Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Comentari :: sense clasificar
què vos passa valencians ?
27 mai 2007
què vos passa valencians ?

I és que aquella cançó de Paco Muñoz cada volta és més encertada.

Davant del fet empíric que avui, 27 de maig de 2007, el PP ha tornat a guanyar les eleccions al País Valencià intentarem aportar algunes reflexions que ajuden a entendre el que ha passat.

Si comparem els resultats numèrics i percentuals d'avui amb les darreres eleccions autonòmiques i municipals de 2003, vorem que tant el PSOE-PSPV com el Compromís pel País Valencià (EU + Bloc bàsicament) ... han perdut vots. Açò és més preocupant si cap en el cas del Compromís, ja que precisament s'havia creat per crear sinergies entre ambdues forces i esdevindre un hipotètic partit-clau per formar un govern "d'esquerres" a les Corts Valencianes.
De tota manera el PSOE-PSPV si fa no fa, s'ha quedat com estava.
Sembla doncs, lògic pensar que el gran bac se l'ha pegat el Compromís ja que no ha sumat vots sinò que n'ha restat, què ha passat, doncs?

A primer colp d'ull, podria paréixer que una volta més queda demostrada la teoria que l'abstenció (més alta enguany, d'un 30%) sempre perjudica els partits d'esquerra. Pot ser els partits anomenats d'esquerra haurien de fer autocrítica i s'haurien de plantejar perquè la gent no se'ls creu i no els fa costat.

Però haurem d'anar més enllà.
Una possible explicació podria ser la mala gestió de màrqueting polític que s'ha fet de la marca "Compromís".
En primer lloc: "Compromís" no ha arribat a molta gent simplement perquè la gent no el coneixia, era un acord entre partits nou i creat a correcuita i, a més, amb totes les tensions internes ben visibles.
En lloc de fer un pacte per sumar i entrar amb força a les Corts, semblava que els socis del pacte estaven més preocupats en col·locar a la seua gent en les llistes que en fer pinya pel projecte. I una bona prova d'açò és que les dues forces polítiques es van afanyar a dir que l'acord era una mera conjuntura provocada per les eleccions i que cadascú anava pel seu camí. La campanya s'ha fet en clau de partit i sols de manera residual s'hi feia esment, del "Compromís".
A nivell municipal el "Compromís" ha estat anecdòtic, i fins i tot les paperetes eren una autèntica "sopa de lletres" on al final podies albirar la parauleta.
I no és que Bloc i EU no en sàpiguen de màrqueting polític, el que ha passat és que cada formació a jugat més a no perdre el que ja tenia, que a apostar per guanyar de manera decidida. Els ha mancat coratge polític i sentit de País per oblidar-se'n de diferències passades i presents i així els ha (i ens ha) anat.
No puc estar-me d'esmentar els casos de Castelló de la Plana i de Vila-real, només a tall d'exemple, on si s'haguera donat un pacte Compromís-PSOE, fàcilment parlaríem a hores d'ara de viles perdudes pel PP. Agafeu una calculadora i voreu. Tan fàcil i tan difícil.
Podrien prendre bona nota (en resultats i en creure's el projecte) dels navarresos Nafarroa Bai, que van tots a una i ara són imprescindibles a les travesses pel govern foral i opten a l'alcaldia de Iruña- Pamplona, mentres ací al Cap i casal Rita torna a guanyar amb resultats històrics.
No faltarà qui diga allò de que "tenim el que ens mereixem", i es farà complicat de rebatre, no trobeu?

Evidentment que també la gent te la seua part de culpa en esdevindre subjectes passius sense cap interès per la política i el seu entorn. I evidentment que açò no és casual, el PP i els seus tentacles mediàtics (públics i privats) s'encarrega d'endormiscar-nos mentres ens mostra una hol·lografia del món feliç que és la "comunitat valenciana". Ens oblidem així de barracons a les escoles, de la llengua abandonada, de deutes públics abismals, de privatitzacions de serveis públics i sobretot de destrucció del territori. PAIs sense més lògica que l'enriquiment immediat d'alguns, corrupció generalitzada, llistes plenes d'imputats per la justícia, aeroports de legalitat i finançament dubtós, abocadors de residus tòxics i perillosos, presons, camps de golf en un clima com el nostre (en quin cap cap?), o pistes d'ski a marina d'or...

De moment, passada la ressaca de la gran festa de la democràcia i mentre ens preguntem pel perquè de tot plegat, el PP ha rebut un xec en blanc de la ciutadania per fer i desfer amb majoria absoluta durant quatre anys més.


