Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: immigració
Els immigrants i el procés electoral
20 mai 2007
Transcrivim el text del document que hem signat tres associacions locals que agrupen a llatinoamericans, fixant posició davant la utilització demagògica del tema immigratori en la campanya electoral en curs, i que hem enviat als mitjans de premsa.
El manifest queda obert perquè totes aquelles entitats associatives, o grups socials, veïnals sindicals o polítics puguin expressar la seva adhesió.
Els inmigrants i el procés electoral (1).jpg
Los inmigrantes y el proceso electoral.jpg
Els immigrants i el procés electoral

Els ciutadans immigrants que hem escollit residir a Reus constituïm gairebé el quinze per cent del total de la població. Reiteradament hem expressat la nostra voluntat de convivència, que pot comprovar-se diàriament en la vida laboral i social. Però sabem que el temps preelectoral sol convertir qualsevol tema en una eina per a guanyar voluntats. I entre aquestes qüestions no sol faltar la de la immigració, perquè tant a Reus com a la resta de l'Estat el tema és complex i desgraciadament es presta a la demagògia.

Les migracions són tan antigues com la humanitat. També ho són les causes que les originen: guerres, persecució política o religiosa, o simplement la pobresa extrema i la falta de futur. El fenomen anomenat globalització, acompanyat per les polítiques econòmiques neoliberals, ha tingut resultats devastadors en àmplies regions del planeta. Una de les conseqüències és que l’Àfrica i l’Amèrica Llatina han esdevingut exportadors de recursos humans. Desenes de milers de persones han abandonat les seves terres exercint el dret humà de buscar un lloc al món on poder tenir una vida digna i un futur per a ells i per als seus fills.

N’hi ha que pretenen considerar les migracions un fenomen “conjuntural�, desconeixent que són la conseqüència de la injustícia, la pobresa i l'endarreriment que els països colonialistes van sembrar durant molts anys d'espoli i egoisme.

És important aquest concepte per a comprendre la part de responsabilitat que cada societat i cada individu tenim en aquest procés que anomenem globalització, i que en la pràctica afavoreix les corporacions econòmiques o els països desenvolupats, però margina milions d'éssers que perden la seva feina, les seves terres, els seus cultius.

La realitat migratòria marca un nou temps. Com més aviat ho assumim com a societat, com més gran voluntat col·lectiva hi aportem, menys traumàtica i més enriquidora serà la inevitable i imprescindible convivència. Això implica reformular el concepte de ciutadania, vinculant-lo a la residència, com una manera d'ampliar el reconeixement d'aquells que viuen i treballen a la ciutat, independentment del seu origen. Aquesta perspectiva exigeix refusar arguments excloents, o que encoratgin els prejudicis i el rebuig. Implica respectar i reconèixer identitats, sense voler sotmetre les dels altres. És un procés difícil per a tots. Requereix humilitat, comprensió, generositat i solidaritat. I fonamentalment, no utilitzar el drama de tants éssers humans que han hagut d'abandonar les seves terres, les seves famílies, els seus paisatges, com una drecera per a aconseguir alguns vots més.

Els ciutadans immigrants agraïm els gestos i les oportunitats d'aquesta terra d'acollida. I sabem reconèixer els qui ens han estès la mà, els qui s'han preocupat realment per la nostra sort, ocupin el lloc que ocupin en la vida de la ciutat. I això ens compromet com a part d'aquesta societat, a la qual ens sumem amb tots els drets i totes les obligacions que corresponen.

Associació Boliviana Reus
Asociación Uruguaya Termo y Mate
Centre Llatinoamericà de Reus


Los inmigrantes y el proceso electoral

Los ciudadanos migrantes que elegimos residir en Reus constituímos casi el 15 por ciento del total de la población. Reiteradamente hemos expresado nuestra voluntad de convivencia, que puede comprobarse diariamente en la vida laboral y social. Pero sabemos que el tiempo preelectoral, suele convertir cualquier tema en una herramienta para ganar voluntades. Y entre esas cuestiones no suele faltar la de la inmigración, porque tanto en Reus como en el resto del estado el tema es complejo y desgraciadamente se presta a la demagogia.

Las migraciones son tan antiguas como la humanidad. También lo son las causas que lo originan: guerras, persecución política o religiosa, o simplemente la pobreza extrema y la falta de futuro. El fenómeno llamado globalización, acompañado por las políticas económicas neoliberales, ha tenido resultados devastadores en amplias regiones del planeta. Una de las consecuencias es que Africa y América Latina se convirtieron en exportadores de recursos humanos. Decenas de miles abandonaron sus tierras ejerciendo el humano derecho de buscar un lugar en el mundo donde poder tener una vida digna y un futuro para ellos y para sus hijos.

Hay quienes pretenden considerar las migraciones como algo “coyuntural�, desconociendo que son la consecuencia de la injusticia, la pobreza y el atraso que los países colonialistas sembraron durante muchos años de expolio y egoísmo.

Es importante este concepto para comprender la parte de responsabilidad que cada sociedad y cada individuo tenemos en este proceso que llaman "globalización" y que en la práctica favorece a las corporacioines económicas o a los países desarrollados, pero margina a millones de seres que pierden sus trabajos, sus tierras, sus cultivos.

La realidad migratoria marca un nuevo tiempo. Cuanto antes lo asumamos como sociedad, cuanto mayor voluntad colectiva aportemos, menos traumática y más enriquecedora será la inevitable e imprescindible convivencia. Ello implica reformular el concepto de ciudadanía, vinculándolo a la residencia, de manera de ampliar el reconocimiento de aquellos que viven y trabajan en la ciudad, independientemente de su origen. Esta perspectiva exige desechar argumentos excluyentes, o que alienten prejuicios y rechazos. Implica respetar y reconocer identidades, sin avasallar las de los demás. Es un proceso difícil para todos. Requiere humildad, comprensión, generosidad y solidaridad. Y fundamentalmente, no utilizar el drama de tantos seres humanos que han tenido que abandonar sus tierras, sus familias, sus paisajes, como un atajo para conseguir algunos votos más.

Los ciudadanos migrantes agradecemos los gestos y las oportunidades de esta tierra de acogida. Y sabemos reconocer a quienes nos han tendido la mano, a quienes se han preocupado realmente por nuestra suerte, ocupen el lugar que ocupen en la vida de la ciudad. Y eso nos compromete como parte de esta sociedad a la que nos sumamos con todos los derechos y todas las obligaciones que corresponden.

Associació Boliviana Reus
Asociación Uruguaya Termo y Mate
Centre Llatinoamericà de Reus

serpal ARROBA nodo50.org
Mira també:
http://www.nodo50.org/serpal/centrolatinoamericano/index.htm
http://www.nodo50.org/serpal

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Els immigrants i el procés electoral
21 mai 2007
vale, vale amigo immigrante, ahora cuentanos si yo me voy a vivir a tu pais, los anyos que tardaria en votar, conseguir la nacionalizacion etc...No nos cuentes lo de los paises que colonizaron i toda esa mierda porque yo no mate a nadie ni robe a nadie, es simple esta no es vuestra casa, aqui venis a lo que venis i punto. solo votareis cuando a alguno de nuestros politicos le salga de las narices, por pura conveniencia, lo mismo por lo que vosotros venis aqui. A los bolivian@s de Reus: VIVA CHILE

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more