Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : ecologia
Fotos de la carrega dels mossos a Balaguer
08 mai 2007
Repressió de la policia catalana al moviment anti-transgènic
Repressió al moviment anti-transgènic//

BRUTAL CÀRREGA POLICIAL A BALAGUER EN UNA PROTESTA DAVANT EL CONSELLER D'AGRICULTURA

9 ciutadans van rebre atenció mèdica i els mossos d'esquadra van apallissar i detenir un jove. L'actuació dels responsables de la seguretat en la visita de Llena a Fira Balaguer, posa en perill la integritat dels assistents i no aconsegueix garantir el dret a la manifestació.

policia28abril_640a.jpg

La tarda del 28 d'abril, Assemblea Pagesa (AP) va convocar una concentració de protesta davant el Conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, per demanar l'absolució de Josep Pàmies i denunciar la recent contaminació per transgènics d'una varietat de panís autòctona.

Una setmana abans, AP havia demanat una reunió amb ell a través de l'alcalde de Balaguer, Miquel Aguilà però, arribat el dia, no s'havia obtingut cap mena de resposta tot i l'estreta relació dels dos dirigents del PSC lleidatà. AP acusa a Joaquim Llena de dedicar-se més a "muntar llistes electorals" que no pas a les seves atribucions com a Conseller d'Agricultura. En aquest mateix sentit, situen la visita del Conseller a la Fira en el marc de la pugna del pastís de la Diputació de Lleida, actualment en mans de CiU.

Una vegada reunits allí, una vintena de pagesos i ciutadans rurals van intentar arribar fins a la sala on el Conseller inaugurava la Fira. Al vestíbul del Pavelló, una quinzena d'antidisturbis van barrar el pas als concentrats rodejant-los i impedint-los també que tornessin endarrere.

Poc després, dos membres d'AP van ser autoritzats a entregar al Conseller dos manifestos en una trobada informal que no va durar més de 10 minuts.

Decebuts amb el format de la trobada i amb les manifestacions del Conseller, els allí concentrats van decidir continuar la protesta a l'exterior, informant als assistents a la Fira i esperant el pas del Conseller per interperlar-lo. Va ser llavors quan els agents dels mossos van impedir la sortida del vestíbul tot estrenyent la rotllana provocativament fins a tancar-los en uns 30 m2 "com si d'ovelles es tractés". Un dels pares dels dos nens que hi havia dins del grup manifesta que, en aquell moment, el fill li va preguntar "que ens dispararan pare?". Quan Josep Pàmies, amb un sac de panís a l'esquena, va intentar travessar pacíficament el cordó, un dels mossos el va empentar llançant-lo a terra juntament amb la càrrega. El panís va vessar-se provocant posteriorment més d'una relliscada.

L'angoixa va arribar al seu punt culminant quan, en un intent d'un manifestant d'obrir una de les portes d'emergència, els antidisturbis van carregar indiscriminadament. Segons expliquen els presents, van agafar pel coll a un dels allí tancats, el van tirar a terra i li van propinar diversos cops al igual que succeïa amb qualsevol que es mogués. Això va provocar el pànic, l'amuntegament i el plor de les criatures.

Una vegada estomacats, els mossos d'esquadra van deixar-los sortir, moment en el qual, Llena visitava els stands exteriors de la Fira. A partir d'aquest moment i, durant més de dues hores, els allí reunits van seguir al Conseller per explicar-li el que havia succeït. No van poder fer-ho ja que es cada cop es trobaven amb els cops dels antidisturbis. Mentrestant, LLena assistia altivament a l'espectacle.

Farts de garrotades i posant en evidència la incompetència dels antidisturbis, els concentrats van retirar-se cap a la única sortida del recinte per on havia de passar el cotxe del conseller. Allí van desplegar tres pancartes i van esperar-lo amb l'objectiu d'escridassar-lo. Mentrestant, els manifestants no van impedir que sortissin ni entressin els diferents cotxes particulars que ho sol·licitaven. Poca estona després, veiem com els antidisturbis es col·locaven els cascs i, sense prèvia negociació, iniciaven la més brutal de les càrregues, estripant les pancartes, agredint als que les sostenien i, tot seguit, apallissant als manifestants més significats. El lamentable espectable va acabar amb la pallissa de tres mossos a un dels joves al qual havien amenaçat prèviament. Fins a vuit més van tenir que rebre assistència mèdica.

Els manifestants agredits han presentat denuncia el dimecres 2 de Maig davant els Jutjats de Balaguer contra 4 mossos d'esquadra i el responsable de la seva actuació. Els agredits manifesten que, en tot moment van tenir una actitud pacífica i volen que es posi especial atenció en la "salvatge càrrega al vestíbul del Pavelló". També volen ressaltar la inexistent planificació de la seguretat en la visita del Conseller així com la imprudència amb la que van actuar els mossos ja que, segons manifesten "van posar en perill la integritat física del públic assistent a la Fira sense necessitat. Nosaltres protestaven igual que els pares d'alumnes l'any passat en el mateix acte. No estava justificada cap càrrega policial".

Per la seva banda, els mossos d'esquadra van presentar dos informes mèdics d'atenció primària tot i que, filtraren a la premsa que hi hagué cinc d'ells lesionats. Segons fonts policials, això es deu a que el CAP de Balaguer estava col·lapsat i no van poder.-se visitar tots. Aquesta informació ha estat desmentida pels manifestants agredits ja que, vuit d'ells van ser atesos, allí mateix i just després, en no més de mitja hora.

policia28abril_640b.jpg

policia28abril_640c.jpg

policia28abril_640d.jpg

policia28abril_640e.jpg

policia28abril_640f.jpg

ARRELS. Revista de Comunicació Rural.
03/05/07. L-1483-2002

Mira també:
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/301747/index.php
http://www.assembleapagesa.cat/

This work licensed under a
Creative Commons license
Sindicat Terrassa