Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : pobles i cultures vs poder i estats
L'abstenció activa i el vot en blanc demostren el descontent amb l'esquerra institucional
28 mai 2007
L'abstenció activa i el vot en blanc demostren el descontent amb l'esquerra institucional.
Com ja ha sortit a la premsa, l'abstenció va marcar la jornada electoral a Catalunya, i especialment a Barcelona. Les dades de 50,42 % d'abstenció a la ciutat de Barcelona i les de 46,2 % en el global de Catalunya, han estat prou significatives, tant en relació a comicis anteriors com en relació a la resta de l'estat.
De fet, és la major abstenció a Barcelona, des del 1977, en qualsevol elecció estatal, autonòmica o municipal.

Però més enllà d'això hi ha més dades que poden donar llum sobre la causa d'aquest augment de l'abstenció i donat que cap polític ni cap mitjà ho ha analitzat fins ara, Liberinfo us les envia en aquesta noticia:

L'abstenció ha estat major del 50% a totes les ciutats de la provincia de Barcelona amb més de 100.000 habitants com és el cas a més de Barcelona, d'Hospitalet, de Badalona, de Santa Coloma, de Terrassa, Sabadell i Mataró; i també en la majoria de poblacions de l'àrea metropolitana que tenen més de 50.000 habitants, com podreu comprovar en les dades.

En totes aquestes poblacions grans, d'entre els votants hi ha més d'un 3% del vot en blanc, i en això destaca la ciutat de Barcelona, on el vot en blanc arriba al 4 % (2 % del sufragi).
Tant en l'àrea de Barcelona com en tot Catalunya, el vot en blanc supera per exemple, els vots al partit “Ciutadans� sense que en canvi ningun mitjà de comunicació hagi donat veu als votants en blanc.
Per tant, en les anomenades poblacions grans de l'àrea de Barcelona almenys el 52 % del convidats a votar no ho han fet o han votat en blanc.

Comparant les dades de les eleccions municipals de maig del 2003 i les d'ahir podem saber també, algunes coses importants respecte la provinència d'aquesta nova abstenció i d'aquest vot en blanc.

Podem saber per exemple que respecte a les anteriors municipals a la ciutat de Barcelona, ERC i IC-V, junts han perdut 87 mil vots i que l'abstenció ha augmentat en 96 mil vots i que el vot en blanc ha augmentat en 12 mil vots.
Per tant i que sense que cap gran formació hagi augmentat el seu nombre de vots en xifres absolutes, podem afirmar que més d'un 80 % de la nova abstenció i nous vots en blanc, són anteriors votants d'ERC i IC-V.

Si seguim amb les comparacions, podreu comprovar com aquesta situació de pèrdua significativa de vots, s'ha donat també amb aquelles grans ciutats de l'àrea de barcelona on comentàvem que havia augmentat l'abstenció.
En aquelles poblacions on hi hagut una CUP amb un nombre significatiu de votants com és el cas de Mataró, la pèrdua de vots d'ERC i IC-V s'ha repartit entre aquesta formació, l'abstenció i el vot en blanc, i aquest exemple s'ha fet norma en la majoria de capitals de comarca no metropolitanes de l'àrea de barcelona (Vic, Berga, Manresa, Vilafranca, Vilanova...).

Si a mode de resum, analitzem les dades de la provincia de Barcelona. Trobarem que entre IC-V i ERC han perdut 159 mil votants, mentre que l'abstenció ha augmentat en 326.000 persones, el vot en blanc en més de 28 mil votants i les Cup han tret 14 mil vots.
Una altra forma de llegir aquestes dades és que ERC i IC-V han perdut aprox. al voltant d'un 30 % dels vots que tenien. La resta de la nova abstenció se l'emporten PSC i CIU, que corresponen a un 15 i un 8 % del que tenien, respectivament. La pèrdua del PP se l'emporten entre Ciutadans i PxC

Amb la qual cosa i sense poder entrar a valorar aquella abstenció convençuda que es pugui repetir d'elecció en elecció però que és la més difícil de quantificar; trobem que d'unes eleccions a les altres hi hagut més de 150.000 persones d'esquerres, un 30 %, dels que votaven a IC-V i a ERC que han renunciat a votar a l'esquerra institucional i s'han quedat a casa, o han escollit una opció alternativa si han tingut possibilitat.
Per què ho han fet, tenint en compte, que eren formacions que havíem crescut en comicis anteriors i tenint en compte també les noves responsabilitats de govern d'aquests partits, com és el cas d'IC-V a la conselleria d'interior de la Generalitat, no sembla una qüestió molt difícil de respondre, veritat?
Mira també:
http://www.locales2007.mir.es/muni/FTOP.htm
http://www.gencat.net/governacio-ap/eleccions/index.htm

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L'abstenció activa i el vot en blanc demostren el descontent amb l'esquerra institucional
28 mai 2007
Ui, ui, ui, el sistema s'enfonsa, ara veurem la solució al problema de l'habitatge i tots els canvis revolucionaris que profetitzaven els predicadors de l'abstenció
Re: L'abstenció activa i el vot en blanc demostren el descontent amb l'esquerra institucional
28 mai 2007
Del que es tracta no és d'apropiar-se de rés. Es tracti o no d'una abstenció activa o de simple pasotisme, el que es demostra amb aquestes dades és que es tracta d'una democràcia fracasada. Una democràcia que no es capaç de mobilitzar al gairebé 50% de l'electorat no es pot considerar ni tan sols democràcia participativa. Sistema que de per si es pot considerar antidemocràtic.
Re: L'abstenció activa i el vot en blanc demostren el descontent amb l'esquerra institucional
28 mai 2007
la democracia burguesa por definición no es participativa, es delegativa.

lo cual quiere decir que puede que votes cada cuatro años, pero el resto del tiempo hay que estar a lo que manden
Re: L'abstenció activa i el vot en blanc demostren el descontent amb l'esquerra institucional
28 mai 2007
Me temo que aunque saliese del anonimato, seguiría siendo anónimo.

Y cuando la abstención deje de abstenerse, el reparto de votos será idéntico. Esto también me lo temo.
Re: L'abstenció activa i el vot en blanc demostren el descontent amb l'esquerra institucional
28 mai 2007
Alguns poden opinar que l’abstenció és una forma més de reflectir una opció política com és el possible descontent amb la política en general. Però aquests han de veure que d’aquesta manera no aconseguixen res. Cal votar per a acostar-nos a les quotes de participació de Suècia o Noruega on sol rondar el 80%, enfront de sistemes com el nord-americà, on una taxa de participació del 40% és una fet natural. Amb les dades de l´abtencionisme a sobre la taula, Catalunya no avança cap a la democràcia participativa, caminem perillosament cap un sistema auritari com el nord-americà.
Re: L'abstenció activa i el vot en blanc demostren el descontent amb l'esquerra institucional
28 mai 2007
*abstencionisme
*sistema autoritari
Re: L'abstenció activa i el vot en blanc demostren el descontent amb l'esquerra institucional
28 mai 2007
Si contem el total de censats/des a Barcelona al partit majoritari l'ha votat un 11,3%.

Si ho fem d'habitants, persones inmigrades incloses. El partit majoritari ha estat votat per menys del 10%.

Guau!! Majoria aplastant!!
Sindicato Sindicat