Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
>> Detingut il·legalment 19-M Impunitat Policial, problema estructural <<
29 mai 2007
Ahir sortia publicat a tota la premsa oficial que els Mossos dâEsquadra es manifestaran el proper 6 de juny contra âel linxament mediàticâ? que diuen estar patint⦠però quina barra !!
Si bé és cert que en les últimes setmanes han sortit a la llum força casos dâabús de poder dels Mossos, hem de tenir present que no és perquè si. Ãs a dir, dâabusos policials, muntatges i irregularitats nâhi ha des que va començar el desplegament dâaquest cos al Principat, però ara els partits grans els interessa desgastar als autoanomenats âdâesquerres i ecologistes de debòâ?.
Amb cartera en mà.jpg
Impunitat policial, problema estructural

Ahir sortia publicat a tota la premsa oficial que els Mossos dâEsquadra es manifestaran el proper 6 de juny contra âel linxament mediàticâ? que diuen estar patint⦠però quina barra !!
Si bé és cert que en les últimes setmanes han sortit a la llum força casos dâabús de poder dels Mossos, hem de tenir present que no és perquè si. Ãs a dir, dâabusos policials, muntatges i irregularitats nâhi ha des que va començar el desplegament dâaquest cos al Principat, però ara els partits grans els interessa desgastar als autoanomenats âdâesquerres i ecologistes de debòâ?.
Un exemple claríssim el tenim en els fets que van ocórrer dissabte passat a la plaça Espanya de Barcelona davant la Fira Construmat, un fotògraf amic meu estava cobrint gràficament una acció emmarcada dins la campanya Estàtotfatal.net. Jo vaig anar a veure que sâhi coïa i em vaig situar a prop dâon passaven els fets amb un company de feina que també hi era. Doncs bé, un cop finalitzada lâacció el meu amic fotògraf va venir cap a la nostra posició i darrera seu va venir un antidisturbis que li va exigir agafant-lo dâun braç que lâacompanyés a un racó, el fotògraf va fer un pas enrera i jo un endavant, amb la qual cosa vaig quedar situat entre tots dos i li vaig dir a lâantidisturbis que el deixés estar, que el fotògraf tenia lâacreditació corresponet. Es veu que això no li va agradar i amb va agafar fortament pel braç apartant-meân, en qüestió de segons entre tres antidisturbis em van reduir i immobilitzar al terra davant centenars de persones i càmeres de TV. Aleshores seâm van endur dâallà cap al Paralâ¢lel on els vaig preguntar si mâestaven detenint i quin nâera el motiu i que si ho volien mâdentificava voluntariament. Finalment accedeixen a que mâidentifiqui, jo trec la cartera i ensenyant-li li dic que no tinc cap objecció a mostrar-li el DI però que vull que em dóni el seu número de placa⦠error, es veu que això els posa de molta mala llet, total que mentre a la mà esquerra hi tinc la cartera, a la dreta ja mâhi posen les manilles⦠cotxe patrulla i cap a la âfamosaâ? comissaria de les Corts, insisteixo ja dins el cotxe que ningú mâha comunicat que estigui detingut ni els motius⦠doncs bé fins passada una hora de la detenció no me la comuniquen oficialment ni em llegeixen els drets. Així doncs mâesperen 6 hores tancat en una celâ¢la bruta i pudent esperant fins que els Mossos deixen la detenció âsense efecteâ?, però em denuncien per âatemptat a lâautoritatâ?, no declaro a comissaria i lâendemà he dâanar a declarar davant el jutge. Lâendemà al matí el meu advocat em comunica que el jutge de guàrdia ho ha baixat a âfaltesâ? i he dâanar a judici el dimarts 22. El mateix dimarts al matí, posem denúncia contra els 6 antidisturbis que em detenen i al migdia demanem la suspensió del judici, la fiscal ho accepta però per tornar-me a acusar dâatemptat a lâautoritat basant-se en lâatestat dels Mossos. Atestat digne dâun bon guionista de telenovelâ¢les, és increïble, es veu que sóc capaç de llençar 6 antidisturbis al terra jo sol⦠en fi tres fulles de mentides una darrera lâaltra. Passats dos dies em dirgeixo a els mitjans televisius presents i que filmen els fets, doncs bé, els Mossos es van afanyar a fer-los borrar totes les cintes.
Ja ho veieu, senzillament no respecten ni les seves pròpies lleis.
Lâimportant de tot això però, és el fet que ni la meva detenció, ni els âpunxonsâ? contra manifestants, ni el segrest de na Núria Pórtulas, ni les pallisses a les Corts, ni les tortures a múltiples comissaries no són fets aïllats que es puguin atribuïr a âelements incontrolatsâ? dins el cos. Que la DCI ( Divisió Central dâInformació ) dels Mossos dâEsquadra es dediqui al seguiment i assetjament dels moviments socials i actui al marge dâordres judicials al més pur estil del Grup 6 de la Brigada dâInformació de la PN, no és casual. Estem parlant dâun problema estructural, estem parlant de la necessitat del poder dâabastir-se de mecanismes que vulneren les seves pròpies lleis per a mantenir lâstatus quo.

Roger Bas i Fusté
Detingut ilâ¢legalment el 19 de maig de 2007.

Relat detenció

Relat dels fets ocorreguts el dissabte 19 de maig de 2007

Sobre les 13 hores de dissabte 19 de maig de 2007 arribo a la Plaça dâEspanya de Barcelona on un seguit dâactivistes estan desenvolupant una acció pacífica de protesta que consistia en asseureâs al mig de la calçada per a tallar la circulació del trànsit en dita plaça, en el moment que jo arribo els agents antidisturbis dels Mossos dâEsquadra ja han desallotjat de la calçada la meitat dels activistes, aproximadament unes 15 persones.
Mâapropo al lloc i veig que hi ha un company de feina meu, en Ferran Aguiló i Garcia, que està situat al damunt de les escales que hi ha a la cantonada entre pl. Espanya i lâAv. Paralâ¢lel. Des dâaquesta posició a la qual jo em situo anem veient com els agents antidisturbis dels Mossos dâEsquadra desallotjen a la resta dâactivistes i els retenen al costat de la paret de la cantonada, suposo que per a identificar-los.
Un cop els agents antidisturbis dels Mossos dâEsquadra han acabat de desallotjar a totes les activistes es situa al nostre costat un fotògraf que havia estat cobrint gràficament lâacció, que jo conec i que té acreditació professional de premsa, acte seguit apareix un agent antidisturbis dels Mossos dâEsquadra que agafant amb força el fotògraf pel braç li diu amb to autoritari que lâacompanyi a un racó.
Al sentir això, el fotògraf fa un pas enrera i jo un endavant, amb la qual cosa jo quedo situat entre el fotògraf i lâagent antidisturbis dels Mossos dâEsquadra, que mâagafa dâun braç violentament i mâempeny, de cop ja en tinc dos a sobre i amb lâajuda dâun tercer em llencen al terra i mâimmobilitzen, això passa en qüestió de segons, a lâagafar-me em llencen les ulleres de sol que duia i mâarrenquen dues arrecades de lâorella dreta.
Un cop immobilitzat al terra els dic que per què em fan això i que el que estan fent és ilâ¢legal, i que si em volen identificar, jo porto el DNI a la cartera i mâidentifico voluntariament. Mâaixeca del terra el mateix agent antidisturbis dels Mossos dâesquadra que li exigia al fotògraf que lâacompanyés a un racó, que és el mateix que em comença a agredir, i amb els braços recargolats a lâesquena em van conduint des de la cantonada on es produeixen els fets direcció Av. Paralâ¢lel.
Mentre em van conduint cap a lâAv. Paralâ¢lel tant jo com en Ferran Aguiló i Garcia ( el company de feina que em trobo a la plaça ) els preguntem on em porten, jo els repeteixo que si em volen identificar ho poden fer allà mateix i que jo mâidentifico voluntariament i que si mâestan detenint mâho diguin i mâexpliquin el motiu. La resposta dels dos agents antidisturbis que em retenen és una sola paraula âcaminaâ?. Amb tot això les persones que passen pel carrer en aquell moment recriminen als Mossos la seva actuació en contra de la meva persona, ja que tothom ha vist com mâhan agredit gratuitament i sense cap tipus de motiu.
Em segueixen portant per lâAv. Paralâ¢lel direcció carrer Lleida, jo els dic que dâallà no em moc i els repeteixo que em vull identificar voluntariament.
Mâesclafen contra la paret i finalment accedeixen a que mâidentifiqui voluntariament. Acte seguit i davant els 2 agents antidisturbis dels Mossos dâEsquadra em trec la cartera de la butxaca esquerra del pantaló i els dic que tinc el DNI allí i que jo mâidentifico voluntariament però que vull que ells em dónin el seu número de placa, és a dir el nº dâidentificació del cos al qual pertanyen ( Mossos dâEsquadra ). Els agents responen rient i dient-me sarcàsticament que ja meâl donaran després el número de placa, jo insisteixo amb la cartera en alt que em vull identificar voluntariament però que a la vegada vull que em dónin el número de placa. Ells si neguen en rotund, jo explico a la gent del voltant, ensenyant la cartera en alt, que mâestic identificant voluntariament i que els hi demano el número de placa i ells es neguen a donar-meâl. Aleshores mentre jo tinc el braç esquerra alçat i amb la cartera a la mà, lâagent antidisturbis que tota lâestona és el mateix, em posa una manilla a la mà dreta, amb la paradoxal situació que mentre tinc la cartera en una mà per identificar-me ell mâestà emmanillant lâaltra; lâaltre agent antidisturbis em treu la cartera que tinc agafada a la mà esquerra i em retorça al braç cap enrera per posar-me lâaltre manilla. Em guarda la meva cartera a la meva butxaca esquerra del pantaló. Els dic que seâls hi està anant de les mans i que el que estàn fent és una detenció ilâ¢legal. Ells en cap moment em notifiquen ni que estigui detingut, ni que estigui retingut ni que em vulguin identificar. Els pregunto si mâestan detenint, i si mâestan detenint quin és el motiu de la detenció, ells simplement no responen. Criden per ràdio als altres agents per a que âenvïn un cotxe amb mampàraâ? al lloc on som nosaltres, al cap dâuns minuts arriba un cotxe patrulla i els agents antidisturbis mâhi acosten i mâhi fan entrar, el cotxe arrenca amb dos agents de carrer a la part del davant del cotxe i un antidisturbis al darrera amb mi. Abans dâentrar a la plaça Espanya el cotxe patrulla on hi vaig frena, lâagent antidisturbis que anava al meu costat surt del cotxe i es dirigeix a una furgoneta de la Brigada Mòbil, aleshores lâagent de carrer dels Mossos dâEsquadra que anava de copilot surt del cotxe i entra a la part del darrera on sóc jo, aquest mateix li pregunta a lâantidisturbis a on mâhan de dur i lâagent antidisturbis li contesta que a Les Corts, lâagent de carrer que hi ha al cotxe assegut al meu costat li diu âpero hay que llevarlo al médicoâ? i lâagent antidisturbis li respon cridant âa les Corts !!â?.

Els agents de carrer que realitzaran el trasllat estan molt nerviosos i no paren de suar.
Dins el cotxe li dic a lâagent que tinc al costat que ningú mâha dit que estigui detingut ni mâhan llegit els drets i que totes les persones present en la detenció han vist com em volia identificar voluntariament, ell em confirma que âho havien de fer els que tâhan introduit al cotxeâ?, li dic que aleshores el que estan fent és una detenció ilâ¢legal i ell em respon â nosaltres només fem el trasllat â els dic que sâestan saltant les lleis i que figura que ells justament això no ho poden fer, i ell em respon â nosaltres no hi tenim res a veure, només fem el trasllat â, a la vegada lâagent que hi ha al meu costat li recrimina al que condueix que posi les sirenes tota lâestona, diu â company, posa les sirenes i no les treguis, dâacord ?!! â

El cotxe posa les sirenes i a molta velocitat entra a la plaça Espanya dirigint-se a la carretera de Sants, darrera el nostre cotxe hi va una furgoneta de la Brigada Mòbil, anem per la carretera de Sants fins la plaça de Sants on el cotxe gira a mà dreta pel carrer Galileu, com que hi ha trànsit lâagent del meu costat li diu que giri a mà dreta ( aquí es perden una mica ) girem pel c/ Miquel Ãngel, després c/ Alcolea, després c/ Badalona, aconsegueixen pujar pel c/ Sta. Caterina fins al c/ Violant dâHongria on arriben fins al c/ Comtes de Bell-Lloc i dâallí arribem al c/ Berlín on més o menys ja se saben el camí fins a la Comissaria dels Mossos dâEsquadra de Les Corts on entrem amb el cotxe pel pàrking. Un cop estem dins la comissaria els dic als agents que mâhan portat que encara ningú mâha detingut oficialment i que em sembla escandalós tot el que està passant.
Al cap dâuns minuts sâacosta fins a mi al pàrking un agent antidisturbis dels Mossos dâEsquadra ( que estava abans a la Plaça Espanya ) que finalment em comunica oficialment que estic detingut i que mâhan detingut per agredir a un agent, jo li dic que això és completament surrealista tenint en compte que no he tingut temps material dâagredir res ni ningú i que jo ni tant sols havia participat de lâacció de la plaça Espanya, lâagent se sorprèn.

Em fan entrar a una sala per a que em vegi un metge que simplement fa que una infermera em posi desinfectant al colze esquerre i a la mà dreta on hi tinc ferides que mâhan fet els agents antidisturbis al llençar-me al terra.

Després em passen a una sala dâescorcolls on em fan treure tot el que tinc a les butxaques, treuraâm els cordills del calçat, treuraâm els mitjons i donar-los la volta, i finalment em fan posar cara la paret i mâescorcollen el cos sencer.

Després ja em fan passar a una sala on em prenen dues empremtes, després ja em fan passar a un passadís on hi ha les celâ¢les, allí en una petita habitació em diuen que agafi un matlàs, una manta i si hi ha gots un got.

Aleshores em condueixen fins a la celâ¢la 19 on mâhi tanquen, al cap dâunes hores em criden i em fan les âressenyesâ?, és a dir em prenen les empremtes de tots els dits, dels palmells i em fan 5 fotografies. Després em tornen a portar a la celâ¢la i estic allí fins que em tornen a cridar pels vols de les 20 hores on em porten a una sala on hi ha lâadvocat que mâha dâassistir i un Mosso dâEsquadra.

Allí em diuen si vull declarar i dic que NO, que ja declararé davant el jutge. Després em comuniquen que la detenció a quedat sense efecte i que puc sortir de la comissaria amb lâobligació de presentar-me lâendemà al matí al jutjat perquè mâacusen dâun delicte dâatemptat a lâautoritat i dâun altre de menyspreu o falta de respecte a lâautoritat.
Lâendemà al mati abans dâanar al jutjat ha declarar telefono al meu advocat, sr. Jaume Asens, i em diu que mâhan passat de delicte a falta.
Vaig a buscar la citació judicial que és per dimarts 22 a les 10:30 hores al Jutjat nº 7.

El dimarts 22 poso una denúncia contra els Mossos dâEsquadra per lesions i falsificació de document públic, ja que han fet un atestat de tres fulls en que sâinventen que els he agredit de no sé quantes maneres i fins i tot sâinventen frases com si els hi hagués dit jo. Agafen troços de consignes que senten que els hi crida la gent normalment i les ajunten sense solta ni volta⦠patètic.

Total, al judici demanem la suspensió perquè volem que es facin els dos processos en un sol judici, la fiscal també demana la suspensió però per què considera (basant-se amb lâatestat dels Mossos) que se mâha de jutjar per un delicte dâatemptat a lâautoritat, així doncs mâho volen tornar a pujar.
Ara estic a lâespera de que em cridin a declarar davant del jutge i posteriorment es realitzarà el judici.

Siusplau, difongueu al màxim aquests fets, és un escàndol !!

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa