Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí : especulació i okupació
"Arquitectura i participació" a Bon Pastor
29 jun 2007
Mentres el patronat continúa desprestigiant i boicotejant la lluita dels veïns i veïnes de bon pastor (l'últim atac va venir des de les págines d'El País a través d'un reportatge firmat per Jaume Bauzà, ple de mentides i de tergiversacions), el petit grup d'irreductibles segueix treballant, intentant trobar una solució que funcioni per tot el barri i no només per a les famílies més joves.
A-FLAYER.jpg
Durant la setmana entre el 19 i el 25 de juny, un grup d'arquitectes de l'Escola Superior d'Arquitectura de Barcelona, amb l'ajuda d'Arquitectes sense Fronteres i del grup de Participació del col·lectiu Repensar Barcelona, van organitzar un seminari amb el títul "Arquitectura i Participació", que preveia unes práctiques de camp a les cases barates de Bon Pastor. Al matí, els estudiants seguien xarrades a la universitat, i a la tarda visitaven el barri, acompanyats per alguns habitants de les cases contraris al Pla de Remodelació actual.

Els 25 estudiants es van dividir en tres grups; un va estudiar l'estat de les cases, un altre els avantatges i defectes de la estructura urbanística del barri de cases barates, i l'últim va intentar elaborar una solució possible per a les 5 famílies que no volen deixar les cases barates.

Només es va tractar d'una exercitació, ja que el Pla de Remodelació, amb les seves condicions econòmiques que només beneficien a part del barri, i amb el seu projecte de destrucció del patrimoni històric, ja està aprovat i en marxa. Tot i així, l'estudi va despertar l'interès de molts veïns i veïnes, que van observar amb molta atenció la maqueta realitzada pels arquitectes i presentada a la reunió annual de socis d'Avis del Barri el 19 de juny, imaginant solucions alternatives per la remodelació del barri.

L'estudi va terminar amb una presentació dels resultats al Centre Cívic de Bon Pastor el día 25 de juny davant d'alguns dels veïns i veïnes amb els quals s'havia treballat. Entre els resultats més interessants que van relatar els estudiants estàn algunes informacions sobre l'estat de les cases barates, de les quales van estudiar la possibilitat d'una rehabilitació que també tingui en compte els arreglos que van estar realitzant els veïns durant els anys. Les cases, contrariament a quant es diu, tenen fonaments, i unes càmaras de ventilació subterrànies que si es mantenen netes podrien resoldre adeqüadament el problema de les humetats. Segons alguns dels arquitectes que van organitzar i participar el taller, sería possible estudiar una remodelació en què es rehabiliten les cases barates i a la vegada es construeixin pisos, a l'àrea que queda buida, per a les famílies del barri que els necessitin.
S5000578.JPG
CIMG1754copia.jpg
CIMG1330copia.jpg
CIMG1756copia.jpg

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa