Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
El cas Pascal Paoli s'acosta a judici
23 mai 2007
El cas Pascal Paoli s'acosta a judici
assaltpascalpaoli.jpg
Al setembre del 2005, el vaixell "Pascal Paoli" fou abordat per membres del Sindicat de Treballadors Corsos (STC) en protesta a les amenaces de privatització de la Societat Nacional Marítima Corso-Mediterrania (SNCM). La seva intenció era traslladar el vaixell al seu port d'origen, Bàstia, des del port de Marsella, on estava amarrat, tot cridant l'atenció sobre la situació dels i les treballadores de la companyia, que veien perillar pels seus llocs de treball. L'acció, que donà la volta al món, finalitzà amb una operació llampec de les forces d'assalt de la marina francesa. Recentment, s'ha donat a conèixer la campanya de suport llençada des del sindicat cors als mariners encausats, i en contra de la persecució sindical davant d'una acció pacífica que fou reprimida militarment.

Els fets es remonten al setembre del 2005, en plena negociació sobre el futur de la companyia, que assegura el trànsit marítim entre Còrsega i la costa francesa. Més de 2000 treballadors i treballadores, 800 dels quals a Còrsega, veien amenaçats els seus llocs de treball, davant la voluntat de privatitzar aquesta companyia propietària de fins a deu bucs, i que presentava un deficitari estat de comptes.

Enmig d'aquestes negociacions, mariners membres del Sindicat de Treballadors Corsos (STC), sindicat nacional i de classe nascut l'any 1984 amb una important presència a l'illa, assaltaren simbòlicament un dels bucs insígnia de la companyia, amarrat a Marsella, per tal de transportar-lo cap a Còrsega, després de dos dies de vaga i bloquejos del port. Amb aquesta acció, executada de matinada i sense altre passatge a bord, es pretenia posar damunt la taula la incerta situació dels i les treballadores. Davant d'aquesta situació, l'exèrcit francès, amb el vist-i-plau de la prefectura, decidí llençar al cap de vint-i-quatre hores una espectacular operació militar marítima que acabà amb la detenció dels activistes. Més enllà de la seva detenció, foren encausats per "amotinament", una infracció que pot suposar condemnes de fins a 20 anys de presó. Els fets provocaren importants aldarulls a Còrsega, en solidaritat amb els i les treballadores en lluita.

En uns mesos, les quatre persones encausades hauran d'afrontar al judici dels fets, sense saber encara en què consistirà la demanda de l'acusació. Conseqüentment, des del Sindicat de Treballadors Corsos (STC) es fa una crida a la solidaritat tot demanant la seva absolució i defensant el dret a la lluita sindical.

A dia d'avui, l'estat francès controla al voltant d'un 25% de les accions d'aquesta companyia, que sortí a borsa l'any passat. Tal com denunciaren els marins corsos al seu moment, un 38% d'aquestes resten en mans del fons d'inversió Butler Capital Partners.

Al marge de la polèmica en qüestió, cal recordar que Pascal Paoli, el nom que rep el vaixell, fou un destacat líder cors de tombants del segle XVIII, que portà l'illa a una efímera independència alhora que establí l'actual bandera corsa.
Mira també:
http://llibertat.cat

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El cas Pascal Paoli s'acosta a judici
23 mai 2007
adhesions a
http://www.stc-marins.com/
Sindicato Sindicat