Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : criminalització i repressió
Manifest i adhesions contra l'us del Kubotan
22 mai 2007
Manifest i adhesions contra l'ús del kubotan

Us fem arribar el manifest redactat i les primeres adhesions del document que recull la denúncia i petició d'investigació respecte l'ús del kubotan en mobilitzacions.
Aquesta mateixa setmana es sol·licitarà una reunió amb el Departament d'Interior per traslladar les demandes.

MANIFEST

Les persones sotasignats, membres dâentitats ciutadanes de reconeguda trajectòria en la defensa dels drets politics, volem manifestar la nostra ferma denuncia a lâactuació dels mossos dâesquadra a la manifestació que es va dur a terme aquest dissabte a Barcelona.

La immobilització de la protesta durant més dâuna hora, el fet de no permetre entrar ni sortir a ningú dâun estricte cordó policial i lâús provocador de punxons âanomenats kubotans- per part de com a mínim cinc agents dels Mossos dâEsquadra, representa un greu precedent i un canvi qualitatiu en el control i repressió dâuna manifestació que, segons apareix als mitjans de comunicació, sâhavia expressat de forma festiva fins que no es va produir lâanterior actuació policíaca.

Considerem que el kubotan és una arma no âreglamentariaâ? que pot ser considerada prohibida, dâacord amb el Reial Decret 137/1993, de 29 de gener (1) i tal com reconeixen els propis experts policials (2). A més el model emprat â kubotan cònic- té una enorme capacitat lesiva(3) i és el més perillós dels existents, tal com es pot comprovar amb els estudis sobre la matèria. Un bon exemple dâaquest extrem nâés el resultat lesiu ocasionat el dissabte a alguns manifestants.

Per altra banda, posem en dubte que un cos policial necessiti recorre a aquest tipus dâestris pensats com a armes en la lluita cos a cos però absolutament inidonis i desproporcionats en el control de manifestacions, pel qual ja estan sobradament dotats dâaltres mitjans. Per aquest motiu, i més enllà de la seva previsió legal o no, considerem molt preocupant el seu ús en la manifestació del dissabte passat. Es tracta dâun precedent perillós i únic en el territori de la Unió Europea, que reflexa una actuació anormal e irregular del anti-avalots dels Mossos dâEsquadra.

En darrer terme, hem de recordar que el control policial de les protestes és una de les tasques més destacades i delicades de qualsevol règim polític, no només perquè estan en joc el respecte a les llibertats i drets de participació política dels ciutadans sinó també la pròpia âlegitimitatâ? del sistema democràtic. Per aquest motiu, ens preocupa la progressiva retallada dâun dret bàsic, com el de manifestació, que ja ha quedat prou afectat per una Ordenança municipal a Barcelona que ha suposat un important limitació a les possibilitats dâexpressió de la dissidència política.

Per tot això, les persones sotasignats RECLAMEM al Departament dâInterior:

â¢â¢â¢ Que sâobri una investigació per determinar si lâús dels mencionats punxons va ser una decisió lliure i atribuïble tan sols als propis agents que el duien o va existir algun altre tipus de responsabilitat o participació dels seus superiors jeràrquics, i en virtut del seu resultat es depurin les responsabilitats que sâescaiguin.

â¢â¢â¢ Que sâestableixi el corresponent control i protocol dâactuació policíaca en relació a les armes no reglamentaries, tot prohibint de forma expressa, clara i rotunda el seu ús en contextos de protesta per tal dâevitar que en el futur es repeteixin intervencions com les denunciades.

Barcelona, a 22 de maig de 2007


(1)Reial Decret 137/1993, de 29 de gener, amb les pertinents modificacions del 200 i del 2001. En el punt 8 del Real Decret (Secció IV) sâestableix quines són les armes prohibides. Tot i que no sâutilitza la terminologia Kobutan, ja que ha estat introduïda recentment, la definició de la tipologia dâarma prohibida és assimilable al kobutan.

(2)â?Kubotan: Fundamentos y Aplicaciones en la Defensa Personal Policialâ? realitzat per lâespecialista en armament policial, el D. Raimundo RODRÃ?GUEZ BENÃ?TEZ, Monitor Nacional Nivel I en el D.P.P, publicat en internet pel Club de Artes Marciales Ryu-Do. Segons aquest informe, dirigit als membres de les Forces i Cossos de Seguretat de lâestat, el kubotan és pot considerar una arma prohibida en el mencionat Real Decret. A

(3) Un cop fort sobre determinats punts del cos pot provocar (Cap) Trauma dels nervis cranials amb pèrdua de la coordinació nerviosa, de les funcions sensorials i motora i de la consciència, així com un shock vascular | (Plexe solar) Traumatisme en pulmons i nervis amb pèrdua de la funció respiratòria i fallida circulatòria | [Espai intercostal] Traumatisme al fetge amb pèrdua de funció i afectació als pulmons | [Aparell urogenital] Traumatisme a lâintestí prim i la bufeta i nervis de lâabdomen | [Tíbia] Traumatisme a lâartèria tibial amb fort dolor als malucs i pèrdua de la funció motora | [Canells] Traumatisme al nervi mitjà amb dolor al pit i la gola amb pèrdua de la funció motora | LVG, 22 de maig de 2007
arma està prohibida.

Grup impulsor [Primeres adhesions]⢠Jaume Asens, per la Comissió de Defensa del Colâ¢legi dâAdvocats de Barcelona
⢠Eva Fernandez, presidenta de la FAVB
⢠Arcadi Oliveras, president de Justícia i Pau
⢠Jordi Borja, geògraf urbanista, professor de la UOC
⢠Rafael Calderon, president de lâAssociació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans
⢠Gabriela Serra, membre del moviment altermundista
⢠August Gil Matamala, advocat
⢠Joan Subirats, director de lâIGOP
⢠Andres Naya, director de âCarrerâ
⢠Iñaki Rivera, per lâObservatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB
⢠Josep Maria Terricabras Noguera, filòsof
⢠Joan Merino, President de l'ICEV, Institut Català d'Estudis de la Violència
⢠Albert Parés, advocat, per la Fundació FICAT
⢠Pere Ortgea, pel Centre de Treball i Documentació (CTD)
⢠Tica Font, Justícia i Pau
⢠David Fernandez, per lâAteneu La Torna
⢠Marti Majoral, per Alerta Solidària
⢠Iñaki García, pel Colâ¢lectiu de Solidaritat amb la Rebelâ¢lió Zapatista
⢠Paco Hernandez, pel CASAL (Centre Autogestionari de Solidaritat entre lâÃrea Llatina)
⢠Miguel Arenas, advocat
⢠Vidal Aragonés Chicharro, advocat
⢠Albert Recio, economista
⢠Ãlex Guillamon, per Entrepobles
⢠Montserrat Munté, per lâAcció dels Cristians per a lâAbolició de la Tortura (ACAT)
⢠Ramon Pique, per lâAssociació Memòria Contra la Tortura
⢠Begoña Sánchez, coordinadora de SOS Racisme Catalunya
⢠Maria Ferrer, per les Dones del Sac (Terrassa)
⢠Jordi Martí Font, coordinador âCatalunyaâ (Confederació General del Treball-CGT)
⢠Marta Salinas, per Illacrua
⢠Feliu Ventura, cantautor
⢠Francesc Ribera âTitotâ?, músic


â¢â¢â¢ [FAVB] Federació dâAssociacions de Veïns i Veïnes de Barcelona
â¢â¢â¢ Colâ¢lectiu Ronda
â¢â¢â¢ Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau
â¢â¢â¢ Coordinadora contra la Marginació de Cornellà
â¢â¢â¢ [ACAT] Acció dels Cristians per a lâAbolició de la Tortura
â¢â¢â¢ CGT Catalunya (Acció Social)
â¢â¢â¢ Comissió de Defensa dels Drets de la Persona de lâIlâ¢lustre Colâ¢legi dâAdvocats de Barcelona
â¢â¢â¢ [ICA] Institut Català dâAntropologia

This work is in the public domain

Comentaris

Cuando me golpeen con una porra...
22 mai 2007
.... me sentire mucho mejor....pues su uso cumple la legalidad vigente, y por lo tanto , supongo que los firmantes del manifiesto, ya no tendran que emitir ningun tipo de protesta civicamente democratica.
Que bien se reciben los porrazos, legales , de la pasma en una democracia legal!!!
Gracias, asociaciones democraticas, mis costillas rotas y mi orgullo golpeado se recuperaran mas facilmente....
Abajo las armas de destruccion minima ilegal!!
Porrazos y golpes si, pero debidamente autorizados y pasados por la ley!!!
Re: Manifest i adhesions contra l'us del Kubotan
22 mai 2007
on esta el correu per signar????
Re: Manifest i adhesions contra l'us del Kubotan
22 mai 2007
Doncs sí, potser hi ha raó. El rotllo del kubotan s'ha de denunciar, pero també sembla que està servint per deixar de parlar d'altres coses tan o més greus, com el cordó que no deixa entrar ni sortir, i les actituds amenaçants durant tota la marxa. Si parlem de la policia com a cos repressor i tal i tal estarem d'acord però potser no acabem mai.
El blog de Tondo Rotondo contra el Kubotan-Cívic
22 mai 2007
La meva ferma oposició a aquest "civisme" incívic què ens nega el carrer i ens enpunxona amb el kubotan del Saura.

http://cucadellum.blogspot.com/
Re: Manifest i adhesions contra l'us del Kubotan
23 mai 2007
Supongo que se trata de tratar de minar la asquerosa legitimidad de que goza la violencia policial en sectores relativamente ampliso de la sociedad, em tales o cuales circunstancias, etc.

Pero ese real decreto en su articulo primero define el ambito que regula el mismo y excluye a policias varias y ejercito, etc. Que no es una arma prohibida para policia según ese decreto porque el decreto no legisla sobre policía...

En cualquier caso: completamente de acuerdo con la campaña. Está muy bien eso de que el poli noqueado haya sido visto en la tele con su punchón y haya sido "criminalizado" por gente que en principio no tiene porque seguir o apoyar a los movimientos sociales.

Muy positivo también que los socialdemocratas de ICV hayan quedado por los suelos... su partido y sus cadenas de terciopelo.
Re: Manifest i adhesions contra l'us del Kubotan
23 mai 2007
Si us plau posseu el mail per enviar signatures!
És increïble, però per desgràcia es podia imaginar
24 mai 2007
Vaig estar una estona per assumir la noticia al diari. Ja em semblava que la policia feia un ús indegut de les porres. Ara em sembla com si tinguessin alguna cosa personal contra la gent que vol protestar lliurement. Siguem seriosos, si es vol protestar i fer-se notar, no demanaràs un permís a l'ajuntament, és ridícul encara que respecto a la gent que ho fa. Diuen que ningú va resultar ferit excepte el mosso... se'n van preocupar potser? Diuen que mentre ell utilitzava una arma inofensiva i purament defensiva, l'altre li va donar un cop de puny al nas. Disculpeu-me que m'equivoco... però si t'agradeixen d'aquesta manera és com per fer-ho, sigui un mosso o sigui ta mare. El recurs de "convidar" com diuen al Departament d'Interior a les notícies de seguretat ciutadana, a anar seguint la Via Laietana en direcció mar des de fa MOLT temps es tradueix de forma perfecta en un: si fuges corrents, fugis per on fugis, et deixaré tou a no ser que corris més que jo o vegi que ets més fort i em pots fer pols. Mai es dediquen a posar a to els veritables disturbis de gent que només pensa en fer l'imbècil i que els seus drets no li importen, la seva obsessió és crear mala maror. A part que aquesta pràctica és indignant i no em sorprèn gens (per desgràcia), és igualment indignant com es cobreixen els uns als altres. En Titot tenia tota la raó quan cantava la cançó de Premsa Lliure.
Re: Manifest i adhesions contra l'us del Kubotan
24 mai 2007
L'únic positiu d'aquest any és que finalment molts s'adonen de la vertadera naturalesa d'ICV. Aquells que en defensaren la seva actitud durant l'anterior legislatura (quina actitud la de fer cas del que digui el psoe?) ara veuen que han posat un llop a vigilar les ovelles.

Ben aviat veurem com el pitjor repressor d'un moviment social / organització revolucionaria és un comunista del sistema com els d'abans (si aquells que protagonitzaren els fets de maig del 36 i ara empresonen a joves i reprimeixen okupes per caure simpatics i asegurar-se el monopoli de la dreta. Ningu hi te mes a guanyar!

Saura ets un porc feixista. Pitjor que tu sols conec la teva muller, i pitjor que ella el vostre gosset en Boada!
Re: Manifest i adhesions contra l'us del Kubotan
27 mai 2007
ver www.kaosenlared.net

No a la violencia de LA POLICIA DEL ICV.EUiA!!
Re: Manifest i adhesions contra l'us del Kubotan
27 mai 2007
(Un. Deja en paz el mayo del 37, y si lo reucuerdas acuerdate también de los comunistas del POUM campeón)

Esto no es mentira: La policía española recibe instrucción en el uso del kubotán aunque su reglamento interno prohibe su utilización. Al no ser un arma reglamentaria se ha optado por usarlo en su variante de llavero. Kuubotán con un arito de llaves en el extremo. Como decían los mosso, no es un un arma, es un cosa que algunos llevan como llavero, valiente estupidez.
Re: Manifest i adhesions contra l'us del Kubotan
15 jun 2007
El meu suport al manifest en contra de l'ús del kubotan per part de les forces policials, siguin quines siguin. Cap fet justifica la seva utiltzació!!!.
Sindicat Terrassa