Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: xarxa i llibertat : pobles i cultures vs poder i estats
Wiki en espanyol: refugi de falangistes?
26 mai 2007
"el poble que n'oprimeix un altre forja les seves pròpies cadenes"
Només un breu comentari:

Els senyors i senyores que editen (horitzontalment??) la Wiki en la llengua de Miguel Hernandez consideren que el denominatiu d'un bon grapat de municipis catalans és el que el franquisme va usar.

No tans sols és -contràriament a criteris "oficials" ja pots comptar! la llei s'aplica sempre a favor de qui te la paella pel mànec- Gerona, Figueras, Cataluña, etc

San Baudilio, Sardañola (en aquest fins i tot han superat al franquisme més ranci i autèntic), etc. etc.

Sembla ser que el "petit homenet" es desperta i es redesperta en algunes i alguns.

"Poc a poc i tantejant, vaig descobrir que feia de tu un esclau: TU ETS EL TEU PROPI POLICIA. Ningú, només tu mateix, és el responsable de la teva esclavitud. Només tu i ningú més!" (W. Reich)
Mira també:
http://es.wikipedia.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Wiki en espanyol: refugi de falangistes?
26 mai 2007
Si entres a planes d'extremadreta llegiràs comentaris del pal" no perdamos la wiki" o "la wiki es nuestra", no sé ben bé a que es refereixen però per exemple ahir a una plana blavera (en castellà evidentment) estava ple de comentaris d'aquest estil.
Re: Wiki en espanyol: refugi de falangistes?
26 mai 2007
demostració que parlar la mateixa llengua i formar part de la mateixa cultura vol dir només això i no implica res mes
no repeteixo el comentari de Reich d'apropiat que em sembla
Re: Wiki en espanyol: refugi de falangistes?
26 mai 2007
Per qué, si el nom oficial de Osca és Huesca, diem Osca en Català? Quan jo parlo en castellà dic Gerona i quan parlo en català dic Osca i no passa res, estic per la revolució i el dret a la autodeterminació.
Re: Wiki en espanyol: refugi de falangistes?
26 mai 2007
El que es penós, pels mateixos castellanoparlants -no pels catalanoparlants-, es que una enciclopèdia teòricament horitzontal i per tant "democràtica" faci servir no tant la toponímia que el fransquisme va usar, sinó els arguments que al seu favor fan servir. Feu una ullada als seus criteris i els arguments que donen a favor, després de les crítiques que se'ls fa.

No es pot desvincular l'us de determinats mots d'una història que, per desgracia, es fa recent i continua ben recent.

Espero que a la wiki en català a ningú li passi pel cap traduïr la ciutat de "El oso y el madroño" per l'os i el madrony (?) o les fests de l'Aste Nagusia per les festes de ... Sant Dallonses... o els jardins d'Aranjuez per els jardins d'Araeljutge, etc.

Personalment, crec que es una pena aquest imperialisme cultural en aquell medi. Jo mateix he usat informacions que expliquen per exemple la teoria de la relativitat en castellà, llengua que conec per què la primària la vaig fer fins 1978, de contingut fantasticament treballat en aquella llengua.

De fet, espero més comprensió per part de gent de les Castelles, per aixo he publicat l'article a Indy Madrid, crec que malgrat parlar diferents llengues, ho comprendran millor.

PD: molts madrilenys que viuen a les comarques gironines els agrada recalcar i dir gIrona, t'ho ben asseguro.
Re: Wiki en espanyol: refugi de falangistes?
26 mai 2007
ummm
ESPAÑOL?
el español no existe imperialistas de mierda!
Lo que llamais español es la lengua robada de mi patria Castilla!
que como pueblo oprimido tenemos el mismo derecho de nacion que cualquier otro
me gustaria ver lo que hubiese pasado si el imperio español hubiese cogido el catala como lengua oficial de un pais inventado, y formado por pueblos oprimidos
el catalan se llamaria español
os gustaria?
pues a nosotras tampoco
PUEBLOS LIBRES!
TODOS!
No solo el vuestro!
Re: Wiki en espanyol: refugi de falangistes?
26 mai 2007
comunero: la wikipedia fa servir aquest nom per aquella llengua, de moment en aqui no el fa servir ningú per anomenar aquella llengua
de totes maneres, ja que t'interessa, podries preocupar-te del tema respecte qui si fa un us imperialista de la teva de llengua, i no de nosaltres
Re: Wiki en espanyol: refugi de falangistes?
26 mai 2007
El español no es patrimonio de Castilla, gilipollas (insulto castellano).
Re: Wiki en espanyol: refugi de falangistes?
26 mai 2007
i que collons te que veure aixo amb els falangistes? em sembla que ja heu agotat al maxim tot el que es pugui treure de peyoratiu i tingui a veure amb feixisme.
I si parlem de ranci us podria posar uns quiants exemples, pero no de rancis sino de miserables.
Per exemple els rojos com li vau dir a Sant Petersburg? Leningrad, i a Volgograd? STALINgrad i per no parlar de Gramanet dels Besòs, Horta d´Ebre, Guixols. Aqui demostra que la vostra ignorancia a l´epoca (un grapat de analfabets que destrossaven la cultura del seu pais cremant reliquies) es igual de estupida que la que feu gala ara. Vosaltres molt parlar de prohibir, de feixisme, de democracia i de no se que mes i sou els primers en CENSURAR, en PROHIBIR, en POSAR CADENES a tots els pobles, i a EXTERMINAR tots els que no pensen com vosaltres. Exemples molts, Cambodja, Corea del Nord, Rusia, Xina, etc etc etc
Probablement refugi d'intransigents.
26 mai 2007
Al meu blog tinc una historia relacionada amb aixó: peppla.com/blog/ Malgrat tot no crec que sigui una qüestió de feixisme, en tot cas nacionalisme espanyol, combinat amb un cert grau de desconeixement de que es una viquipedia.
Re: Wiki en espanyol: refugi de falangistes?
26 mai 2007
en tot cas serà segons la definició que fem de feixisme, en el cas espanyol comporta l'exaltació de l'ens España i tot allò que s'hi associa (com el feixisme italià, el fet de l'Imperi, l'alemany -nazi- el nacionalisme alemany, etc.). Es parlava també de feixisme serbi o croat. Un tret comú: exaltació de nacions amb Estat. El feixisme es més coses, pero aquest component hi és. I en el cas espanyol es un tret definitori, que comparteix amb d'altres ideologies.
En el cas de les toponimies va ser una de les coses en que el franquisme va esmerçar més recursos. Sembla que la seva política va tenir èxit perque ha creat un consens en determinats sectors que no deuen ser pas minoritaris, sobre el tema.
(t'has oblidat de Mauringrad, requeté, tu si que ets una bona reliquia fossil)
Re: Wiki en espanyol: refugi de falangistes?
26 mai 2007
fort aixo teu, Pep; no se, en tot cas es deu poder exercir algun tipus de via legal sobre aquest cas (i milers d'altres resultat de ser un poble sense Estat, pero va començar per un), intringulis legal que vist que hi ha bastants afectats en el tema (els comentaris sobre San Baudilio i Sardañola fan ... com molta cosa) es podria fer, en dos sentits: la Wikipedia com a xarxa "global" (deuen tenir algun tipus de procediment els fundadors), com legalment al ser una web que opera en uns territoris que, encara que ben minses, tenen una legislació que s'ha de complir.
No se si es pot tramitar algun tipus de denuncia a l'Oficina de Drets linguistics. Es pot veure que hi diuen els de la plataforma per la llengua.
Sindicato Sindicat