Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : pobles i cultures vs poder i estats
[Esplugues] El P$OE revalida la seva majoria absolutista amb 8.340 vots de les 35.382 persones amb dret a vot
08 jun 2007
Les darreres eleccions municipals tenen moltes lectures a Esplugues, tantes que de moment és millor fixar-se en certes dades. Potser després les interpretacions superaran el nerviosisme de persones que diuen ser “socialistes? i que aquests dies descarreguen la ràbia continguda a www.entrebastidors.info.

La gent del P$OE no aguantaria cap debat seriós sobre la majoria de temes que afecten de veritat al poble i per això s'escuden en una pàgina web on es pot dir qualsevol imbecil·litat sense cap compromís.

Aquest text serà criticat àmpliament i titllat de demagògic o d'elitista, diran que pensem que el poble és tonto, que ens hauríem de callar la boca, etc. Una de les poques grandeses d'EntreBastidors és que avui dia encara no ha censurat un sol comentari, no ha deixat de publicar una sola carta (com a mínim conscientment) i no ha vetat cap opinió o insult (a cops dirigits contra persones amb nom propi). Encara estem esperant que El Pont sigui una tribuna oberta a la participació de la població, que a la pàgina web de l'ajuntament pugui haver un fòrum d'opinió similar al d'Entrebastidors (mitjà de difamació per a molta gent) i que als plens municipals es pugui intervenir lliurement com abans de que Pilarin aterrés a Esplugues. No cal dir que al portal web del P$OE o al de la candidata a l'alcaldia no hi ha espai per comentaris lliures.


Ara no entrem en els necessaris canvis en la política urbanística ni de despesa pública... Si només hi hagués quatre gats, no es molestarien en vomitar les seves frustracions. Els diners i el ciment no es mengen. Temps al temps.

ALGUNES DADES ELECTORALS

De la gent que podia votar, 35.382 persones (1), 18.221 han votat i 17.161 no ho han fet.

El P$OE ha revalidat la majoria absolutista amb 8.340 vots, un 45,98% dels vots vàlids i amb un recolzament de prop del 17% de la població total d'Esplugues (2). Dues persones de cada 10 que viuen al poble ha votat per la candidatura del P$OE.

L'abstenció ha estat espectacular i Esplugues amb un 48,5% està per sobre de la mitjana a Catalunya (46,2%). Els vots en blanc augmenten a 460. Dels prop de 185.000 vots perduts pel P$OE a Catalunya, 3.191 han estat a Esplugues.

La pèrdua de vots del P$OE al poble ha superat el total de vots perduts per la resta de partits que sumen 2.216 vots menys: ICV ha perdut 739, PP 623, ERC 590 i CiU 264. (3)

Encara que no hagi superat el 50%, el P$OE obté la majoria absoluta perquè Ciutadans no entra a l'ajuntament ja que no ha superat la barrera del 5% dels vots. Si Ciutadans arriba a obtenir uns 140 vots més, el P$OE perd el darrer regidor.

LES MAJORIES FAN MAL

La campanya 'Les majories fan mal, el consens és salut' engegada per animar l'objectiu comú de molta gent de fer perdre la majoria absolutista del P$OE a Esplugues potser ha tingut efectes contraris. Encara que hagi servit per fer més forta i diversa una creixent xarxa d'acció, treball i solidaritat amb opinió en aquest poble (4) no ha aconseguit l'objectiu bàsic que era obligar al P$OE a pactar per poder desenvolupar els grans projectes del poble.

En primer lloc ha fet esforçar-se al P$OE en la seva campanya. Massa problemes oberts aconsellaven una campanya mediàtica potent. L'ajuntament va contractar a una persona cobrant 6.000 euros mensuals fins el dia de les eleccions per a coordinar campanyes institucionals (pagades per tothom, (com explica en Roger Pons de CiU, 100.000.000 de ptes en campanyes municipals des de gener de 2007) però per beneficiar la imatge de l'acció d'un partit polític. Mai un partit havia gastat tant en unes eleccions municipals a Esplugues ni s'havia fet una campanya tan agressiva (bústies, plafons, fanals, pancartes, revistes, etc.) ni s'havia fet tant d'abús dels recursos municipals per a promocionar a una persona desconeguda per la majoria de gent. Les enquestes internes del P$OE dos mesos abans de les eleccions deien que la població espluguina no coneixia a la Pilarin.

Potser la campanya 'Les majories' ha fet conèixer a la candidata a l'alcaldia fins i tot fent-li propaganda de més. Hi ha qui s'ha deixat endur per La Rosa d'Esplugues (revista del P$OE local) o El Pont. Hi ha qui hagués passat d'anar a votar però li han dit que aquesta vegada era molt important doncs s'hi jugaven molt. Hi ha qui confon subvenció amb submissió, apuntar-se al carro guanyador serà aviat esport olímpic. El vot jove ha estat inexistent i la majoria de persones vota per defecte (Felipe González, Zapatero...) o confiant en eslògans televisius.

D'altra banda la campanya 'Les majories fan mal' probablement hagi desmobilitzat el vot. L'alta abstenció, el vot en blanc i algun de nul també són alguns dels seus efectes. Primer perquè ha contribuït a deslegitimitar i criticar el sistema de partits i la seva teòrica representativitat. També perquè no es recomanava el vot per a cap partit (6) i molta gent preguntava quina era l'alternativa sense trobar gaire resposta. Igualment, cap partit representava una alternativa sòlida de govern, cap partit ha connectat amb la gent ni ha mobilitzat el vot conscient pel canvi.

MÉS COMENTARIS

Potser aquest text no és gran cosa després de tants dies de silenci postelectoral. Però és que cada dia ens sorprenia un nou comentari amb creixent profunditat política, ideològica i humana i hem deixat fer a veure si sortia alguna cosa interessant. Els primers comentaris són genials i mostren la preocupació per perdre el txiringuito municipal de la gent del P$OE. El tema de la Llei d'Hondt que determina el repartiment de regidories ha estat també discutit. Les referències a l'oposició popular i al destí que li espera també han tingut un bon espai.

Regna la confusió i el debat entre el terme “socialista? i la realitat del P$OE. Qualsevol diccionari diu que “socialisme? és una ideologia que propugna la fi del capitalisme privat i la supressió de les classes socials. Com tothom sap, aquests eren els lemes bàsics de la candidatura de Pilarin i del seu programa electoral, que “contenta pels resultats?, sense donar cap importància a l'abstenció i a la pèrdua de legitimitat i representativitat d'aquest sistema “democràtic? ha afirmat: “esta mayoría nos permitirá desarrollar los retos que tenemos planteados pero siempre desde el diálogo con el resto de fuerzas políticas y sociedad civil?.

Quina por. El seu no-diàleg ja el coneixem i la seva idea de societat civil, també. Falta veure quins són aquests nous reptes: Ampliar el ciment del pla Caufec? Limitar a 9 persones de públic als plens municipals? Prometre 122.000 pisos de protecció oficial sense reconèixer que és mentida? Inaugurar edificis privats com si fossin equipaments municipals sense despentinar-se?

Caldrà veure com respon la gent que viu/dorm a Esplugues (la immensa majoria) i qui sent el poble i se l'estima, qui el defensa i el manté viu.

NOTES

[1] El cens electoral determinava 35.382 persones amb dret a vot. No tenim dades, però hi ha gent que viu a Esplugues i no ho ha pogut fer, especialment persones que no tenen passaport espanyol. SOS Racisme de Catalunya diu que "gairebé un 11% del cens electoral queda al marge dels comicis". Això també passa al contrari. Per exemple, Enric Giner, a l'ajuntament des del franquisme, gerent municipal des de 1991 i numero 2 a les llistes del P$OE viu i vota a Sant Joan Despí encara que a la seva propaganda electoral digui que viu al barri Centre (pressuposant d'Esplugues...). El P$OE per contra dóna les gràcies a tota la població en una nova embustiada propagandística.

[2] A Esplugues viuen gairebé 47.000 persones que seran governades per un partit votat per 8.340 persones. Una referència del prisma amb que es poden mirar les coses: el president de Veneçuela fou escollit per un 63% dels vots vàlids a les darreres eleccions de desembre 2006 amb una participació del 75% de l'electorat. La premsa no deixa de dir que és un dictador...

[3] Tots els partits presents al Parlament han perdut milers de vots: P$OE va perdre 185.000 vots, CiU 82.000, ERC 80.000, ICV 75.000 i PP 77.000.

[4] Qui digui el contrari és perquè no coneix Esplugues i la seva xarxa associativa, social i cultural o perquè l'interessa parlar de “radicals?, “kaleborroka? i altres recursos fàcils que surten a diari per la tele.

[5] A la gent del P$OE que té tan clar que IC està darrera de l'oposició popular al carrer, hauria de tornar a llegir la nota núm.3. Més enllà de totes les persones que no se senten representades per cap partit polític, hi ha alguna gent d'IC, ERC i CiU que recolza la feina d'EntreBastidors, cadascú amb les seves diferències. Altres persones d'aquests partits s'apropen a les accions al carrer de la Plataforma Popular contra el pla Caufec, es preocupen pel futur dels mercats municipals i altres afers locals i si es presentés una candidatura diferent en properes eleccions la recolzarien abans que al partit on ara estan. Això no és exclusiu dels partits a l'oposició: militants i/o simpatitzants del P$OE també han entès i recolzen les raons i arguments de la feina d'EntreBastidors i altres lluites populars. La pèrdua de vots del partit ha estat important per molta gent descontenta que sempre havia recolzat la gestió municipal del govern.

[6] Algú diu que “el P$OE representa a la classe obrera perquè guanya a L'Hospitalet, Santa Coloma o Cornellà…? i no diu que representa a la burgesia quan aprova reformes laborals, privatitza serveis públics, augmenta la despesa militar, s'apunta al negoci del ciment, rebaixa impostos a les grans riqueses, continua recolzant la monarquia franquista, etc. Com diu un altre: “Ha guanyat el P$OE, no el socialisme ni la classe obrera. que ningú s’enganyi?.

Mira també:
http://www.entrebastidors.info/
http://www.entrebastidors.info/?p=291

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat