de juliol a les 9:30h, que en cas dâallargar-se, es seguiria el dia 23 de juliol a les 10h. La vista es celebrarà al Passeig Lluís Companys, a la sala polivalent de lâAudiència Provincial.

Dâaltra banda, tot i que aquesta data és ferma, sâha de tenir en compte que comptem amb 9 advocats que, si tenen causes més importants aquell dia com un judici penal, es podria posposar per més endavant. Tot i així, la data primera de judici és pel 20 de juliol que és un divendres, i els divendres no hi ha judicis pel que seâns està fent molt complex fer-ho coincidir amb alguna cosa.

Si res dâaixò canvia, el pròxim divendres dia 20 es celebrarà el judici contra el CSA Can Vies i després dâaquest, només és qüestió de setmanes que enviïn una data de desallotjament.

-------------------------------------------------------------------------------

PROPOSTA DE CREACIÃ DâUN ESPAI SOCIAL AMPLI PER A DEFENSAR EL CSA
âEL BARRI VOL CAN VIESâ?

Assemblea de Barri de Sants, febrer 2007

CAN VIES ÃS IMPRESCINDIBLE PER A LA VIDA SOCIAL I POLÃ?TICA DE SANTS

Fa gairebé 10 anys sâokupà el Centre Social Autogestionat Can Vies, per tal de desenvolupar-hi un projecte de creació social alternativa i dâintervenció política assembleària al barri de Sants.

Durant aquest temps, sâha donat permanentment ús social a una propietat abandonada, invertint la llei dâor de lâespeculació immobiliària, que no és altra que abandonar temporalment una propietat fins que se li pugui extreure un valor mercantil extraordinari. Per contra, amb lâokupació de CAN VIES sâhan resolt necessitats colâ¢lectives que, avui, lâeconomia de mercat no vol ni pot satisfer.

A més de la tasca de denúncia continuada i real de lâespeculació, CAN VIES ha estat una escola de participació política, social i cultural per a centenars de persones de Sants, dinamitzant el teixit associatiu del barri. Són nombroses les experiències socials, comunicatives, artístiques, culturals, polítiques, dâeconomia alternativa, que poblen avui la realitat del barri i que han nascut i desenvolupat al calor de CAN VIES.

CAN VIES ha estat, i és, casa comuna de molts i moltes. Ha estat un punt dâencontre per a refer el fil entre diferents generacions dâactivistes socials de Sants, teixint pràctiques i relacions comunes. Homes i dones que protagonitzaren els moviments veïnals dels 70. Llibertaris minoritzats en la Transició a la democràcia restringida. Els silenciosos de la democràcia desencantada dels 80. Les generacions precaritzades i rabioses dels anys 90. Els joves de la democràcia videovigilada post 11-S. I més. Totes hi hem aprés a aprendre, unes de les altres.

Avui, lâexistència de CAN VIES està greument amenaçada, en primer lloc, per una demanda judicial de lâempresa legalment propietària -Ferrocarrils Metropolitans de Barcelona, FMB-, i en segon lloc, per una operació immobiliària vinculada al traçat del Tren dâAlta Velocitat (TGV).

La demanda judicial. El passat 18 dâabril, FMB presentà una demanda civil per a iniciar el procés de desallotjament (âdesnonament en precariâ?). La intenció de lâempresa, propietat en un 50% de lâAjuntament de Barcelona, és superar el fracàs judicial que li suposà, lâany 1997, lâarxivament de la denúncia penal per usurpació. En aquell moment, el recolzament social fou clau per a aconseguir aquell èxit del barri, i és el mateix suport el que avui aturarà la demanda actual.

Fins ara, en el judici s´hi han implicat com a part demandada entitats com la Confederació General del Treball (CGT), el Front d´Alliberament Gai de Catalunya, la Coordinadora dâAssociacions per la Llengua, el Centre Social de Sants, lâAssociació Papers per Tothom, els Col·lectius de Joves Comunistes, el Casal Independentista de Sants, lâAssociació Cultural La Ciutat Invisible, lâAssemblea de Joves de Sants, la Comissió de veïns de la Bordeta, el grup musical Piratâs Sound Sistema, el periòdic de comunicació popular La Burxa, el Col·lectiu de Difusió Cultural de Sants i el Colâ¢lectiu per la vivenda digna.

Lâoperació urbanística. El TGV ha comportat lâarribada dâinfraestructures antisocials com és el Calaix de les Vies i el pla de remodelació de lâEstació de Sants. El conjunt del projecte afecta greument lâestructura històrica i lâarquitectura del barri, així com la seva composició social. Aquests plans urbanístics impliquen la destrucció dâun mínim dâuna vintena de finques de la part antiga de Sants, en la seva major part cases baixes, per construïr-hi -només en un dels casos- equipaments pendents de designació. Per contra, només en aquesta zona es construeixen, a banda dels ja fets, tres edificis de pisos de 5 plantes i un dâonze, tots ells mirant a la âzona ajardinadaâ? i a la nova rambla del calaix. Es guanya en superfície comercial, en sòl per especular, en quantitats de pisos i hipoteques, i es perd un centre social plenament integrat al barri i una vintena (que es poden arribar a doblar) de finques de la part antiga del barri. Les expropiacions ja han començat, i amb elles les permutes denigrants i el mobbing. Lâencarregat de projectar i executar les obres és lâAjuntament, és a ell qui li correspòn tota la part dâobra del metro (de la seva propietat) i la reordenació del sòl, així com les concessions de sòl comercial, edificacions, etc. Ell és el responsable dâexecutar una operació urbanística que imposa un model de ciutat-mercaderia on sâesclafa la vida quotidiana de les persones que lâhabiten.

Per tant, davant lâamenaça de desallotjament i destrucció del centre social, tant per la demanda judicial com pel pla urbanístic, afirmem:

Que CAN VIES és i serà un laboratori personal i col·lectiu per a experimentar altres formes de fer política: organitzar-se, prendre decisions i aplicar-les exercint la democràcia directa.

La seva existència és imprescindible per a continuar mantenint viva la identitat i dignitat dels nostres barris, en un moment en què el sistema de partits sembla âquan penalitza i pretén erradicar lâokupació- doblegar-se als interessos dâun urbanisme implacable. Per tant,

- - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Les entitats sotasignants plantegem:

⢠La retirada de la demanda per part de TMB.

⢠El canvi en el traçat urbanístic per a respectar lâedifici de CAN VIES i els habitatges afectats dels carrers Riera de Tena, Burgos i Jocs Florals, doncs la seva destrucció és una mesura politica i lucrativa, no pas tècnica.

⢠La creació dâuna espai col·lectiu, de persones i entitats, que es comprometi a tirar endavant la lluita per la permanència del projecte autogestionari de CAN VIES.

NOM DE LâENTITAT:
CORREU ELECTRÃNIC:

Porta aquest full amb lâadhesió al Centre Social de Sants (C/Olzinelles 30) o adhereix-te per internet a la web: http://canvies.barrisants.org/adhesions.php

---------------------------------------------------------------

El Centre Social Autogestionat Can Vies està amenaçat de desallotjament

Ens dirigim a tu per demanar el teu suport:

Ja ha estat fixada la data del judici que serà el proper divendres 20 de juliol a les 9h30m, pots participar en els actes que farem a lâArc del Triomf el matí dâaquell divendres o també et pots posar en contacte amb nosaltres, fent arribar un text de suport o fins i tot la teva adhesió a la Plataforma de Suport (plataformacanvies ARROBA gmail.com)

El Centre Social Autogestionat (C.S.A.) Can Vies va ser okupat el 10 de maig de 1997 per joves del barri de Sants en resposta a la manca dâespais on poder realitzar activitats tant de caire lúdic com polític.

