Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Impunitat policial?
08 jun 2007
Es deté una noia después de no trobar res comprometedor a casa seva i se li aplica la llei antiterrorista per sospites. Es deté una altra noia que ha perdut les claus i que crida als veïns que l’obrin (per «escàndol»). Es fan maltractaments greus a les Corts i se’n comproven alguns. Es practica una sobrerepressió en una manifestació d’okupes. Es fa servir un punxó. Massa irregularitats en poques setmanes (unes atribuïbles a la direcció, altres a «alguns» agents).

Però tot això no és el pitjor. El pitjor és que els agents es queixen que aquestes coses hagin estat publicades i criticades. I es manifesten en contra d’això, argumentant que els desprestigia. Què volen, doncs? Que els abusos no se sàpiguen, i es repeteixin? Els abusos d’alguns agents són responsabilitat d’aquells i no desprestigien el cos. Els errors de la direcció són errors de la direcció. Però uns i altres han de ser coneguts i criticats, per tal que no es tornin a produir. És una qüestió molt delicada, perquè les policies a tot el món, en general, són corruptes i cruels. I nosaltres hem tingut la sort de tenir-ne una feta de cap i de nou amb criteris democràtics. I no podem tolerar que, de mica en mica, per abusos d’uns i d’uns altres, encara que siguin pocs, es vagi esllavissant cap a una policia de les que hi ha pel món.

Està bé que s’hagin instal•lat càmeres de vídeo (és una reivindicació de l’opinió pública més conscienciada i de les NNUU). Però els abusos també es poden produir dins un calabós. Si els agents volen reconeixement social, que procurin no perdre’l, que ara, en general, el tenen tot. Però si volen tapar els abusos i tenir impunitat, l’aniran perdent. I llavors serà difícil recuperar-lo.

Antoni Ferret

http://www.moviments.net/aferret

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Impunitat policial?
08 jun 2007
Molt be! aquesta vegada estic d'acord en casi tot.
Re: Impunitat policial?
08 jun 2007
Efectivamente, esos actos no son inmunidad policial, pues obedecen a una estrategia que trasciende lo policial, aunque utilice a los perros. En el fondo, es ideología democrática inculcada el pensar en términos de que la policía "se sale de madre". No es más que el cabeza de turco fácil arrojado a la opinión pública por las mismas fuerzas que la emplean y se erigen luego en su contrapunto. En relación a las detenciones, estoy convencido de que las directrices de actuación las marcan más las agencias de "información" que la jefatura de policía, porque no obecen a una cuestión de reprimir un problema real (para el orden establecido), sino de acostumbrar a las personas a un cerco cada vez más estrecho para un futuro en el que las movilizaciones contra la precariedad de la existencia sí que van a serles un problema.
Re: Impunitat policial?
08 jun 2007
Efectivamente, no es una cuestión de impunidad policial porque las motivaciones de actuación trascienden lo policial. No es que la policía "se salga de madre" y, frente a esto, la democracia sea laxa o falsa, sino que ésta se nutre de los perros. En realidad, la demanda de actuaciones como ésas brotan más de las agencias de "información" que de la jefatura de cualquier policía, porque, más que con la represión de un problema real (para el orden establecido), tienen que ver con la generación de cierta sensibilidad de masas que se acostumbre a un cerco de control cada vez más estrecho. Ello a fin de prevenir un futuro en el que sí van a toparse con problemas reales de movilización de cierto peso contra el proceso de precarización de la existencia, que inevitablemente irá a más.
Re: Impunitat policial?
08 jun 2007
Jo crec que és el descubriment de que Catalunya és com qualsevol pais. El discurs del fet "diferencial" feia creure que els catalans eran millors que altres pobles (sobretot peninsulars) i de sobte: pujolisme i maragallisme (caudillisme), corrupció (3%, cas Estivill, cas de la Rosa, el furat del Carmel, el Forum....), una sanitat publica que no funciona, unes escoles publiques que no funcionen... i ara ens trobem amb una policia que tortura i exigeix publicament la dimissió del seu responsable polític, com si fós un poder fáctic, com el exercit en temps tan propers. Imagineu el escandal que seria que els policies nacionals es manifestessin amb crits contra el ministre de torn?
Bé, aixó tenim, com tots els pobles, la lluita i la revolta ens farà lliures...
Salut
Re: Impunitat policial?
08 jun 2007
Qui ha donat l´ordre? i perque s´ha filtrat als mas-media?.
Jo no creec que la videovigilancia resolgui els problemes, més haviat esta sen-ti una eina de control de la població civil. La gran majoria dels casos es fan servir per donar por i criminalitzar la disidencia i als moviments contestaris. Els hi surt més economic exercir el control i contenció que invertir en educació popular per la autoresponsabilitat, la participació, l´autogestió de l´ús de l´espai realment public, de la cultura etc. etc.
Re: Impunitat policial?
09 jun 2007
Todos los policias son bastardos!!!!!
Re: Impunitat policial?
09 jun 2007
Jo trobo que els mossos són precissament un éxit a l'hora de representar els valors de la democràcia que defensen. Són corruptes, cruels, insensibles, quadrats, burocràtics, violents, etc..., just allò que també és la democràcia capitalista.

Senyor Ferret, les policies, neixin on neixin, disposen d'un poder sobre la resta de persones. És això precissament el que corromp i deriva en abusos d'autoritat, exactament el que els passa als polítics. Acabar amb els abusos de poder només és assumible des de la erradicació del poder d'unes persones sobre unes altres. Els referents històrics estan plens d'exemples de tot això.
Impunitat policial? Problema estructural
10 jun 2007
Impunitat policial, problema estructural

Escrit per Roger Bas, detingut il·legalment pels mossos
dissabte, 26 maig 2007

Ahir sortia publicat a tota la premsa oficial que els Mossos dâEsquadra es manifestaran el proper 6 de juny contra âel linxament mediàticâ? que diuen estar patint⦠però quina barra !!

Si bé és cert que en les últimes setmanes han sortit a la llum força casos dâabús de poder dels Mossos, hem de tenir present que no és perquè si. Ãs a dir, dâabusos policials, muntatges i irregularitats nâhi ha des que va començar el desplegament dâaquest cos al Principat, però ara els partits grans els interessa desgastar als autoanomenats âdâesquerres i ecologistes de debòâ?.

Un exemple claríssim el tenim en els fets que van ocórrer dissabte passat a la plaça Espanya de Barcelona davant la Fira Construmat, un fotògraf amic meu estava cobrint gràficament una acció emmarcada dins la campanya EstàTotFatal.
Jo vaig anar a veure que sâhi coïa i em vaig situar a prop dâon passaven els fets amb un company de feina que també hi era. Doncs bé, un cop finalitzada lâacció el meu amic fotògraf va venir cap a la nostra posició i darrera seu va venir un antidisturbis que li va exigir agafant-lo dâun braç que lâacompanyés a un racó, el fotògraf va fer un pas enrera i jo un endavant, amb la qual cosa vaig quedar situat entre tots dos i li vaig dir a lâantidisturbis que el deixés estar, que el fotògraf tenia lâacreditació corresponet. Es veu que això no li va agradar i amb va agafar fortament pel braç apartant-meân, en qüestió de segons entre tres antidisturbis em van reduir i immobilitzar al terra davant centenars de persones i càmeres de TV. Aleshores seâm van endur dâallà cap al Paral·lel on els vaig preguntar si mâestaven detenint i quin nâera el motiu i que si ho volien mâdentificava voluntariament. Finalment accedeixen a que mâidentifiqui, jo trec la cartera i ensenyant-li li dic que no tinc cap objecció a mostrar-li el DI però que vull que em dóni el seu número de placa⦠error, es veu que això els posa de molta mala llet, total que mentre a la mà esquerra hi tinc la cartera, a la dreta ja mâhi posen les manilles⦠cotxe patrulla i cap a la âfamosaâ? comissaria de les Corts, insisteixo ja dins el cotxe que ningú mâha comunicat que estigui detingut ni els motius⦠doncs bé fins passada una hora de la detenció no me la comuniquen oficialment ni em llegeixen els drets.

Així doncs mâesperen 6 hores tancat en una cel·la bruta i pudent esperant fins que els Mossos deixen la detenció âsense efecteâ?, però em denuncien per âatemptat a lâautoritatâ?, no declaro a comissaria i lâendemà he dâanar a declarar davant el jutge. Lâendemà al matí el meu advocat em comunica que el jutge de guàrdia ho ha baixat a âfaltesâ? i he dâanar a judici el dimarts 22. El mateix dimarts al matí, posem denúncia contra els 6 antidisturbis que em detenen i al migdia demanem la suspensió del judici, la fiscal ho accepta però per tornar-me a acusar dâatemptat a lâautoritat basant-se en lâatestat dels Mossos. Atestat digne dâun bon guionista de telenovel·les, és increïble, es veu que sóc capaç de llençar 6 antidisturbis al terra jo sol⦠en fi tres fulles de mentides una darrera lâaltra. Passats dos dies em dirgeixo a els mitjans televisius presents i que filmen els fets, doncs bé, els Mossos es van afanyar a fer-los borrar totes les cintes. Ja ho veieu, senzillament no respecten ni les seves pròpies lleis.

Lâimportant de tot això però, és el fet que ni la meva detenció, ni els âpunxonsâ? contra manifestants, ni el segrest de na Núria Pórtulas, ni les pallisses a les Corts, ni les tortures a múltiples comissaries no són fets aïllats que es puguin atribuïr a âelements incontrolatsâ? dins el cos. Que la DCI ( Divisió Central dâInformació ) dels Mossos dâEsquadra es dediqui al seguiment i assetjament dels moviments socials i actui al marge dâordres judicials al més pur estil del Grup 6 de la Brigada dâInformació de la PN, no és casual. Estem parlant dâun problema estructural, estem parlant de la necessitat del poder dâabastir-se de mecanismes que vulneren les seves pròpies lleis per a mantenir lâstatus quo.

Roger Bas i Fusté

Detingut il·legalment el 19 de maig de 2007
Re: Impunitat policial?
14 jun 2007
Els mossos d'esquadra van venir a casa meva a fer un sistema de modus operandi per que hem van entrar a robar a casa i es van emportar totes les joies i tal... encara estic esperant a que els trobin!!!!! son una merda no serveixen per res nomes posen multes als joves per pixar al carrer, i els gossos?? nosaltres tambe som animals!, sino dediqueuvos a posar més lavabos publics, que sempre esteu reprimint a la societat per coses que realment no generen cap tipos de problema!
Sindicat