Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Comentari :: altres temes
Resposta al papa
26 mai 2007
RESPOSTA AL PAPA: SÃ? QUE HO HA ESTAT

El papa va dir, al Brasil, que el cristianisme no havia estat mai imposat. I tant, que sí. Com a mínim «no es pot dir» que no ho hagi estat.

Lâ«evangelització» dâAmèrica va anar aparellada a un fenomen de colonització. Més ben dit: lâevagelització es va produir «dins» la colonització. I aquesta colonització va tenir, com a elements decisius, els següents: agressió militar; robatori de les riqueses en metalls preciosos; imposició dâun règim de domini político-econòmic (amb repartiment de la propietat de la terra entre els colons, etc.); explotació de les mines dâor i plata amb imposició de treball forçat i esgotador; alta mortalitat (de resultes de lâanterior); importació de mà dâobra africana, suposadament més resistent. I bé: és «dins» aquest conjunt que uns missioners predicaven el cristianisme. (I també alguns van defensar la població local dels abusos.) Doncs... no es pot dir que no hagi estat imposat.

I no és tan sols això. A més a més dâaquest aparellament entre els dos processos, hi va haver, fins i tot, una «fusió» de tots dos. Hi va haver la institució anomenada «la encomienda», que volia dir lâatribució a un colon dâuna extensió de terra «amb» les persones que hi vivien, amb la finalitat dâorganitzar el seu treball i amb lâobligació inherent dâensenyar-los la doctrina. No sabem «com» ensenyaven la doctrina, però, donades les relacions entre conquistadors i conquistats, no podem estar segurs de res...

Després el papa ha rectificat «una mica». Ha dit que reconeix que al costat de lâevangelització hi va haver «patiments» i «injustícies». Què patiments i injustícies!! La mortalitat, resultant de les condicions de treball a les mines (i també del contagi de malalties que ells no coneixien) va ser molt alta, i en algunes zones va ser altíssima i va sobrepassar el 90 per 100. I això no són patiments. Això és genocidi.

I fins aquí pel que fa a Amèrica. Perquè uns set-cents anys abans, a Europa, el «gran» Carlemany havia imposat el cristianisme a sang i a foc en les seves conquestes en terres germàniques.

Aquesta relliscada, al papa anterior, culturalment més pagerol, se li hauria pogut atribuir a manca dâinformació. A aquest papa, que és un intelâ¢lectual nat, no.

Antoni Ferret

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat