Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : mitjans i manipulació : especulació i okupació
Sobre el reportatge de Bon Pastor a Entrelíneas (TV3) dilluns 23 d'abril
24 abr 2007
El passat dilluns 23 d'abril a les 23.00 a la trasmissió "Entrelíneas" de TV3 es va emetre un reportatge de 10 minuts sobre la situació al barri de cases barates de Bon Pastor. Comentaris sobre periodisme i manipulació.
Els dos periodistes que van realitzar el reportatge, treballadors d'una empresa que va vendre el producte a la redacció d'"Entrelíneas", van presentar-se al barri explicant que havien lluitat per aconseguir que aquest tema "colés" dintre del programa; ja que sabien que es tractava d'un tema complicat, amb molts interessos en joc, i volien que surtís també "l'altra cara" del problema; amb un discurs que buscava demostrar afinitat amb les 5 famílies que resisteixen dintre de la primera fase de cases barates i amb les persones que s'estaven movilitzat per donar recolzament a aquestes famílies.

Van grabar al barri durant tres o quatre dies; les persones afectades van passar moltes hores amb ells, acompanyant-los amunt i avall pel barri, confiant amb la suposada afinitat ideològica que havien expressat. Se'ls hi va explicar totes les contradiccions d'un pla de remodelació que perjudica a la part amb menys poder adquisitiu del barri, negant les indemnitzacions, a canvi d'afavorir, amb hipoteques favorables, a la part amb més poder adquisitiu. Se'ls hi va explicar no només les diferents estratègies utilitzades pel Patronat i per l'Associació de Veïns per aconseguir el consens, gràcies a una campanya mediàtica massiva i a un discurs sobre el "progrès" que menysprea el patrimoni històric, sinò fins i tot els varis intents que des de diferents sectors del barri s'havien estat fent per tal de proposar alternatives a aquest pla, encara que siguin només de caràcter econòmic, perquè el treball de manteniment de les cases durant els anys d'abandó del barri per part del Patronat no quedés absolutament oblidat.

Les cinc famílies van explicar amb detall totes les dinàmiques del mobbing que estan patint. Amb documents i treballs universitaris es va intentar suplir a la falta de discurs que tenen veïns i veïnes ja massa ocupats en aguantar el día a día com per poder elaborar teoríes presentables a una cadena de televisió. Les accions de solidaritat que es van realitzar van ser explicades amb la confiança de la suposada afinitat ideològica i de la voluntat demostrada per ells de "colar" un discurs alternatiu sobre el barri i sobre els abusos de poder que s'hi estàn realitzant.

El día de la emissió més d'un ens vam emportar un disgust molt gran. L'imatge que surtia del barri, i de les persones que estan lluitant, no va ser EN RES diferent de l'imatge que tots els mitjans han estan donant quotidianament. No va apareixer ni una sola casa - i n'hi ha encara 600 - que no fos de les vandalitzades de la primera fase; ni una escena de la vida de carrer que continua sient activa i alegre a la majoria de cases barates. Les cinc famílies en resistència semblaven bojos moguts per l'interès econòmic, per l'intent d'obtenir una indemnització que no els hi tocava; ningú es va molestar a afegir una nota explicant que el dret a indemnització no és alternatiu al dret al reallotjament sinò que està contemplat per la llei; i el montatge estava fet d'una forma que apareixia evident que la lluita d'aquestes famílies es debia sobretot a una sorta de nostalgia poc arrelada a la realitat, un apego a unes cases destroçades que només es podia explicar com a una anècdota melancòlica.

Les imatges de l'interior d'una de les cases, bonic i cuidat, dintre d'aquest context, apareixien com a un trist intent de mantenir una respectabilitat dintre d'una mena de camp de refugiats. En cap moment del reportatge es van mencionar conceptes clau com patrimoni històric, o drets adquirits, que als dos periodistes s'havien explicat en totes les seves implicacions.

Com sempre, la confiança cap als mitjans corporatius va ser un error; les hores passades intentant col·laborar amb aquestes persones va resultar en una traició; el discurs de la "imparcialitat" de qui vol ensenyar les dues cares d'una situació amaga l'incapacitat de posicionar-se, l'incapacitat de realitzar un treball d'investigació periodística digna; i la falta de posicionament acaba sempre per afavorir la postura més forta, la del poder. L'escassa voluntat de profunditzar les contradiccions i d'entendre la complexitat acaba sient una manera d'aplastar encara més qui intenta fer passar un missatge diferent cap a l'estereotip del boig, de l'il·lús, del tonto.

També de part de les persones que, a més del mobbing immobiliari, també han de viure el silenciament i les manipulacions mediàtiques, vull expressar un gran despreci cap al periodisme institucional; més encara quan intenta amagar-se sota una forma "enrotllada" per accedir on no se l'hauria de deixar accedir.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Sobre el reportatge de Bon Pastor a Entrelíneas (TV3) dilluns 23 d'abril
24 abr 2007
ja va bé que us topeu amb la crua realitat...

despres quan els "radicalillos" diem que la prensa manipual sempre i que no se'ls hi ha de donar llibertat ni confiança, sempre surten "activistes" que ens acusen de tancats, de gueteros, de radicalilos, quan no directament de tontosdelcul.

Aquí ho teniu, tota la vostra bona fe se la passen pel cul. I no només els redactors jefes i responsables dels programes. També camares jefe, guionistes, muntadors i reporters van a lo que van... és a dir a obeir i prosperar dins l'empresa.

Al menys us en heu adonat de que us han enganyat com xinus. Recordeu que teniu companys que ja saben això, almenys respecteu-los quan expressen el seu odi cap al periodista corporatiu. Apreneu com hem apres molts des de fa anys...

No entregeu l'altra galta. Nop traicionau els companys de lluita. No enmetzineu les lluites, radicalitzeu-les i feu-les irrecuperables... no lluiteu per una imatge justa, fidedigna o respectuosa de les lluites en els mass media... Lluiteu abans per l'extensió en avast i calitat de les lluites contra la injusticia, el capital i l'estat.
Re: Sobre el reportatge de Bon Pastor a Entrelíneas (TV3) dilluns 23 d'abril
25 abr 2007
Cierto que hay que tropezar para darse cuenta por una misma. Pero evitad siempre que podáis estos medios de comunicación.
Re: Sobre el reportatge de Bon Pastor a Entrelíneas (TV3) dilluns 23 d'abril
25 abr 2007
Más que nada apuntar que el reportajillo-de-mierda ese de TV3 no surge de ninguna iniciativa de nadie de quienes trabajamos o nos solidarizamos con la problemática del Bon Pastor, del todo desconfiadxs con los mass media (unxs más y otrxs menos). Es una iniciativa própia de personajillxs (tambien de mierda) que trabajan para TV3, quizá con el beneplácito de algún/a que otrx vecinx...

Por lo demás (y subrayando este apunte), del todo deacuerdo con "ull de llebre".
Re: Sobre el reportatge de Bon Pastor a Entrelíneas (TV3) dilluns 23 d'abril
26 abr 2007
Soy una de las cinco vecinas que todavía vivimos en nuestras casas, los únicos que quedamos de la 1ra fase. He estado a punto de comenzar diciendo que estoy alucinada, empleándola como una expresión por defecto, pero no es la primera vez que esto pasa.
Sinceramente, yo vivía ignorando esta problemática, no me imaginaba que existía esta manipulación de la información. La primera vez que hablé con una persona que nos apoya y conoce absolutamente como funcionan estos círculos le dije âestoy alucinada, casi no me lo puedo creerâ? y esta persona me dijo de forma muy tranquila, convencido y para nada sorprendido que âno lo sabes hasta que no te tocaâ?, y es cierto que es así. Puedes estar totalmente al margen si te acostumbras a vivir conforme el sistema pero si te encuentras en la situación de pisoteo e intentas levantarte y defenderte te das cuenta de cómo está manipulado todo, es el pez que se muerde la cola por el puto interés, y no te dejan ni el derecho al pataleo. O por lo menos pataleas pero ya se encargan de que nadie te vea ni sepa con exactitud porqué estás pataleando.

En mis primeros intentos con los medios de comunicación, las cadenas de radio nos negaban la entrada a antena, me hacían explicarle el caso a 5 redactores por teléfono y alguno por email y finalmente me decían que âno procedía en estos momentosâ? o que âtomaban nota y dejaban el caso en la neveraâ?, es decir, que la Dirección retenía el contenido porque no consideraba oportuno emitirlo.

En la inauguración de los pisos de la primera fase montaron una fiesta estúpida con los dirigentes del Patronat y sus acompañantes, todo ese circo de sombras bien vestidas. La fiesta barata con chocolatada, música de fondo, etcâ¦comparado con lo que puede costar una de las innumerables comidas que tendrán diariamente o sus billetes de avión en business, etc⦠pero para los obreritos de las casas baratas ya está bien, no? total si a lo mejor hasta nos sentimos importantes y le agradecemos su presencia. Como se quieren tanto, seguro que piensan asíâ¦. Bien, pues la Asociación AVIS del barrio y los cinco vecinos que todavía estamos en nuestra casa estábamos allí, con megáfonos, pancartas, pitidos, etc. La emisora Barcelona TV emitió un reportaje de unos 30 minutos en que se dedicaron a adorar la obra de las Instituciones, a sus dirigentes (que salían muy orgullosos) y a entrevistar a los vecinos que están de acuerdo, que ya estaban en los pisos, enseñándolos y marcando la diferencia en âcomodidadâ? respecto a sus antiguas casas. Vecinos que se han dejado convencer por el materialismo, la propiedad y que les encanta ver como brillan sus caras en los nuevos mármoles de sus nuevas cocinas y vivir en las alturas. Me da vértigo mental el pensar cómo han cedido tan rápido, renunciando a sus derechos y sin luchar. En este reportaje no salimos ni un segundo, ni la asociación AVIS junto con nosotros, que somos parte de ellos también, es como si no estuviéramos allí ni de refilón, ni como ruido de fondo, nada. Absolutamente nada.

Referente a la prensa, han publicado noticias enfocadas del mismo modo que televisión, publicando el traslado de los vecinos de la primera fase a los pisos, etc.. pero nunca nos preguntaron a nosotros, y si lo hicieron en algún caso, el efecto fue como si no lo hubieran hecho nunca. Los periódicos Metro y La Vanguardia publicaron que el 17 de marzo tres casas deshabitadas de la primera fase fueron okupadas. No explicaron en ningún momento la verdad que fue que el colectivo de okupas acudió para arreglarnos los techos agujereados por el Patronato de las casas deshabitadas contiguas a las nuestras y que nos producían filtraciones de agua, además de olores, ratas,etc.. que el Patronato se negaba a arreglar âpara que no fueran okupadasâ? ignorando nuestra incomodidad a los que todavía estamos aquí. Dieron una lección a estas Instituciones que emplean un mobbing penoso contra nosotros, haciéndonos vivir con muchísima presión para que marchemos de nuestro suelo, que consideran suyo y su mejor negocio. Envié faxes y cartas certificadas a los periódicos (tengo acuses de recibo) para que rectificaran la noticia...... que NO fue rectificada en ningún momento, ni siquiera en las puñeteras âcartas del lectorâ? en la que publican pijadas penosas de cartas de personas absurdas del estilo âen Barcelona hay demasiadas palomas, no me gustanâ¦â? Pues ni en ese apartado! No se molestaron en rectificar nada.

Respecto a âEntrelíneasâ? más de lo mismo, que hay gente que se mueve y se vende por interés. Da igual que soportemos presiones, que interpongamos denuncias, que haya presión vecinal, que perdamos el tiempo âcreyendoâ? a los que vienen con el micro intentando explicarles todo porque, es tan claro, que nunca pierdes la esperanza de que alguien te entienda y lo vea del mismo color que tu. Evidentemente, queda claro una vez más que la gente vende lo que sabe que le van a comprar, incentivados por el poder material y de las instituciones. Absurdos.

Por último, dar las GRACIAS a los que escribís en esta página vuestras opiniones y que entendéis la situación, al periódico Antisistema que ha publicado reportajes acordes con la realidad, a todas las personas que nos apoyan, que han dedicado su tiempo a nosotros, al colectivo okupa, que yo no conocía vuestra labor hasta que he tenido la suerte de conoceros y que todavía me impresiona vuestra dedicación, que puedo decir alto y claro que podéis dar muchas lecciones y valéis mucho más que esas corbatas con patas y el cerebro mucho más amueblado que sus oficinas y sus mansiones.
Re: Sobre el de Bon Pastor a Entrelíneas (TV3) dilluns 23 d'abril
26 abr 2007
Quan vam veure el reportatge vam quedar ben emprenyats i molestos amb uns periodistes que van anar al barri de "bon rotllo" i que van acabar fent el que els va donar la gana, difonent la falsa opinió de la comoditat de viure en pisos. A que diem comoditat? A tenir ascensor? A tenir plaques fotovoltaiques als terrats? De quines comoditats estem parlant?
Quin model de ciutat volem? La vida en blocs de pisos ostentosos amb vida individual i privada, o la vida en cases humils amb vida social al carrer?
No vull ficar-me en el debat sobre que han de fer els veins, doncs nomès ells decideixen, però si caldria recordar a la gent allunyana del barri que el que els veins han signat ha sigut un contracte amb l'ajuntament en la que renuncien a la seva casa, a més de les indemnitzacions. I no nomès això, sinó que a més han de pagar entre 8 i 20 milions de ptes. per adquirir un dels pisos. Ja ni tan sols es parla de casa per pis, sinó que molts veins s'han conformat amb hipotecar-se per aconseguir la falsa comoditat, que tants ells com els politics s'han inflat la boca. Per sort, no tothom ho veu de la mateixa manera, i hi ha veins que no nomès estan resistint a les seves cases per unes justes indemnitzacions sinó també com a reivindicació de seguir volent viure en les cases que els ha acollit durant 80 anys. Pero per desgracia, aquesta lluita veinal està molt silenciada o censurada per periodistes, politics, AVV... Tots aquests organismes tenen una cosa en comú: promouen i cooperen amb el poder. Però que sapiguen tots aquells que volen trepitjar la dignitat de tot un barri i els que volen enderrocar les cases dels veins: no podran aconseguir aturar les protestes tant dels veins com de la gent simpatitzant propera. Es més, aquesta mostra d'ignorar al veinat provocarà un rebuig encara major vers periodistes i politics per part dels mateixos veins impotents front els poderosos, i durà a terme a una radicalització del conflicte. La culpa no serà de les 5 families que viuen a les cases, ni d'Avis del Barri, ni de les persones properes a l'okupació, sinó que els unics culpables seran aquells que han promogut el mobbing immobliari, els interessos individuals per sobre dels interessos col.lectius (AVV de Bon Pastor) i els mass-media que han censurat tota oposició al Patronat i ajuntament. Un dia, espero que no molt llunyà, es veurà com la gent de les altres fases comença a organitzar-se, i aleshores tremoleu de por, doncs ja no podreu enganyar-los amb més paraules. La lluita de Bon Pastor passarà a l'historia no per haver-se enderrocat les malconegudes "cases barates", sinó pel ressorgiment de la dignitat veinal, com ha passat al Forat de la Vergonya, a les cases barates d'Horta o al barri sevillà de la Bachillera.
"No lloreís por vuestro barrio, luchad por vuestro barrio" (pintada al barri)
Des de l'altre banda del riu, a Gramenet del Besòs, rebeu estimats veins i veines de Bon Pastor una forta abraçada i ja sabeu que no esteu sols i que per a molts de nosaltres vosaltres ja formeu part de la nostra familia, com s'ha demostrat en més d'una ocasió al barri.
No deixem que els mass-media siguin els nostres portaveus, siguem, cadascú de nosaltres, portaveus de les protestes i reivindicacions. No podran amb vosaltres, igual que tampoc amb nosaltres...
BUEN PASTOR: "SEGUIMOS VIVIENDO", ahora y siempre
Re: Sobre el reportatge de Bon Pastor a Entrelíneas (TV3) dilluns 23 d'abril
17 mai 2007
K os den k solo quereis mangonear y vivir del cuento
Re: Sobre el reportatge de Bon Pastor a Entrelíneas (TV3) dilluns 23 d'abril
17 mai 2007
Para ti vecina del Bon Pastor no seas tan falsa la tele y la prensa los llamas tu y el que se cambia de nombre pero que cambie la voz no molesteis mas aun barrio trabajador y arto de mentirosos
Re: Sobre el reportatge de Bon Pastor a Entrelíneas (TV3) dilluns 23 d'abril
17 mai 2007
Vecina del Bon Pastor no podras dormir tranquila con la cantidad de cuentos y mentiras que tu misma te cuentas oh ya no te acuerdas cuando vivias en la calle Llinars y que la casa era dela abuela, no te acuerdas de que los techos y la fuga de gas te la arreglado el Patronato.En la fistecilla como tu dices no recuerdas los abrazos que le dedicaron tus representates del Avis al señor HEREU alcalde de Barcelona ya veo que es un problema deretencion de memoria,los intereses que te mueven a ti no son economicos, te vuelvo a recordar que salistes en la tele diciendo los derechos morales pero que con una indemnizacion la cosa seria diferente eso no es egoismo es ser falso
Re: Sobre el reportatge de Bon Pastor a Entrelíneas (TV3) dilluns 23 d'abril
21 mai 2007
Querido vecino chabola... por lo visto os molestaron los reportajes de UrbeTV y la entrevista donde tan mal quedaron Paquita Delgado y PSC-Angosto.
¿El mismo día a rabiar a indymedia? Se os ve el plumero, xD
Re: Sobre el reportatge de Bon Pastor a Entrelíneas (TV3) dilluns 23 d'abril
23 mai 2007
No seas judas lo de querido lo utilizas con los de tu especie que yo no como la sopa contigo,veo que segueis en la misma linea de ignorancia ya que los que suplantais las personalidades sois vosotros ah se me olvidava que os tiraron del estand tan mal lo llevais con los avis que no os dejan estar con ellos,los primos,tios,sobrinos y biznietos tambien quieren formar parte y tener un estand el tiempo como hasta ahora todo y todos los coloca en su sitio. QUERIDO
Colera camping CNT