Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Lleida, 300 anys després de la batalla
20 jun 2007
Aquest dimecres, 20 de juny el SEPC ha organitzat una conferència commemorativa dels 300 anys després de la caiguda de la ciutat de Lleida en mans del Borbó Felip d'Anjou. La conferència que l'ha duta a terme l'historiador Jaume Fernàndez ha comptat amb una norantena d'assistents i s'ha realitzat a la biblioteca pública de Lleida a dos quarts de vuit del vespre.
P1000709.JPG
P1000715.JPG
L'historiador Jaume Fernández ens ha començat explicant que va representar la guerra de successió en el marc polític europeu, com una guerra que va ser només una disputa de poder entre dues dinasties va acabar essent una guerra mundial i on els catalans vam ser els més perjudicats, els que ens vam veure arrossegats a una guerra que no era nostra i els que vam pagar un preu més car al final de la guerra.

A continuació Fernández va explicar quin fou el paper de les terres de ponent en el conflicte. Com Lleida fou la porta del Principat de Catalunya i una ciutat que fou defensada molts cops fins la mort pels milicians de la ciutat i com fou abandonada pels generals anglesos, l'estancament del front de guerra a les comarques de ponent i quan quasi s'aconsegueix assasinar al mateix Felip V que va fer estada a la ciutat de la terra ferma.

Per finalitzar ens va explicar la fèrrea i esbojarrada resistència que van oferir els catalans després que l'Arxiduc Carles i els anglesos abandonessin la terra catalana a la seua sort. Com el mot catalans va fer ressó a tota Europa com a mite de coratge, rebelia i anhel de llibertat i com la paraula catalans va ser la vergonya del govern britànic.

La conferència es va fer amb un quadre de Felip d'Anjou penjat de cap per avall, de la mateixa manera que a Xàtiva, al museu de l'Almodí, per expressar el nostre rebuig a la conquesta militar del nostre país per part del Borbó.

Des del SEPC considerem indispensable que els i les estudiants coneguem la història del nostre poble i com el nostre país a arribat a ser un país oprimit. Cal ser coneixedors del nostre passat col·lectiu. Per un ensenyament fet des de i per als Països Catalans cal lluitar des de les aules.
Mira també:
http://www.sepc.cat/
http://lleida@sepc.cat

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Lleida, 300 anys després de la batalla
21 jun 2007
Si s'ha pogut fer, estaria molt bé passar un text amb el contingut de la xerrada...Enhorabona al SEPC de Lleida!!
Sindicato Sindicat