Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juny»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Anàlisi :: dones
Les empremtes invisibles de la violència
11 jun 2007
Estem començant a normalitzar els episodis de violència familiar ja que cada dia despertem amb notícies del tipus “una víctima més de la violència domèstica�. Aquesta naturalització provoca que es minimitzi la importància real dels diferents episodis violents exercits cap a les víctimes. És necessari puntualitzar que quan una víctima està immersa en una situació de maltractament, la seva salut pot veure’s minvada no només a nivell físic, sinó també a nivell psicològic. Cal posar al descobert aquest tipus de violència, perquè les persones que la pateixen siguin capaces d’identificar-la.
Sovint les víctimes no identifiquen les seves pròpies vivències com una situació de violència, especialment si aquestes no encaixen amb els estereotips i els mites associats a aquesta problemàtica. La dinàmica d’exercir la violència com una pauta habitual de relació dificulta la identificació de l’abús per part de les víctimes, que progressivament poden perdre la capacitat de reflexió i de presa de decisions amb llibertat.

Per tant, cal denunciar els insults, les amenaces, les desvaloritzacions constants, la ridiculització, etc. com manifestacions palpables de maltractament psicològic, que porten les víctimes a situacions d’estrès, ansietat i desbordament. Aquesta ansietat pot estar motivada no només per les agressions directes sinó per estar en alerta constant. Fins i tot, la víctima pot arribar a patir insomni crònic per haver de combinar el fet de dormir en el mateix llit que l’agressor i, alhora, intentar evitar les possibles relacions sexuals no desitjades o intentar protegir els seus fills/es.

La cronicitat dels abusos psicològics genera un cúmul de conseqüències negatives per a la salut de la víctima: mals de cap, problemes gastrointestinals, disminució de les defenses, sensació de fatiga crònica, asma, o un risc més gran de patir malalties cardiovasculars.

Aquestes conseqüències poden veure’s incrementades amb la presència d’alguns factors de risc que agreugen la situació com és el cas de l’alcohol. L’alcohol pot potenciar els comportaments agressius i fins i tot generar-los, i en la víctima pot disminuir la seva capacitat de reacció i defensa si està sota els efectes de l’alcohol.

Altres símptomes a nivell psíquic que ens poden ajudar a detectar de forma precoç que una persona està en una situació d’aquest tipus són: la depressió, la por, l’ansietat generalitzada, les alteracions del son, la baixa autoestima, o els comportaments autodestructius com l’automedicació (per fer front al malestar que genera el maltractament), passant per l’abús d’alcohol i d’altres drogues (com a via d’escapatòria), fins i tot les idees de suïcidi.

La culpabilitat experimentada per les víctimes en aquestes situacions dificulta els processos de busca d’ajuda i suport per posar fi a aquesta situació.

Així doncs, veiem que la violència domèstica és un fenomen complex i multicausal que no pot abordar-se de forma reduccionista fent únicament referència a les expressions físiques de la violència. Per avançar en la prevenció resulta imprescindible aïllar els elements que hi intervenen i abordar-los de manera eficaç.


Font: Projecte Malva de la Fundació Salut i Comunitat
Subvencionat per la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana i el Plan Nacional sobre Drogas del Ministerio de Sanidad y Consumo
Mira també:
http://www.fsyc.org/malva/
http://www.fsyc.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Les empremtes invisibles de la violència
11 jun 2007
La Fundació Salut i Comunitat destacarà per la qualitat dels seus projectes però deixa molt que desitjar la seva actitud amb les treballadores i el seu compliment en matèria laboral.


Crec que s'hauria de treure d'Indymedia Barcelona aquest text, ja que a més de la seva explotació laboral, és una empresa que compta amb més de 500 treballadores!!
Re: Les empremtes invisibles de la violència
11 jun 2007
Quería felicitaros por vuestro artículo, ya que creo que cuando se habla de violencia de género sólo se hace referencia a la física, y como bien decís hay muchos tipos de violencia, que no se ven pero que por desgracia están a la orden del día. También creo que la sociedad en general tolera la violencia más sutil, la que nos llega desde los medios de comunicación, cine, música, publicidad, etc....y esto provoca la "normalización" de la que habláis y la consecuente minimización del problema real.
Espero que no dejéis de publicar artículos como éste, que nos informan y nos hacen reflexionar sobre algo tan complejo como es la violencia doméstica.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more