Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
L´estat espanyol i els partits espanyols tornen a repudiar la llengua catalana
16 abr 2007
http://www.grec.cat/cgibin/heccl2.pgm?NDCHEC=0028076
http://www.uoc.edu/euromosaic/web/document/catala/ca/i4/i4.html
http://cv.uoc.edu/~tossal/num3/detotarreu.html
El Parlament Espanyol ha tornat a escenificar el rebuig històric a la llengua catalana. El procés de reforma de l’Estatut aragonès és valorat pels seus propis actors com històric. I en el seu emplaçament actual a Madrid, on espera la seua aprovació parlamentària, els partits han seguit la línia que havien dibuixat a Zaragoza. L’article 7 va eixir d’Aragó amb una redacció enquistada en les anomenades "modalidades lingüísticas".
La reforma de l’Estatut de l’any 1996 havia declarat que es garantirien els drets dels parlants i l’ensenyament del català mitjançant una llei. Un gran avenç respecte el redactat de 1982, ja que acabat el franquisme només s’havia garantit que les modalitats lingüístiques gaudirien de protecció com elements del patrimoni aragonès. Però este avenç aparent ha estat aturat durant 10 anys, primer per la coalició conservadora PP/PAR de Lanzuela (1995/99), i posteriorment per la coalició de socialistes i regionalistes de Marcelino Iglesias (1999/07), sense legislar sobre els drets dels parlants de la Franja de Ponent. Enguany s’abandona el vell Estatut amb l’incompliment de l’article 7, sense llei de llengües.
La nova proposta estatutària que signen el PSOE i el PP, amb el PAR i IU, només incorpora l’afavoriment de les relacions en català o aragonès entre ciutadà i administració. A efectes pràctics, però, s’espera que se seguirà topant amb una administració composta de funcionaris espanyols i paperassa en espanyol.
Per contra, la Chunta Aragonesista escenificà a Madrid l’oposició a aquest article de l’Estatut, del qual ja es va desmarcar a Zaragoza. Demanen que el nou Estatut es desentenga de les modalitats lingüístiques i reconega el nom dels idiomes: català i aragonès. A més, demanen la seua oficialització i l’ensenyament de i en les llengües, per tal d’aconseguir la seua plena normalització. També, i amb intencions de negociació, afegixen una esmena subsidiària a l’anterior, en que rebaixen les demandes a un únic punt: el reconeixement del català i aragonès amb el seu nom.
Izquierda Unida seguix les directrius anticatalanes. El seu referent a Barcelona es desmarca de la nomenklatura estatal. A més es convertix en l’únic grup que signa les esmenes fetes per l’associacionisme de la Franja (Fraga, 26 i 27 de maig de 2006, Jornada de l’Observatori de la Llengua). S’incorpora una important esmena transitòria que garantix que mentre no s’aprove la llei de llengües és d’apliació la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries, que fa efectius alguns drets bàsics.
Esquerra Republicana presenta la mateixa esmena que Chunta Aragonesista, però s’estalvia l’esmena subsidiària de la negociació. Finalment, Convergència i Unió decidix incorporar només una disposició addicional a tot l’Estatut, per completar l’article. Es demana que una llei de llengües regularà la " cooficialidad del aragonés, el catalán y el aranés, lenguas minoritarias de Aragón". A més d’obviar les recomanacions fetes al govern aragonès sobre la impossibilitat de cooficialitzar cap llengua mitjançant la llei de llengües, ja que ha de ser el mateix Estatut qui declare l’oficialitat, CIU incorpora l’aranès per error.


PSOE, PP I IU REBUTJEN TOTES LES ESMENES QUE DEMANEN LA COFICIALITAT DEL CATALÀ A LA FRANJA ON AQUESTA ÉS LLENGUA PRÒPIA I CONTINUA L´IMPOSICIÓ ESPANYOLA, LA SUBMISSIÓ DE LA NOSTRA CULTURA I LA PARTICIÓ DEL NOSTRE TERRITORI!

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L´estat espanyol i els partits espanyols tornen a repudiar la llengua catalana
16 abr 2007
Quin fastic de món, que no parla en català. l´ONU ens reprimeix i ens té mania (o com es digui en català mani)
p.s. Sí, tinc autoodi!!
Re: L´estat espanyol i els partits espanyols tornen a repudiar la llengua catalana
16 abr 2007
Favor: fes el favor de deixar de dir tonteries. T'ho pots traduir a totes les llengües que vulguis.
Re: L´estat espanyol i els partits espanyols tornen a repudiar la llengua catalana
16 abr 2007
No tens autoodi. Ets idiota
A banda d'això que em sembla que és força evident,no entenc quin mal us fa el que algú posi aquest post. Si no us agrada és tan senzill com no entrar a llegir-lo.
si la meitat d'esforç en distorsionar la realitat el dediquesiu a altres coses segur que el món hi guanyaria. Quin problema hi ha amb les cultures?
És lamentable no aquest autoodi de que parles (jejeje quin tòpic més amanit) sinó el fet de criticar un fet que no és problemàtic. Podrieu criticar els arguments, però no això implicaria pensar i a vegades això és complicat quan les raons teolòquis, perdona dogmàtiques ho fan invaible.
A fer la mà. Anarkia sense límits
Re: L´estat espanyol i els partits espanyols tornen a repudiar la llengua catalana
16 abr 2007
"llibertari"... em sembla que fiques una mica la teva blavosa poteta en insultar l'Alejandra.

Per una altra part, no acabo de veure la relació entre la cultura i això que demanen aquests...sí tu penses que estan per una qüestió de cultura, tú mateix, però no sé perquè, potser m'ho sembla a mi, estan més per una qüestió política...potser m'ho imagino...

D'altra banda, el seu discurs queda ben resumit en el comentari de l'Alejandra.. sembla que vulguin extendre el català per tot l'estat (imperialisme lingüístic?? no home, no...¬¬) En fi, que deixem-nos de xorradas i anem al que importa de veritat..
Nazi-onan-i$te$
16 abr 2007
... és la pasta!
Re: L´estat espanyol i els partits espanyols tornen a repudiar la llengua catalana
16 abr 2007
Curiosament part de la meva familia és de la franja i si exztendre el català en una zona on més del 90 per cent de la població és catalanoparlant li dius imperialisme lingüístic doncs poca cosa puc dir. Senyor hm no ho entenc, demana que a les zones catalanoparlants i a les zones de parla aragonesa sigui oficial la seva llengua no em sembla cap tonteria. Pensa en un lloc on tothom parla anglés però tot el que els envolta està en xinès, seria una xorrada?
Parlar d'un lloc que es desconeix si que em sembla poc important.
Curiós que aquelles contrades la CNT fou reconeguda per la seva defensa de l'oficialitat del català, curiós la CNT vol "implantar" (gran paraula) el català a Madrid, no a Fraga, curiós.
Increible
Els cosmopaletos ataquen de nou
16 abr 2007
Si tu ignoraves que a la Franja de Ponent, terrritori de la C.A. d'Aragó es parla català, és el teu problema, no vingues amb xorrades de que "volen estendre el català per tot l'estat" I si no saps veure quina relació hi ha entre llengua i cultura, fica't ulleres.
Re: L´estat espanyol i els partits espanyols tornen a repudiar la llengua catalana
16 abr 2007
Ultimament veig molts trolls, al metro per el carrer en Indymedia per les ejpanyas.
en general no parlant de res només critican no coneixen les realitats minimament en profundidat però criticant i cridant qu'es el que fan el trolls
Franja de ponent també en català i a qui no li agradi que se posi fulles!!!!
Re: L´estat espanyol i els partits espanyols tornen a repudiar la llengua catalana
16 abr 2007
entre llengua, cultura... i money.
Vegeu el cas andorrà.
Re: L´estat espanyol i els partits espanyols tornen a repudiar la llengua catalana
16 abr 2007
A vore: una cosa és fomentar la llengua, cosa que em sembla molt bé -soc valenciana i conec molt bé el problema-, una altra cosa és el victimisme. A Catalunya, ens agradi o no, hi ha una certa autonomia que si no politica, si ha sigut de gestió. L´educació s´ha fet en català des de fa vint anys i, en canvi, es parla cada vegada menys català a Barcelona, i no per culpa de l´arribada de gent de fora perque el català no el parla la gent de aquí. Tenim gent dels instituts que estudien en català, sòn de families catalanoparlants, i en canvi la seua vida la fan en castellà. Podeu dir que és el rancio españolismo, però no es aixó. Clà, que com jo soc idiota...
Re: L´estat espanyol i els partits espanyols tornen a repudiar la llengua catalana
16 abr 2007
Aixo es podria dir Indepemedya per que a la majoria de debats el tema identitari es present.I ha me lluites al mon!
Re: L´estat espanyol i els partits espanyols tornen a repudiar la llengua catalana
16 abr 2007
Pues yo me considero español, no tengo ningun complejo por serlo y respeto todas las lenguas y toda la gente que defiende una cultura contra la globalización de mierda que pretende homogeneizarlo todo de forma tan aburrida. Pero la verdad no entiendo si el catalan ha llegado a ser lengua oficial, la gente la practica cuando quiere, y ademas en realidad hay mucho sitios en los paisos catalans que solo se habla catalán... ¿Que cojones quereis? ¿Que os la chupemos? La verdad me parece que ya estamos hartos de tanto catalanismo y tanta poco cerebro. Españoles tambien los hay de izquierdas y que odian tanto a la derecha y al pensamiento único como vosotros. Estaría bien que tratarais por una puta vez en la vida tratar de no cortar por el mismo rasero a todos al igual que hacen los fachas (que son solo una parte de los españoles) con vosotros.

Ademas porque cojones es tan odioso el castellano? es que apuñala siempre a diestro y siniestro? que digo yo que si tan defensores de la cultura sois podiais tambien pensar que mejor es saber 2 idiomas y si son 20 mejor. ¿No es cultura y apertura mental el manejar varias lenguas? En fin... que mucho victimilla nacionalista y poca cabeza. Al final lo mismo que a los fachas, la misma idea nacionalista obnuvila a cualquier tontaina que se cree los cuentos nacionalistas. Sea nacionalismo, catalan, español, frances, bosnio o moskovita. A ver si os poneis las pilas, lloricas.
Re: L´estat espanyol i els partits espanyols tornen a repudiar la llengua catalana
16 abr 2007
Totalmente de acuerdo con el anterior. No sólo hay españoles de izquierda, sino que el alzamiento nacional fue financiado por catalanísimos patriotas (no sé si españoles o catalanes).
Re: L´estat espanyol i els partits espanyols tornen a repudiar la llengua catalana
16 abr 2007
"Pero la verdad no entiendo si el catalan ha llegado a ser lengua oficial, la gente la practica cuando quiere, y ademas en realidad hay mucho sitios en los paisos catalans que solo se habla catalán... ¿Que cojones quereis? ¿Que os la chupemos? La verdad me parece que ya estamos hartos de tanto catalanismo y tanta poco cerebro.´"

"En fin... que mucho victimilla nacionalista y poca cabeza. Al final lo mismo que a los fachas, la misma idea nacionalista obnuvila a cualquier tontaina que se cree los cuentos nacionalistas. Sea nacionalismo, catalan, español, frances, bosnio o moskovita. A ver si os poneis las pilas, lloricas."

Res més a dir
Re: L´estat espanyol i els partits espanyols tornen a repudiar la llengua catalana
16 abr 2007
blablabla
Re: L´estat espanyol i els partits espanyols tornen a repudiar la llengua catalana
17 abr 2007
I jo pensant que parlavem de la franja?
Res més a dir
Re: L´estat espanyol i els partits espanyols tornen a repudiar la llengua catalana
17 abr 2007
son boixos estos romans
Sindicato Sindicat