Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
Assemblea de constitució de la Plataforma Veïnal de suport al CSA Can Vies
15 mai 2007
17 de maig 2007
20 h. Centre Social de Sants c/ Olcinelles 30 Sants BCN

Assemblea de constitució de la Plataforma Veïnal

de suport al CSA Can Vies
CAN VIES és imprescindible per a la vida social i política del barri de Sants

Fa ara 10 anys que sâokupà el Centre Social Autogestionat Can Vies, per tal de desenvolupar-hi un projecte de creació social alternativa i dâintervenció política assembleària al barri de Sants.

Durant aquest temps, sâha donat de forma permanent un ús social a una propietat abandonada, invertint la llei dâor de lâespeculació immobiliària, que no és altra que abandonar temporalment una propietat fins que se li pugui extreure un valor mercantil extraordinari. Per contra, amb lâokupació de CAN VIES sâhan resolt necessitats col·lectives que, avui, lâeconomia de mercat no vol ni pot satisfer.

A més de la tasca de denúncia continuada i real de lâespeculació, CAN VIES ha estat una escola de participació política, social i cultural per a centenars de persones de Sants, dinamitzant el teixit associatiu del barri. Són nombroses les experiències socials, comunicatives, artístiques, culturals, polítiques, dâeconomia alternativa, que poblen avui la realitat del barri i que han nascut i desenvolupat al calor de CAN VIES.

CAN VIES ha estat, i és, casa comuna de molts i moltes. Ha estat un punt dâencontre per a refer el fil entre diferents generacions dâactivistes socials de Sants, teixint pràctiques i relacions comunes. Homes i dones que protagonitzaren els moviments veïnals dels 70. Llibertaris minoritzats en el procés de la Transició a la democràcia restringida. Els silenciosos de la democràcia desencantada dels 80. Les generacions precaritzades i rabioses dels anys 90. Els joves de la democràcia videovigilada post 11-S. I més. Totes hi hem après a aprendre, unes de les altres.

Avui, lâexistència de CAN VIES està greument amenaçada, en primer lloc, per una demanda judicial de lâempresa legalment propietària -Ferrocarrils Metropolitans de Barcelona, FMB-, i en segon lloc, per una operació immobiliària vinculada al traçat del Tren dâAlta Velocitat (TGV).

La demanda judicial. El passat 18 dâabril, FMB presentà una demanda civil per a iniciar el procés de desallotjament (âdesnonament en precariâ?). La intenció de lâempresa, propietat en un 50% de lâAjuntament de Barcelona, és buscar una via que superi el fracàs judicial que li suposà, lâany 1997, lâarxivament de la denúncia penal per usurpació. En aquell moment, el recolzament social fou clau per a aconseguir aquell èxit per al barri, i és el mateix suport social el que avui aturarà la demanda actual: fins ara, en el judici ja s´hi han implicat com a part demandada entitats com la Confederació General del Treball, el Front d´Alliberament Gai de Catalunya, la Coordinadora dâAssociacions per la Llengua, el Centre Social de Sants, lâAssociació Papers per Tothom, els Col·lectius de Joves Comunistes, el Casal Independentista de Sants, lâAssociació Cultural La Ciutat Invisible, lâAssemblea de Joves de Sants, lâAssociació de veïns de la Bordeta, el grup musical Piratâs Sound Sistema, el periòdic de comunicació popular La Burxa, el Col·lectiu de Difusió Cultural de Sants i el Col·lectiu per la vivenda digna.

Lâoperació urbanística. El TGV ha comportat lâarribada de diverses infrastructures polèmiques com és el Calaix de les Vies i el pla de remodelació de lâEstació de Sants. El conjunt del projecte afecta greument lâestructura històrica i lâarquitectura del barri, així com la seva composició social. Aquests plans urbanístics impliquen la destrucció dâun mínim dâuna vintena de finques de la part antiga de Sants, en la seva major part cases baixes, per construïr-hi només en un dels casos equipaments (pendents de designació). Per contra, només en aquesta zona es construeixen, a banda del que ja han fet, tres edificis de pisos de 5 plantes i un dâonze, tots ells mirant a la âzona ajardinadaâ? i a la nova rambla del calaix. Es guanya en superfície comercial, en sòl per especular, en quantitats de pisos i hipoteques, i es perd un centre social plenament integrat al barri i una vintena (que es poden arribar a doblar) de finques de la part antiga del barri. Les expropiacions ja han començat, i amb elles les permutes denigrants i el mobbing. Lâencarregat de projectar i executar les obres és lâAjuntament, és a ell qui li correspon tota la part dâobra del metro (de la seva propietat) i la reordenació del sòl, així com les concessions de sòl comercial, edificacions, etc. Aquesta operació urbanística imposa un model de ciutat-mercaderia que esclafa la vida quotidiana de les persones que lâhabiten.

Per tant, davant lâamenaça de desallotjament i destrucció del centre social, tant per la demanda judicial com pel pla urbanístic, afirmem:

Que CAN VIES és i serà un laboratori personal i col·lectiu per a experimentar altres formes de fer política: organitzar-se, prendre decisions i aplicar-les exercint la democràcia directa. La seva existència és imprescindible per a continuar mantenint viva la identitat i dignitat dels nostres barris, en un moment en què el sistema de partits sembla âquan penalitza i pretén eradicar lâokupació- doblegar-se als interessos dâun urbanisme implacable. Per tant, plantegem:

La retirada de la demanda per part de TMB.
El canvi en el traçat urbanístic per a respectar lâedifici de CAN VIES i els habitatges afectats dels carrers Riera de Tena, Burgos i Jocs Florals, doncs la seva destrucció és una mesura politica i lucrativa, no pas tècnica.
I es per tot això que us cridem a la creació dâuna espai col·lectiu, de persones i entitats, que es comprometi a tirar endavant la lluita per la permanència del projecte autogestionari de CAN VIES, la Plataforma de suport Veïnal.Assemblea del CSA Can Vies i Assemblea de Barri de Sants, maig 2007

A 3650 dies obrint âaltres viesâ? des de el CSA,

i a 365 dies de la demanda de TMB

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat