Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral : dones
manifest de La Fàbrica Roja per l'1 de maig
30 abr 2007
Ni divisió sexual del treball, Ni doble jornada laboral, Ni discriminació salarial. Aquestes són tres màximes que any rere any continuem reivindicant. Fins quan?

I això és així perquè el patriarcat, és a dir, el conjunt de normes que atorga als homes i a tot allò masculí un valor de superioritat, discriminant a més de la meitat de la població, segueix essent un sistema totalment vigent, que lluny de desaparèixer, sâha readaptat al model econòmic actual. A la vegada, el sistema capitalista utilitza el patriarcat com més li convé per treureân el màxim benefici.

La divisió sexual del treball és una mostra clara de la discriminació que encara patim les dones en general i les de classe treballadora en particular. El capitalisme atorga el treball productiu als homes, és a dir, el treball com a ocupació, i per tant, remunerat; mentre que sobre les dones continua recaient el treball domèstic, el reproductiu i de cura.

Aquesta divisió del treball beneficia al capitalisme ja que no ha de preveure recursos per atendre les necessitats âdels treballadorsâ? i de les persones dependents, doncs som les dones les que creem i assistim la força de treball, totalment de franc. La situació sâagreuja perquè avui en dia les dones, a més, treballem fora de casa, i no ens podem desempallegar de les responsabilitats associades al gènere, patint la doble o triple jornada laboral, dins i fora de la llar.

Estem fartes de patir segregació professional. Estem fartes que les pitjors ocupacions estiguin feminitzades, i per tant, menys remunerades. Estem fartes de que siguem menys valorades, malgrat desenvolupar la mateixa feina. Estem fartes de cobrar menys que els homes per realitzar la mateixa activitat.

Per tant, considerant que la situació laboral està condicionada no sols pel sistema capitalista, sinó també pel patriarcat, des de la Fàbrica Roja entenem que el camí que ens ha de portar a una nova societat amb repartiment de la riquesa i supressió de les classes socials no sâha de basar solament en lâoposició al sistema econòmic capitalista, sinó que a la vegada, caldrà eradicar tots els elements que com el patriarcat, li donen suport ideològic i li permeten seguir amb la seva lògica dâexplotació de treballadores i treballadors.

Per la independència, el socialisme i la lluita antipatriarcal!
Països Catalans, 1 de maig de 2007

This work is in the public domain
Sindicat