Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
::SEPC:: Carme Junyent fa una crida a la diversitat a Cardedeu.
03 jun 2007
DSCN0474.JPG
El passat dimarts 29 de maig va tenir lloc la xerrada titulada "Quantes llengües per a Catalunya?" de la coneguda sociolingüista Carme Junyent, professora de la Universitat de Barcelona. L’acte, organitzat pel nucli de secundària del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) de Cardedeu, es fer a les set de la tarda al Casal de Joves de Cardedeu, i va comptar amb la participació d'una trentena de persones.

Carme Junyent va explicar, durant gairebé dues hores, la situació de greu perill d’extinció en la que es troben la immensa majoria de les llengües que es parlen actualment, entre les quals hi ha el català. En aquest sentit es va recalcar que el català es troba en un estat de continua recessió com a conseqüència del contacte amb el castellà. Segons Carme Junyent estem a temps de salvar la nostra llengua, i el que hem fer és principalment parlar-la, no deixar de transmetre el català de pares a fills ja que en el moment en què els fills es dirigeixen en la llengua dominant als seus fills, la llengua minoritària es pot considerar irrecuperable.


“Els fets més determinants per a la vida i mort de les llengües són les migracions i les actituds"

També va explicar com una aposta decidida per la diversitat real i l’enriquiment que suposa la immigració pot fer guanyar terreny a les llengües minoritàries i frenar la tendència dels parlants a agrupar-se en uns pocs grans grups monolíngües exterminant gran part de les cultures i llengües. La conferenciant va recalcar que en perdre’s una llengua la humanitat perd coneixement. Junyent, que és especialista en processos de susbtitució lingüística en llengües africanes, forma part del Grup d’estudi de les llengües amenaçades, el qual fa quinze anys que investiga sobre el procés de recessió que pateixen moltes llengües minoritaries com el català. També és autora de diversos llibres sobre lingüística, d’entre els quals cal destacar Vida i mort de les llengües.


Més informació: cardedeu(at)sepc.cat
Mira també:
http://www.sepc.cat

This work is in the public domain

Comentaris

Re: ::SEPC:: Carme Junyent fa una crida a la diversitat a Cardedeu.
03 jun 2007
Molt bé!! Endavant amb la feina!!
Sindicat Terrassa