Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: guerra
Prou bombes de dispersió! Què està passant a Lima? Que s'hi pot fer desde aquí?
26 mai 2007
Aquests dies s'està celebrant a Lima la 2a Reunió del Procès de Prohibició de les Municions de Dispersió, i entre els participants a la trobada interguvernamental es troba Espanya, país productor i emmagatzemador de municions de dispersió.
BBcartell.jpg
BB.jpg
Pero abans que res una breu mirada panoràmica d'actualitat al problema..


Algunes dades...:

1. Segons reconeguts informes* es confirma l’ús de les bombes de dispersió en 23 països i àrees no reconegudes internacionalment.

2. Almenys 360 milions de submunicions han estat dispersades (33 milions romanen sense explotar)

3. Durant el 2006 les bombes de dispersió s’han utilitzat a Israel, Iraq i el Líban.

4. Ja fa 30 anys que els Estats fracassen en l’establiment d’un instrument de legalitat vinculant per la prohibició de les bombes de dispersió.

5. Almenys 25 països/territoris han utilitzat aquestes bombes i 34 les han produït.

6. 75 països n’emmagatzemen i arreu del món se’n comptabilitzen mils de milions.

7. Els militars dels països que utilitzen les bombes de dispersió consideren el territori bombardejat per aquestes com un camp de mines.

8. Les víctimes civils es produeixen durant els bombardejos, en la fase d’emergència immediatament després del conflicte i durant el període de durada indeterminada del període de post-conflicte.

9. Víctimes registrades i confirmades: 11.044. No incloses: extrapolacions i estimacions totals de víctimes aproximadament sobre unes 100.000.

10. El 98% de les víctimes registrades són civils i un 27% nens.

11. La majoria de les víctimes es registren mentre desenvolupen activitats quotidianes com el sosteniment econòmic familiar en llocs usuals i familiars.

12. La neteja de les submunicions sense explotar és la única manera de minimitzar les futures víctimes.

13. Ningú pot dir exactament quantes submunicions de dispersió romanen a l’espera de ser activades. I tampoc ningú pot assegurar exactament el nombre de víctimes que aquestes municions suposen.

14. Les bombes de dispersió continuaran suposant una amenaça indiscriminada i de llarga durada a la població durant generacions, mentre el nombre de víctimes civils continuï creixent dia a dia.

15. Al febrer del 2006 el Parlament belga va prohibir-ne la seva producció.

16. Al novembre del 2006 el Parlament noruec va introduir una moratòria que en prohibia l’ús.



NO HI HA ACTUALMENT CAP LEGISLACIÓ INTERNACIONAL QUE PROHIBEIXI O REGULI L’ÚS D’AQUEST TIPUS D’ARMA
Quins instruments internacionals hi ha?

De moment ..EL PROCÉS D’OSLO

El passat 21-23 de febrer de 2007 46 del 49 estats participants a la Conferència organitzada pel govern noruec, van acordar una Declaració conjunta on es comprometien a finalitzar pel 2008 un nou instrument internacional que prohibeixi la producció, la transferència, l’ús i l’emmagatzematge d’aquest armament. Amb aquest procés els països que donen suport a la declaració es desmarquen de la inefectivitat de la Convenció sobre Cert tipus d’Armes Convencionals (CCCW, 1980) i els protocols adjunts per regular l’ús de les municions de dispersió.


Aquest grup de 46 estats inclou països productors, països que emmagatzemen i acumulen municions de dispersió i també països afectats per l’ús d’aquestes municions com Afganistan, Líban i Sèrbia. Entre els participants, Espanya, país productor i emmagatzemador de municions de dispersió, també va donar suport a la declaració.
Els Estats també van acordar un full de ruta de reunions internacionals per continuar endavant amb les converses i les trobades necessàries que possibilitin el Tractat al 2008

Aquests dies s'està celebrant la segona reunió del procés.

..Ara bé. Amb tot això. QUINA ÉS LA POSICIÓ DE L'ESTAT ESPANYOL?


Segons el discurs oficial, Espanya és un dels 46 estats que ha donat suport a la Declaració d’Oslo i s’ha compromès a assistir a les pròximes reunions internacionals. Aquests dies està també a Lima.
Espanya ha ratificat el Protocol V de la Convenció d'Armes Convencionals, on es regula escassament i de forma inefectiva l’ús d’aquest armament des del 1980

...PERO LA REALITAT és que Espanya és un país productor i emmagatzemador de bombes de dispersió, que no considera oportuna la prohibició de totes les municions de dispersió perquè

" ...les capacitats militars que proporcionen aquestes municions són necessàries pel manteniment de l'operativitat de les Forces Armades..."
(BOCG. Congreso de los Diputados Núm. D-484 de 20/12/2006. Respuesta del Gobierno 184/094151 a www.congreso.es).

Empreses espanyoles fabriquen aquestes bombes i entitats financeres espanyoles com el BBVA estan essent investigades per ONG’s internacionals per les seves suposades inversions en aquest concret sector armamentístic.

Per tot això, des de Moviment per la Pau exigim que l'estat espanyol aprovi una moratòria que prohibeixi la producció, l'ús i la trasferència d'aquestes armes!!

Ahir en concret vam estar concentrats/des davant de la seu principal del BBVA a bcna repartint fulls a peu dret. Hauria estat bé també poder instal.lar alguna "paradeta" pero erem molt poqueta gent i no teniem els ditxosos permisos municipals.

Un altre dia esperem comptar amb l'ajut de moltes/s més de vosaltres i involucrar a molts més participants, tant si les autoritats locals ens ho permeten com sinó.

Car la Pau, -pensem- no és solsament una paraula. No? Totes/s sabems'ha de treballar envers ella i això vol dir prendre mesures. Mesures de debò!. Si.

Mentres els polítics s'inflen la boca de paraules en la campanya electoral la realitat es que els governs s'impliquen ben poc en la construcció de pau. Els governs interlocuten entre ells i a través de diàlegs interinstitucionals ..pero no amb les seves bases socials, les persones civils, que sovint, agrupades en col.lectius, associacions o moviments socials.. enlloc de ser respectades com a subjectes de dret son reprimides de diverses maneres, sovint mitjançant l'aplicació de lleis contradictories amb els teorics principis de Pau, que ens fan veure (la clase dirigent) que les orienten..

Per això fa falta que el govern espanyol s'involucri de plè i de manera coherent (cosa que no està fent) amb el procés de Lima pero que alhora també els governs autonòmics, municipals, etc, endeguin dinàmiques o accions paraleles de suport a la causa, i tanmateix a nivell de política interior no posin trabes a les activitats associatives de la societat civil, que com totes/s sabem busca i ha buscat i seguirà buscant, més que qualsevol dels governs, aquests objectius..


Moviment per la Pau (www.movimentperlapau.org)



*1(http://www.stopclustermunitions.org )
Mira també:
http://www.movimentperlapau.org
http://es.geocities.com/alventdelsud/proubombes.html

This work licensed under a
Creative Commons license
Sindicat Terrassa