Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : educació i societat : laboral : pobles i cultures vs poder i estats
[CELLFS] Conferencia sobre el salisme a Terrassa
11 jun 2007
El passat divendres 8 de juny es realitzà al Centre dâEstudis Llibertaris Francesc Sàbat de Terrassa, una conferencia enmarcada dins el cicle âTerrassa: passat i presentâ? i titulada âel salisme: reflexions sobre un fenòmen local (1880-1930)â?. La conferència impartida per Josep Puy, professor dâhistòria de la UAB i president de lâAteneu Terrassenc, aplegà una vintena dâassistents i girà entorn de la figura dâAlfons Sala, que segons Puy era un âcacic industrial i polític, amb un discurs paternalistaâ?.

Alfonso Sala, monàrquic i espanyolista, va ser el vertebrador de les dretes a Terrassa, generant un model que implementà un discurs caciquil amb la intenció de controlar el món de la política local, mitjançant el control de la premsa, el comitè electoral, el sometent i el âcentro Tarrasenseâ?. Segons Josep Puy âen la creació de les institucions econòmiques de Terrassa, molts personatges es repeteixen en les seves juntes directives, generant una endogàmia institucional, basica pel salismeâ?. Aquestes institucions foren la Caixa de Terrassa, lâInstitut Industrial (la patronal), el banc de Terrassa (que quebrà als anys 20) i la Cambra de Comerç.

Puy explicà com âa partir del segle XX tota lâeclosió dâengany i de manipulació es fa evident a les eleccions polítiques del districte electoral de Terrassaâ?, de manera que âel resultat es decidia a favor del candidat de sempre, Alfonso Salaâ?. Puy afegí una breu explicació de les innumerables artimanyes que sâutilitzaven per manipular els resultats, tals com retrassar una hora el rellotge del campanar per poder anar a votar, fer votar els morts, annexionar Sant Pere a Terrassa, feu salista, i relegar la Creu Alta a Sabadell, feu republicà, o bé donar la victòria a Sala degut als resultats del districte electoral, tot i que a Terrassa perdés les eleccions. Per altra banda, segons el conferenciant âel salisme no va poder frenar el discurs obrer i popularâ?. Puy conclogué lâexposició dient que âavui, a Terrassa, encara funcionen tics herència del salismeâ?. Posteriorment sâobri un torn de paraules on es parlà, dâentre altres aspectes, de la dimensió històrica i actual del poder econòmic de Terrassa i comarca i de la seva influència a la resta de Catalunya.

El cicle continuarà de la mà de Jaume Canyameres i Salvador Pérez Riera, els propers divendres 15 i 22 de juny a les 8 del vespre, que parlaran de la Transició democràtica i del moviment veïnal a Terrassa, respectivament.
Mira també:
http://www.cellfrancescsabat.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [CELLFS] Conferencia sobre el salisme a Terrassa
11 jun 2007
La inteligència com a arma contra els feixistes
Sindicat