Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí
de la protesta al contrapoder
17 abr 2007
De la protesta al contrapoder
Nous protagonismes socials en la Barcelona metropolitana
Enrique Leiva, Ivan Miró, Xavier Urbano
Virus editorial, 2007
portada_contrapoder.JPG
Aquest és un relat que interpela a les experiències recents de l’autoorganització. Un període on hem viscut - i encara està en marxa- les sacsejades d’un nou protagonisme social que escapa a les lògiques de la política representativa, unes petites tremolors de vida col•lectiva que van més enllà del que fins ara s’ha conceptualitzat com a moviments socials. L’autoorganització que s’intensifica en la Barcelona metropolitana, a mitjans dels anys noranta, és un procés que vitalitza aquell protagonisme social (obrer, popular, assembleari, feminista…) hipotecat per la transició, minoritzat per l’expropiació de la política practicada per l’estat-democràcia, escombrat per la reestructuració capitalista.

Amb la precarietat com a substrat que atravessa qualsevol tipus de pràctica en el social, comencem el recorregut per a (re)trobar les potències de les noves formes d’agregació. Formes horitzontals i viscudes de fer política que superin la crisi de la representació: a partir d’una desobediència que arrenca amb la insubmissió, s’escampen territorialment amb el moviment de les okupacions i altres experiències de reapropiació urbana, i s’expressen, es coordinen i afronten les seves contradiccions a partir del denominat cicle de lluites globals.

Una autoorganització, no exempta d’assetjaments, que pot ser entesa com la iniciativa de part del social per a superar les hipoteques de la transició i els blindatges de l’actual democràcia autoritària de mercat. Que pot ser entesa com la recerca de formes d’intervenció política ajustades a una vida quotidiana precaritzada, a l’emergència de noves subjectivitats, a l’expressió d’una nova cooperació autònoma. La relació sovint silenciosa entre precarietat, desobediència i autoorganització enceta nous processos constituents, esquerda el bloqueig d’una vitalitat social fins ara sobredeterminada pel pes esclafant de l’estat-democràcia i per la insuportable omnipresència de la mercantilització. Expressions de confrontació i d’alternativitat; traces d’un moviment que, més enllà de la protesta, esbossa contrapoder.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: de la protesta al contrapoder
17 abr 2007
Quina pena que l'àmbit d'estudi o assaig només sigui Barcelona. Esper a llegir-lo.
Sindicato Sindicat