Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Agost»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: dones
Espai feminista revolucionari: com neix i com avança
03 jul 2007
El passat 12 de maig l'Espai Feminista Revolucionari que s'està articulant als Països Catalans va celebrar unes jornades a Barcelona. Les que hi van assistir en expliquen el procés de configuració d'aquest espai i les conclusions que van extreure durant les jorandes del mes de maig.

---

LâEspai Feminista Revolucionari neix al si de lâentorn del treball que es crea, ara ja fa dos anys, al 2005, des de diversos col·lectius de lâesquerra independentista i de lâesquerra rupturista en general, per iniciar un procés amb lâobjectiu de recuperar lâesperit revolucionari inicial del 8 de març. Des dâaquest espai preteníem que el dia de la Dona Treballadora es situés al marge del feminisme institucional, on encara es troba immers. I per fer-ho, la primera acció va ser crear un bloc propi al si de la manifestació, i treballar per consolidar un espai propi.

Aquest procés de recuperació del Dia de la Dona Treballadora realment revolucionari ha tingut la seva continuïtat enguany, ja que nombrosos col·lectius, que ja van participar en la preparació del 8 de març del 2005 i del 2006, han continuat aquesta tasca, així com alhora altres col·lectius feministes sâhan sumat al projecte, per altre volta, al marge de les institucions i mitjançant la creació dâuna Comissió organitzativa poder organitzar el 8 de març de 2007. Dins aquesta comissió dâ enguany sâhi ha encabit: Adonaât Dones de Cardedeu, Dolça Lluita, Dones del Sac, Justa Revolta, La Fàbrica Roja, Tres Voltes Rebel, CAJEI, CEPC, Endavant, Maulets i MDT.

Des de la Comissió Organitzativa creada per organitzar els diferents 8 de març es va veure la necessitat de dotar el Dia de la Dona Treballadora de més contingut polític, a bé de crear un discurs propi, per fer-ho vam dur a terme jornades prèvies amb xerrades, tallers, representacions teatrals, entre altres activitats. Dâaquesta manera, primer descentralitzàvem les activitats feministes a altres dies previs al 8 de març, recuperant la premissa : âCada dia és 8 de marçâ?, donat volíem evitar relegar la lluita de gènere a un sol dia. I és preparant aquestes Jornades que algunes dones observem la mancança dâun feminisme actiu dins lâesquerra rupturista als Països Catalans. Arrel dâaquesta mancança sâha fet evident la necessitat de crear un nou espai : un moviment de dones feministes i revolucionàries.

Per tal de bastir els fonaments dâaquest nou espai sâorganitzen diferents Jornades de Debat, la primera dâelles té lloc a la Torna, a la Vila de Gràcia. El debat sâha centrat en els eixos de formació i de discussió següents: el patriarcat, el sistema sexe-gènere, història i corrents del feminisme, moviment mixt o sols de dones, relació amb altres moviments socials i en darrer terme en què hauria de consistir aquest espai de dones que ha de sorgir amb el debat. A la fi de la Jornada de Debat a la Torna lâespai que hem creat pren com a nom Espai Feminista Revolucionari i es gesta un grup de debat i formació. Es preveu que la participació sigui de dones a nivell individual, altrament també es pot participar a nivell col·lectiu (a través dâaltre grups de dones creats a nivell local o bé de col·lectius polítics diversos).

LâEspai Feminista Revolucionari neix com un espai de trobada de dones, entenent que són les dones les que pateixen la seva pròpia opressió, i per tant són elles les qui han de decidir i marcar el camí cap el seu propi alliberament. Si bé no es descarta poder fer jornades mixtes puntuals.

Per altra banda, es defineix el nou espai com a revolucionari. Evidentment, el feminisme és revolucionari, ja que suposa la presa de consciència per part de dona de la seva opressió i el qüestionament de les normes que els ha imposat el patriarcat; és per tant una lluita dâalliberament, i com a tal revolucionària. Tot i així, és necessari definir lâespai feminista com un espai també revolucionari, per tal de diferenciar-lo del feminisme immers dins les institucions, un feminisme que ha perdut el seu sentit reivindicatiu al ser absorbit pel sistema capitalista, realimentat amb el patriarcat

Les expectatives generades amb la creació de lâEspai Feminista Revolucionari són altes, el propòsit és començar lâEspai com un seguit de debats que en un futur podrà convertir-se en un projecte polític encara més concret. Neix com un espai més, però amb expectatives de generar un nou discurs feminista, i per extensió antipatriarcal, capaç dâinteraccionar i crear debat amb altre col·lectius dels Països Catalans.

Aquest 2007, després de les diferents Jornades dutes a terme des de lâEspai Feminista Revolucionari (aquí caldria enumerar amb dades les jornades que hem fet fins ara) als debats sorgia la necessitat dâorganitzar una jornada de debat mixt per treballar la presència del sexisme al si dels moviments socials, aquesta jornada es va desenvolupar el passat 12 de maig, on malgrat la convocatòria va ser extensiva, la presència dâhomes va ser minsa. A partir de les dinàmiques treballades vam poder extreure les següents conclusions i la necessitat dâeditar un protocol de com actuar quan es produeix una agressió sexista al si dâun espai alliberat sigui de la mida que sigui: sigui un insult o una agressió física.Conclusions:
-La principal conclusió a la qual hem arribat és la constatació que els moviments socials són un espai on el sexisme hi és present, i veiem com no es tracta de cap manera, és a dir no afrontem les actituds sexistes quan es donen en un espai alliberat i sobretot quan prové de companys i companyes de lluita.

-A nivell teòric tan les persones com els col·lectius dels quals en formen part són conscients que cal combatre i enderrocar el sexisme, però a nivell pràctic existeix dinàmiques, actituds i pràctiques que dificulten aquest procés, es constata que tenim molt ben après el discurs i assumida la part teòrica però no en sabem â o hi ha por â per dur el discurs a la pràctica, sobretot si es detecten actituds sexistes als nostres espais i provenint de persones del nostre entorn diari (companys/es de militància), es dóna el cas que malgrat es sap no es treballa perquè és més fàcil obviar-ho o dir que és personal, que no enfrontar-sâhi i treballar-ho col·lectivament.

-A partir del debat mixt que es va realitzar van quedar paleses les següents manifestacions de sexisme que les persones partícips havien pogut observar o viscut en el si dels seus col·lectius:

-Divisió sexual de les tasques.
-Diferents maneres de parlar (to de veu, agressivitat,...) segons el gènere.
-Els arguments més respectats i legítims solen ser els masculins.
-Perquè una noia sigui respectada dins el seu col·lectiu normalment ha dâadoptar
un rol masculí.


-Tot que el discurs del patriarcat està present i se sap que és un sistema que afecta ambdós gèneres la dona té la una necessitat més candent a la organització contra el patriarcat i per contra lâhome no veu aquesta necessitat com una prioritat deixant-la en segon pla i sense organitzar-se.

-Una revolució socialista no té perquè conduir intrínsicament a una destrucció del patriarcat sinó hi ha una lluita unitària encaminada cap a aquest objectiu.

-En aquest sentit cal que les organitzacions, els moviments socials, les dones i els homes ens treballem el sexisme en els nostres espais més immediats: casals, espais okupats, barraques, etc.; i que portem el discurs a la pràctica. En aquest sentit caldria editar un protocol de com actuar quan es produeix una agressió sexista al si dâun espai alliberat.

-Cal seguir apostant per fer Jornades de debat, mixtes i només de dones, i és important que els homes de lâesquerra rupturista sâimpliquin més enllà del propi discurs a la lluita feminista.


Per acabar, cal dir que valorem la jornada positivament, i esperem que en la propera trobada creixi la participació per poder fer un debat encara més profund!
Mira també:
http://fabrica.cat

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Espai feminista revolucionari: com neix i com avança
03 jul 2007
De les organitzacions que anomeneu quines són de l'esquerra rupturista en general, vull dir quines no són de l'esquerra independentista (organitzacions d'aquestes o sectorials relacionades amb aquesta)?
Re: Espai feminista revolucionari: com neix i com avança
05 jul 2007
Espai feminista revolucionari o espai feminista de l'esquerra independentista? No passa res, pero no feu demagògia

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more

Sindicat