Però malgrat tot, sempre hi ha lloc a l'esperança.
Crec que és remarcable i molt interessant els molt bons resultats que diverses agrupacions d'electors han obtingut a les comarques de Castelló a pobles com La Salzedella, Vilanova d'Alcolea, La Torre d'En Doménech o Les Coves de Vinromà, amb alcaldies incloses i amb participacions del 80% i 90% de l'electorat, mentres que l'abstenció ha pujat a tot arreu. No és casualitat que aquesta situació s'haja donat en pobles on les dinàmiques socials de protesta contra els abocadors de residus tòxics han cristal·litzat en la presa de consciència de la gent. Ara hi ha pobles on el PSOE no hi és i el PP és oposició. Interessant escenari especialment al País Valencià de 2007. Més d'ú haurà de prendre bona nota, serà veritat allò de què sols el poble salva el poble?

This work is in the public domain

Comentaris

Re: què vos passa valencians ?
27 mai 2007
la abstencio siempre prejudica los partidos de iquierda ! que fatal me voy a sentir mañana ! quieres que llore?

anda que utilizar este espacio para hacer propaganda politica...
Re: què vos passa valencians ?
27 mai 2007
¨prejudica¨, ¨iquierda¨....quant mal a fet la ESO!, no volem que ploris en tot cas si que estaría bé que aprenguessis a escriure.
Re: què vos passa valencians ?
28 mai 2007
I això t'ho diu una persona que escriu "a fet" per "ha fet" i estaría amb accent. Quins pebrots.
Re: què vos passa valencians ?
28 mai 2007
es trist. al pais valencià la gent és de dretes.
Re: què vos passa valencians ?
28 mai 2007
I quant mal, tampoc és correcte.
Re: què vos passa valencians ?
28 mai 2007
Sou tots idiotes o què ?

Endavant la genteta que lluita al País Valencià, que no és gens fàcil !!
Re: què vos passa valencians ?
28 mai 2007
Errores gramaticales o no (yo seguramente cometeré muchos, entre otras cosas porque soy extranjero) es cierto que la abstención perjudica a los partidos de izquierda, y esto se puede explicar así: el elector de derecha, con ideales de derecha, encuentra su partido ideal en el PP o a veces en otras listas populistas y xenófobas y vota con coherencia y ssatisfacción; en cambio el elector que tiene ideales de izquierda no encuentra ningún partido que realmente defiende sus ideales, solo una pandilla de hipócritas. Algunos deciden que, antes que gane la derecha, prefieren votar a esos hipócritas del PSOE y compañía; otros escogen la abstención, el voto en blanco y el voto nulo.
Por lo tanto, es cierto que los electores que escogen estas tres últimas vías son de izquierdas o bien rehuyen el sistema político actual, al que ningun partido ofrece una real alternativa.

A mi lo que me flipa es que no nos digan el total de estos votos (nulos + blancos + abstención). Solo sabemos que la abstención en Barcelona ha sido del 51,5 %, pero ¿cuantas han sido, entre el 48,5 % de votantes, las personas que han deicido desaprovechar su derecho de voto, enviando así el claro mensaje de desprecio hacia todos los políticos actuales?
Y ¿como puede ser que, a pesar que de cada 3 personas, 2 quieren cambiar este sistema, todo sigue igual?
Y ¡¡¡siguen llamándolo democracia!!!
Re: què vos passa valencians ?
28 mai 2007
Aquí a valència amb un 70% de participació també fotreu la culpa als abstencionistes del triomf de les dretes? en que quedem?
dades de bcn
28 mai 2007
Responent al Cesco: dels 1234311 del cens (falta afegir la pila dels que tot i ser major d'edat, i estar obligats a complir totes les lleis encara no tenen dret a votar) han votat 611941. I d'aquests hi ha hagut 3472 nuls, i 24754 en blanc.
I responc a "jaja" que crec que a indymedia hi cap aquesta reflexió.
Algun moderador vol posar un link a alguna reflexió ja feta sobre aquest tema?
Re: què vos passa valencians ?
28 mai 2007
està clar que la majoria dels valencians han escollit una opció i s´ha d´acceptar. Ells decideixen el que volen.

El problema és que quan arribi (si arriba) el moment en que apostin per una altre opció, ja serà massa tard per salvar la cutura i el territori. Hi ha opcions polítiques que poden ser més o menys encertades, però permeten fer marxa enrera. Amb el PP no.
Re: què vos passa valencians ?
29 mai 2007
Jo crec que hauriem de passar de territorialitat dels PPCC, convidar a tota la gent que lluita del PV a venir al principat (acollir-los com fos) i fer la revolució al principat. El què importa és el poble, no la terra que ocupis. Amb els valencians indepes aquí al principat veuries si hi hauria algún "ciutadà" que tingues ous ni de sortir al putu carrer.
En tot cas, amunt els que lluiten!
Sindicat Terrassa