Legalment la propietat de lâimmoble és de TMB, empresa de la qual lâAjuntament de Barcelona té el 51% dâaccions, i el procés judicial que es va emprendre en el seu dia està arxivat. Però lâAjuntament, amb lâexcusa de lâarribada del TGV, ha fet un âPla de reordenació urbanísticaâ? amb el qual vol tirar a terra aquest espai que pertany legítimament als veïns i veïnes de Sants per a fer-hi habitatges privats: un cop més la intenció és transformar un espai social en un de privat i es per això que el maig del 2006 TMB va interposar una nova demanda contra el C.S.A. Al cap de pocs dies de rebre aquesta notificació, es van personar al jutjat 14 col·lectius que treballen o donen suporta al centre social per tal de poder entrar en el procés legal i formar part de la demanda de TMB contra el CSA Can Vies.

A Can Vies hi conviuen dos projectes paral·lels. A la part de dalt de lâedifici hi ha la vivenda, on actualment hi viuen 4 joves del barri; i a la part de sota hi ha el projecte públic, el Centre Social, que es diferencia físicament en dos blocs:

- un és la Kafeta, espai social amb barra de bar obert a tothom, amb les sales dâassemblees, la sala de La Burxa (periòdic mensual de comunicació popular de Sants), el magatzem, el local dâassaig musicalâ¦

- i lâaltre és la Capella, on sâhi desenvolupen múltiples activitats: xerrades, debats, assemblees, representacions teatrals i musicals, presentacions de llibres, passis de pel·lícules o documentals, dinars populars... També serveix dâespai per a realitzar un taller de teatre setmanal, i és la seu de la Colla Bastonera de Sants, que assaja aquí i que, a més a més, ha estat impulsada des del propi Centre Social.

Al CSA Can Vies lâòrgan de màxima sobirania és lâAssemblea. Funcionem per consens, dâuna manera horitzontal, és a dir no jeràrquica, aquí no hi ha caps ni representants, funcionem per âresponsabilitat col·lectivaâ?. Diem que és un Centre Social Autogestionat perquè els propis usuaris/es de lâespai són els que decideixen com sâha de regular i el seu esdevenir.

Participem de lâAssemblea de Barri de Sants (ABS), que és lâassemblea que coordina i fa confluir els moviments socials del barri, i de lâAssemblea dâOkupes de Barcelona, a part dâaltres campanyes, com la que està en contra de lâOrdenança del Cinisme o dâantirepressives i de suport als Pres@s Polítics Catalans.

Al CSA Can Vies hi treballen molts col·lectius: La Burxa, Construint, Assemblea de Joves de Sants, Negres Tempestes, BarriSants.org, Col·lectiu de Cinema, Col·lectiu de Teatre, Víctimes del Civisme, Colla Bastonera de Santsâ¦

Gràcies per avançat pel teu interès en lâactual situació del C.S.A. Can Vies.

Esperem noticies teves

La Plataforma de Suport al CSA Can Vies

Qui no vol fer les coses busca excuses,
Qui les vol fer, troba els mitjans !!!!!
(una de les frases que ens identifiquen)

Relació de les entitats incorporades a la demanda:

Confederació General del Treball (CGT), el Front d´Alliberament Gai de Catalunya, la Coordinadora dâAssociacions per la Llengua, el Centre Social de Sants, lâAssociació Papers per Tothom, els Col·lectius de Joves Comunistes, el Casal Independentista de Sants, lâAssociació Cultural La Ciutat Invisible, lâAssemblea de Joves de Sants, la Comissió de veïns de la Bordeta, el grup musical Piratâs Sound Sistema, el periòdic de comunicació popular La Burxa, el Col·lectiu de Difusió Cultural de Sants i el Col·lectiu per la vivenda digna.

Relació de les entitats que han fet arribar adhesions i que formen part de la Plataforma:

KOP-Alta tensió, Assemblea unitària 1er de maig del Baix Llobregat, Catarko, Ateneu llibertari de Sants, Creación positiva, Comité Pratenc de solidaritat amb l'Amèrica Llatina, Coordinadora salvem el Delta del Llobregat, Sindicat d'oficis CNT-El Prat, Ruptura, Xarxa contra la precarietat i els tancaments del Baix Llobregat, Assemblea de Joves de Sants, Endavant, L'Escletxa, Comissio de veïns de la Bordeta, Maulets, FAVB (Federació dâassociacions de veïns de Barcelona), Centre Social de Sants, La Ciutat invisible, Assemblea de Barri de Sants, Plataforma pel soterrament de les vies i contra el pla de l'estació, Espai Obert, Casal independentista de Sants âJaume Compteâ, Acció Solidària-IGMAN, Alerta Solidària, FELLA (Fundació d'estudis llibertaris i anarcosindicalistes), CNT-AIT (Joaquim Costa), Front d'alliberament gai de Catalunya, Barrisants.org, La Burxa, Col·lectiu per la difusió cultural, Negres Tempestes, Col·lectiu de cinema de Can Vies, Pirat's Sound Sistema, Terra d'escudella, En construcció (Plataforma de treballadores i treballadors), Co.bas, Corrent Roja, Esplai Totikap (Sant Antoni), AEIG Montserrat-Xavier, Colla bastonera de Sants.


WEB de Can Vies: http://canvies.barrisants.org/demanda.htm

This work is in the public domain

Comentaris

re:
10 jul 2007
(...)"Els silenciosos de la democràcia desencantada dels 80. Les generacions precaritzades i rabioses dels anys 90"
Los silenciosos de la democracia desencantada de los 80 fueron antes bastante rabiosos. Es poner etiquetas (tal vez peyorativas) a toda una generación que las paso bastante putas(siempre desde mi punto de vista).Tal vez la rabiosa de los 90 se silencie cuando tenga 40 (años)y haya recibido por todos los costados.
Y ya, por todo lo demás, comparto con cierta ilusión y bastante nostalgia lo que brillantemente habéis expuesto.

Visca Can Vies!!

Salut.
Re: Campanya de solidaritat davant el judici al CSA Can Vies previst pel 20 de juliol
14 jul 2007
aquesta és la carta que està difonent Can Vies:

Estimades companyes:

Com ja sabeu des de fa més d’un any, el CSA Can Vies, està amenaçat per un procés judicial interposat per TMB. Fa una setmana ens va arribar la data de judici, que serà durant el 20 i el 23 de juliol.

Pensem que darrere d’aquesta data en periode semivacacional s’hi amaga la intenció prou real de fer desaparèixer, durant el mes d’agost i sense fer soroll, el nostre Centre Social.

Ja que la data és immediata voldríem que arreu es visibilitzés la nostra situació i la necessitat de conservar un espai autogestionat amb 10 anys de vida com a part d’una xarxa activa de col·lectius de base i individualitats.

Demanem la vostra solidaritat i recolzament participant en l’acte que tindrà lloc el dia 20, a partir de les 8h del matí al Passeig Lluís Companys.

Aquí us proposem algunes idees:

Pel dia del judici:
muntar paradeta
escriure un text de suport
vindre i llegir el text de suport
mostra de cultura popular i artística ( teatre, bastoners...)
Per quan volgueu:
Piuntar, penjar pancartes...
Difondre el material de Can Vies, octavetes, cartells, samarretes...

Podeu posar-vos en contacte amb nosaltres per participar en l’acte de suport del dia 20 o per aconseguir material de difusió. Agraíriem que ens responguéssiu aquesta carta, per assegurar-nos que l’he rebuda, en l’adreça que trobareu a continuació:
plataformacanvies ARROBA gmail.com.

Salut!
Re: Campanya de solidaritat davant el judici al CSA Can Vies previst pel 20 de juliol
17 jul 2007
Es manté lo del dia 20? ho dic perquè ahir em van dir que aplaçaven el judici a l'octubre. Podeu dir com està la situació?
Sindicat