Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sexualitats
Un llibre de text d'Educació per a la Ciutadania rebutja les bodes gais
21 mai 2007
Article del PERIODICO

1. L'obra,dirigida a estudiants de 14 anys, condemna l'avortament i l'experimentació amb embrions

2. • Un manual de la competència equipara les parelles homosexuals amb fills a la resta de matrimonis

JORDI CASABELLA BARCELONA
f032dh02.jpg
El pols que la cúpula de la jerarquia de l'Església catòlica espanyola i el sector educatiu que li és afí han plantejat al Govern socialista a compte de la nova assignatura d'Educació per a la Ciutadania s'ha traslladat també als llibres de text. Un dels primers manuals que han sortit al mercat, de l'editorial Casals, que està destinat a alumnes de tercer curs d'ESO (14 anys), inclou un annex del catedràtic de Psiquiatria Enrique Rojas en què es nega la possibilitat que la unió entre dos homosexuals tingui la consideració de matrimoni, just al contrari del que diu el Codi Civil des que el Congrés dels Diputats va aprovar la seva reforma fa dos anys.

LA FAMÃ?LIA
Denominació exclusiva per a heterosexuals

Rojas deixa establert que "hi ha de veritat una família on existeix la unió d'una parella heterosexual o bé una relació de pares i fills, que es pot donar mitjançant un acte públic religiós, civil o com a parella de fet sense firmar cap tipus de document". El psiquiatre, autor d'un assaig sobre la depressió que l'ha convertit en escriptor d'èxit, afegeix més endavant que "la grandesa i la dignitat" de la família es troben en hores baixes i es deté a explicar-ne el perquè: "Avui, amb certa freqüència, denominem família qualsevol relació o unió. No són una família autèntica les parelles homosexuals; són unions de fet respectables, però no són matrimonis, perquè la seva essència consisteix en la unió d'un home amb una dona oberta a la procreació de fills". Rojas atribueix la crisi de la família a la proliferació de personalitats "febles i incapaces d'entregar-se a una altra persona per a tota la vida".

EL DRET CANÃ’NIC
La condició subsidiària del Codi Civil espanyol

Ramon Manté, coordinador editorial del manual, resta importància a la contribució de Rojas, amb l'argument que és un afegit de 16 pàgines a les unitats pròpiament didàctiques del llibre, que està firmat per tres autors més. Sosté, a més, que es tracta de "l'opinió d'un senyor" i que "el 50% dels continguts dels llibres de ciències socials són discutibles", en el sentit que fre- qüentment deixen entreveure la ideologia de qui els ha creat. Preguntat per la voluntat d'ignorar el matrimoni gai, Manté suposa que Rojas s'ha basat en el Dret Canònic per fer una afirmació d'aquest tipus.
El coordinador editorial nega que hagin rebut pressions per part dels clients potencials a l'hora de dissenyar els continguts del llibre, encara que sí que admet que s'han mantingut contactes previs amb ells per conèixer els seus interessos. Manté també reconeix que l'editorial té "bastant entrada" a les escoles catòliques.

L'INICI DE LA VIDA
Continguts que no figuren en cap programació

Ni en el decret sobre ensenyances mínimes en l'ESO elaborat pel Ministeri d'Educació, ni en cap de les instruccions posteriors sortides de la Conselleria d'Educació conegudes fins ara, l'avortament apareix entre els continguts de l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania. Això no ha estat un obstacle perquè, encara que sigui en un paràgraf, dins del capítol dedicat a la dignitat de totes les persones, el llibre de Casals es refereixi a això en aquests termes: "La vida d'una persona comença nou mesos abans del seu naixement: per això l'avortament i l'experimentació amb embrions atempta contra les persones més indefenses, ja que els nega la seva condició d'éssers humans amb dret a la vida". Aquí cobra tot el seu significat una altra de les afirmacions del coordinador editorial de l'obra: "El terreny de les ciències socials és molt relliscós i la neutralitat no és possible".

L'HOMOFÃ’BIA
Concepte tabú per a la jerarquia eclesiàstica

Tot i que els bisbes, en un comunicat difós al març, abominaven de la idea que l'escola hagués d'abordar conceptes com l'homofòbia, el llibre de Casals no el defuig, però el tracta d'una manera discreta. Després de referir-se al fet que l'homosexualitat és "un tret de l'afectivitat que no ha d'afectar la valoració que es fa del conjunt de la persona, ja que la inclinació sexual no la fa ni millor ni pitjor", el manual al.ludeix al fet que els homosexuals "sovint pateixen una marginació social (homofòbia) que resulta dolorosa i no respecta la dignitat humana".
Molt més bel.ligerant es mostra el manual de l'assignatura, que es començarà a impartir a tercer d'ESO el mes de setembre vinent, creat per Ediciones del Serbal. I no només en aquest apartat. "Igual que passa en el cas d'altres prejudicis, l'homofòbia ha servit per perseguir, empresonar i castigar els homosexuals, en alguns casos fins a la mort", assenyalen els autors.
L'homosexualitat "no és una malaltia" ni "una moda", afegeixen, sinó "una condició natural, com qualsevol altra condició de l'ésser humà. Que es pugui viure d'una manera feliç o traumàtica dependrà del fet que els homosexuals no es vegin obligats a ocultar-ho i que els seus drets siguin reconeguts en peu d'igualtat amb la resta de les persones". El text equipara les parelles homosexuals amb fills --i aporta l'exemple d'una dona que ha concebut per inseminació artificial-- a les parelles "clàssiques", "reconstituïdes" després d'un divorci, monoparentals i "mestisses".

ELS IMPOSTOS
Apel.lar a l'obligació o denunciar el frau

Una de les pretensions d'aquesta nova assignatura, creada amb l'aprovació de la llei orgànica de l'educació impulsada pel Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, és conscienciar els adolescents espanyols de la conveniència de pagar impostos.
Els dos manuals analitzats tracten la qüestió amb profusió. El llibre de l'editorial Casals descriu les diferents modalitats de tributs, i no s'oblida de recordar que pagar-los és una "obligació", i que el seu compliment mostra "la responsabilitat social i solidària amb la resta de ciutadans, especialment amb aquells més desafavorits".
El llibre d'Edicionos del Serbal, tan bon punt s'endinsa en el capítol relatiu als impostos, adverteix que la història dels gravàmens és consubstancial "a la resistència a pagar- los". "El frau mitjà descobert en l'exercici 2005 ha estat de 63.228 euros per contribuent inspeccionat", denuncien els autors d'aquest manual escolar.
I a continuació esmenten que la principal bossa de frau s'ha detectat en l'impost de societats. "El 52,9% està relacionat amb els beneficis, i el 30,9% amb l'IVA impost sobre el valor afegit no declarat". Tota una declaració d'intencions que pot ajudar a aclarir dubtes a l'hora d'escollir el llibre.

Font: Fagc
Mira també:
http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=407523&idseccio_PK=1021&h=

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat