Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí : globalització neoliberal : educació i societat : laboral : pobles i cultures vs poder i estats
[CELLFS] La transició política a Terrassa explicada en primera persona
18 jun 2007
El passat divendres 15 de juny es va dur a terme al Centre dâEstudis Llibertaris Francesc Sàbat una conferència sota el títol âLa transició democràtica: les seves conseqüències a Terrassaâ?. La conferència la impartí Jaume Canyameres, economista i regidor de lâàrea dâeconomia de lâajuntament de Terrassa de 1979 a 1983 per lâagrupació Centristes de Catalunya (UCD) i regidor també de 1995 a 1999 com a independent.

La conferència, presentada per Just Casas, historiador i president del Centre dâEstudis Llibertaris Francesc Sàbat, sâinicià amb una introducció del propi Casas reflexionant sobre com âla revolució liberal, iniciada al segle XIX a lâestat espanyol, no acabà de triomfar de forma plena fins pràcticament els nostres diesâ?. Segons Casas âamb el triomf del franquisme, el sistema econòmic capitalista, quedà assentat i inamobible, però era necessari un sistema polític de democràcia representativa per conformar el liberalisme en tota la seva extensió a lâestat espanyolâ?, així doncs âla transició política era la peça que faltava a la burgesia per assentar el capitalisme liberalâ?.

Seguint aquest fil, Canyameres expressà com la transició a Terrassa no es va dur diferent que a dâaltres localitats ja que âtots els partits van ser finançats pels qui volien fer la transicióâ?. Segons el conferenciant âTerrassa ha estat sempre una ciutat dâimmigracióâ?, i aquesta immigració âha estat una de les fonts de la seva riquesa actualâ?. Canyameres explicà la mala situació en què es trobaren lâajuntament els qui foren escollits per gestionar-lo lâany 1979. El conferenciant va fer una critica també al poc finançament de què disposen els ajuntaments per poder fer front a les necessitats dels ciutadans ja que â Terrassa, encara avui, rep només el 13% del que paguen els agents socials terrassencs, provinent dels pressupostos generals de lâestat, quan hauria de rebre el 25%â?.

Canyameres expressà també que âels que manen avui son els aparells dels partits i posen a la gent que volenâ?, i finalitzà dient que âla ciutadania està al marge de la política i no ens pregunten resâ?.

El cicle de conferències âTerrassa, passat i presentâ?, finalitzarà el proper divendres dia 22 de juny amb la xerrada de Salvador Pérez Riera, membre de lâassociació de veïns Segle XX de Terrassa. Pérez parlarà del moviment veïnal a Terrassa com a escola de lluita democràtica.
Mira també:
http://www.cellfrancescsabat.org
http://www.cnt.es/terrassa/CNT/index.php?sec=noticiaextendida&&id=29

This work is in the public domain
Sindicat