Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
Presentacions del llibre de fotos de fàbriques recuperades No pasar
04 jul 2007
Es presenta a Barcelona el llibre de fotografies de fàbriques recuperades argentines "No pasar". Es tracta del primer llibre editat per la impremta Chilavert Artes Gráficas, autogestionada fa 4 anys pels seus treballadors i treballadores. Dos dels seus membres estaran a Barcelona entre el 10 i el 14 de juliol
8_cartell.pdf
cartell.pdf (1,7 MiB)
Visita a Barcelona de membres del moviment de fàbriques recuperades d'Argentina

Entre els dies 9 i 13 de juliol seran a Barcelona Ernesto González, treballador de la Cooperativa Chilavert Artes Gráficas, impremta recuperada i gestionada pels seus treballadors a Buenos Aires, i Andrés Lofiego, autor de les fotografies del llibre No pasar, sobre la història de cinc fàbriques recuperades d’Argentina i editat per la Cooperativa Chilavert.

Durant aquests dies oferiran diverses xerrades, que giraran entorn dels tres temes que marquen el dia a dia de la Cooperativa Chilavert: recuperació d’espais, autogestió del treball i independència editorial. En les xerrades es compararan les situacions argentines i catalanes (veure cartell adjunt). A Catalunya, la recuperació d’espais fa anys que constitueix una de les reivindicacions més esteses des dels moviments socials i d’altra banda, també funcionen diverses editorials que treballen des d’una vessant independent. Però, l’autogestió de fàbriques abandonades és una solució davant del greu problema del tancament d’empreses?

El moviment argentí de fàbriques recuperades és un moviment ampli que compta amb més de 150 fàbriques a tot el país. La primera fàbrica recuperada va començar a funcionar el 8 de gener de 2001, a Sarandí, a la província de Buenos Aires. Després de la crisi econòmica provocada pels dirigents del país es va aguditzar a finals d’aquell any, arran del "corralito", molts més treballadors van seguir l’exemple de Sarandí.

El moviment es basa en la recuperació i la gestió col·lectiva dels mitjans de producció després de l’abandó de la fàbrica pels seus antics gestors. Això comporta problemes amb les forces policials i amb la justícia. Legalment, s’han aconseguit en molt casos expropiacions de fàbriques i es lluita per una llei d’aplicació estatal d’expropiació de fàbriques abandonades i cessió dels mitjans als treballadors.

El llibre de fotografies de Andrés Lofiego, està estructurat en les cinc fases del procés de recuperació de la fàbrica: la ocupació, la resistència, la posada en funcionament de la fàbrica, la redefinició del procés organitzatiu i la solidaritat externa. Les fotografies, en blanc i negre, destaquen per la seva proximitat, exhaustivitat i compromís amb els treballadors.

Agenda d'activitats:
Recuperació d'espais
dimarts 10 juliol 19h a l'Ateneu Popular de l'Eixample
passatge Conradí 3 (entre rosselló i sicília)

Autogestió de fàbriques, participaran membres de la fàbrica Numax autogestionada a Barcelona a finals dels 70, (fet reflectit en el documental Numax presenta, de Joaquim Jordà).
dimecres 11 juliol 19h al Servei Civil Internacional
c/Carme 95

Editorials independents, amb la participació de l'editorial Icària
divendres 13 juliol 19h a la llibreria La Rosa de Foc.
c/Joaquim Costa 34

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat