Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Brutal càrrega policial a Balaguer contra moviment antitransgènic en visita del Conseller d'agricultura
08 mai 2007
9 ciutadans van rebre atenció mèdica i els mossos d’esquadra van apallissar i detenir un jove. L’actuació dels responsables de la seguretat en la visita de Joaquim Llena a Fira Balaguer, posa en perill la integritat dels assistents i no aconsegueix garantir el dret a la manifestació
DSCN0113.jpg
DSC_mossos5.jpg
DSCfoto33.jpg
La tarda del 28 dâabril, Assemblea Pagesa (AP) va convocar una concentració de protesta davant el Conseller dâAgricultura, Joaquim Llena, per demanar lâabsolució de Josep Pàmies i denunciar la recent contaminació per transgènics dâuna varietat de panís autòctona.

Una setmana abans, AP havia demanat una reunió amb ell a través de lâalcalde de Balaguer, Miquel Aguilà però, arribat el dia, no sâhavia obtingut cap mena de resposta tot i lâestreta relació dels dos dirigents del PSC lleidatà. AP acusa a Joaquim Llena de dedicar-se més a âmuntar llistes electoralsâ? que no pas a les seves atribucions com a Conseller dâAgricultura. En aquest mateix sentit, situen la visita del Conseller a la Fira en el marc de la pugna pel pastís de la Diputació de Lleida, actualment en mans de CiU.

Una vegada reunits allí, una vintena de pagesos i ciutadans rurals van intentar arribar fins a la sala on el Conseller inaugurava la Fira. Al vestíbul del Pavelló, una quinzena dâantidisturbis van barrar el pas als concentrats rodejant-los i impedint-los també que tornessin endarrere. Poc després, dos membres dâAP van ser autoritzats a entregar al Conseller dos manifestos en una trobada informal que no va durar més de 10 minuts.

Decebuts amb el format de la trobada i amb les manifestacions del Conseller, els allí concentrats van decidir continuar la protesta a lâexterior, informant als assistents a la Fira i esperant el pas del Conseller per interperlar-lo. Va ser llavors quan els agents dels mossos van impedir la sortida del vestíbul tot estrenyent la rotllana provocativament fins a tancar-los en uns 30 m2 âcom si dâovelles es tractésâ?. Un dels pares dels dos nens que hi havia dins del grup manifesta que, en aquell moment, el fill li va preguntar âque ens dispararan pare?â?. Quan Josep Pàmies, amb un sac de panís a lâesquena, va intentar travessar pacíficament el cordó, un dels mossos el va empentar llançant-lo a terra juntament amb la càrrega. El panís va vessar-se provocant posteriorment més dâuna relliscada.

Lâangoixa va arribar al seu punt culminant quan, en un intent dâun manifestant dâobrir una de les portes dâemergència, els antidisturbis van carregar indiscriminadament. Segons expliquen els presents, van agafar pel coll a un dels allí tancats, el van tirar a terra i li van propinar diversos cops al igual que succeïa amb qualsevol que es mogués. Això va provocar el pànic, lâamuntegament i el plor de les criatures.

Una vegada estomacats, els mossos dâesquadra van deixar-los sortir, moment en el qual, Llena visitava els stands exteriors de la Fira. A partir dâaquest moment i, durant més de dues hores, els allí reunits van seguir al Conseller per explicar-li el que havia succeït. No van poder fer-ho ja que es cada cop es trobaven amb els cops dels antidisturbis. Mentrestant, LLena assistia altivament a lâespectacle.

Farts de garrotades i posant en evidència la incompetència dels antidisturbis, els concentrats van retirar-se cap a la única sortida del recinte, per on havia de passar el cotxe del conseller. Allí van desplegar tres pancartes i van esperar-lo amb lâobjectiu dâescridassar-lo. Mentrestant, els manifestants no van impedir que sortissin ni entressin els diferents cotxes particulars que ho solâ¢licitaven. Poca estona després, veiem com els antidisturbis es colâ¢locaven els cascs i, sense prèvia negociació, iniciaven la més brutal de les càrregues, estripant les pancartes, agredint als que les sostenien i, tot seguit, apallissant als manifestants més significats. El lamentable espectable va acabar amb la pallissa de tres mossos a un dels joves al qual havien amenaçat prèviament. Fins a vuit més van tenir que rebre assistència mèdica.

Els manifestants agredits han presentat denuncia el dimecres 2 de Maig davant els Jutjats de Balaguer contra 4 mossos dâesquadra i el responsable de la seva actuació. Els agredits manifesten que, en tot moment van tenir una actitud pacífica i volen que es posi especial atenció en la âsalvatge càrrega al vestíbul del Pavellóâ?. També volen ressaltar la inexistent planificació de la seguretat en la visita del Conseller així com la imprudència amb la que van actuar els mossos ja que, segons manifesten âvan posar en perill la integritat física del públic assistent a la Fira sense necessitat. Nosaltres protestaven igual que els pares dâalumnes lâany passat en el mateix acte. No estava justificada cap càrrega policialâ?.

Per la seva banda, els mossos dâesquadra van presentar dos informes mèdics dâatenció primària tot i que, filtraren a la premsa que hi hagué cinc dâells lesionats. Segons fonts policials, això es deu a que el CAP de Balaguer estava colâ¢lapsat i no van poder.-se visitar tots. Aquesta informació ha estat desmentida pels manifestants agredits ja que, vuit dâells van ser atesos, allí mateix i just després, en no més de mitja hora.

ARRELS. Revista de Comunicació Rural. 03/05/07. L-1483-2002

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Brutal càrrega policial a Balaguer contra moviment antitransgènic en visita del Conseller d'agricultura
08 mai 2007
aquesa és la seva democràcia.
Re: Brutal càrrega policial a Balaguer contra moviment antitransgènic en visita del Conseller d'agricultura
09 mai 2007
ICV torturadors per sistema
Sindicat