Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Absolució pels Solidarios con Itoiz!!
07 jul 2007
Neix un grup tarragoní de âSolidaris amb els Solidarisâ?
Aquesta setmana sâha constituït oficialment a la ciutat de Tarragona un grup de âSolidaris amb els Solidarisâ?. Aquesta entitat sâorigina arran del polèmic embassament dâItoiz (Navarra) com a plataforma social de suport a la resistència popular contra lâesmentada obra. âSolidaris amb els Solidarisâ? ja compta a Tarragona amb el recolzament i la participació dâentitats sindicals, veïnals i socials de la ciutat i dâaltres pobles del camp de Tarragona. âSolidaris amb els Solidarisâ? també té presència a dâaltres ciutats de tota la península i arreu dâEuropa.

Lâembassament dâItoiz ha trobat des dels seus inicis un fort rebuig social. El gegant de formigó dâItoiz ha suposat la destrucció de sis pobles i tres reserves naturals, i en definitiva, una sentència de mort pel futur de la població de les valls dels rius Irati i Urrobi (conca de lâEbre). Ni el govern de Navarra, ni lâEstat, han donat cap motiu raonable que justifiqui aquests perjudicis. Com ha apuntat el moviment anti-transvasament, la única raó dels embassaments de Navarra i Osca és la preparació de mecanismes que facilitin un futur transvasament de lâEbre, al servei dels interessos especulatius.

A més a més, segons el catedràtic de geologia Arturo Rebollo (Universistat de Saragossa), especialista en obres hidràuliques, el pantà dâItoiz presenta â7 grans riscs de catàstrofeâ?. Rebollo afirma que no hi ha cap embassament a tota Europa que sâhagi pogut construir amb un sol dâaquests grans riscos. A aquests riscos, derivats de les característiques inestables del terreny, sâha dâafegir lâaugment dels moviments sísmics. Segons els propis informes de lâInstitut Geogràfic Nacional del Ministeri de Foment, la realitat, anys després, confirma els pronòstics científics que existien. Des dâoctubre de 2006, data en la qual sâinicià lâemplenament parcial de lâembassament, sâha registrat un terratrèmol amb epicentre a Itoiz per cada 1,6 dies computats, i amb una intensitat que creix de forma alarmant, havent arribat als 5 graus en lâescala Richter, en un clar cas de sismicitat induïda per lâobra.

Des de âSolidaris amb els Solidarisâ? sâadverteix dels greus perills que suposa Itoiz per la nostra població i tota la conca de lâEbre. Una catàstrofe a Itoiz suposaria una sobtada ona dâaigua que escombraria les conques de lâEbre a Navarra, lâAragó i el sud de Catalunya, provocant la mort de milers de persones i greus pèrdues econòmiques. Els informes científics de Rebollo i Antonio Casas recorden que les centrals nuclears dâAscó, les quals pateixen problemes de cimentació des de la seva construcció, es troben en un lloc susceptible dâinundació a la vora de lâEbre. En aquest sentit, alerten que les catastròfiques conseqüències per la població de Tarragona i comarques veïnes són incalculables. Hi ha nombrosos precedents que cal recordar, com els casos de Tous, Frejus, Aznalcollar, o Vaiont, els quals reunien molts menys riscos que Itoiz.

Lâany 2003 es va realitzar el desnonament forçós dels pobles afectats per lâembassament dâItoiz. Els seus habitants van resistir com van poder la destrucció de les seves llars, la seva economia i el seu passat. La destrucció dels pobles arribà a posar en perill les vides dels seus pobladors, que veien com les cases eren ensorrades a sobre dels seus ocupants. I lâacció de la policia foral navarresa fou dâuna gran violència. Ara, quatre anys més tard, el proper 24 de juliol, pretenen jutjar a 19 veïns per desobediència a lâautoritat, demanant-los-hi 9 mesos de presó a cadascun i 48.000 euros dâindemnització per resistir-se de forma pacífica a la pèrdua de casa seva i dâuna riquesa natural immensa, per arriscar la seva vida intentant evitar una catàstrofe colâ¢lectiva.

Des de âSolidaris amb els Solidarisâ? de Tarragona, anunciem que iniciarem properament una campanya a les nostres comarques amb el propòsit dâexplicar la situació i demanem públicament lâabsolució dels encausats al judici del 24 de juliol i el buidat del perillós embassament dâItoiz.
Mira també:
http://www.sositoiz.info

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat