Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
Aquesta setmana serà important per a les cases barates de Bon Pastor
15 abr 2007
Els dos blocs que donen al carrer Basella, entre Tàrrega i Claramunt, seràn els primers blocs de cases barates que cauran sota les urpes de l'especulació. Fa un parell de dies que han aparegut cartells anunciant "DEMOLICIÓ" avisant de no aparcar al voltant d'aquestes cases entre el día 16 i el 21 d'aquest mes.
mapa_primers_enderrocs.jpg
Aquest mapa intenta explicar els passos que seguirà el procès de demolició de les cases barates. De la totalitat de 783 cases barates del polígon de Bon Pastor, la primera fase preveu l'enderroc de 145, agrupades en 9 blocs (assenyalats en vermell). Durant les últimes setmanes, les cinc famílies (puntets blaus) que continuen vivint dintre d'aquests blocs, per no haver firmat les condicions del trasllat cap als nous pisos, han estat patint accions de "mobbing" per part del Patronat i d'altres entitats, última de les quals va ser el tall de les línies de telèfon per part de Telefònica, que va deixar a dos persones majors de 65 anys per algunes hores sense contacte amb la resta del món.

Una ordre judicial impedeix al Patronat de tocar aquests cinc habitatges, fins que no es resolgui el contenciós interposat en contra del Pla de Remodelació. Aquest contenciós va començar després de que els altres veïns haguessin marxat cap als nous pisos (marcats en negre), per tal de no complicar el trasllat de les famílies que havien decidit firmar les condicions del Patronat. Però l'Associació de Veïns (marcada en gris) va decidir recolzar només la part de veïnat que acceptava les condicions del Patronat, afavorint la crispació entre veïns que van firmar i veïns que no van firmar. Es va arribar a l'extrem de distribuir pel barri pancartes de "REMODELACIÓ S�, SEGONA FASE JA". S'havia vist mai una Associació de veïns posar cartells en contra d'uns veïns? normalment es posen per reclamar actuacions de part de les institucions, en nom dels veïns i veïnes, no en contra!

La política que Patronat i AVV van tenir davant del problema va ser intentar donar la culpa de tots els retrassos de la Remodelació a aquestes 5 famílies. Quan en realitat no hi hagués hagut cap problema en començar a enderrocar els blocs buits ja fa uns mesos, no només els dos del carrer Basella sinò també els dos de cases grans que hi ha entre Granadella i Vilamajor; que a més a més obstrueixen l'entrada als parquings dels nous pisos, perjudicant als veïns reallotjats. El retràs en l'enderroc podem considerar-ho una estratègia per posar els veïns reallotjats en contra de les famílies que resisteixen. Els quals veïns, en la seva majoria (o almenys en el seu sector més sorollós), han caigut plenament en la trampa, aumentant la tensió dins del barri i afegint el rebuig veïnal als problemes que estan vivint aquestes cinc famílies (fuites d'aigua i de gas, inseguretat, talls indiscriminats dels subministraments, vandalisme, etc.). Per no parlar del bombardeig mediàtic i de la marginació informativa: fins i tot al "Canal Metro" surt un petit reportatge sobre el consens i la participació veïnal en el procès de Remodelació de Bon Pastor, on no es menciona res sobre el conflicte.

Els blocs que s'enderrocaran aquesta setmana (assenyalats amb ratlles) estan apartats de la resta de blocs de la primera fase. Són els blocs que menys dificultats presenten per caure. De fet, per a la resta de cases de la primera, hi ha un problema: que teòricament, ja que les cinc cases de que parlavem estan protegides per una ordre judicial, per llei aquesta protecció s'exten també als 25 metros que les rodejen. Així que, no sabem que passarà després d'aquesta setmana. A més a més, hi ha dos blocs més (assenyalats en taronja) que segons el Pla de Remodelació pertanyen a la segona fase però segons el PERI pertanyen a la primera. Aquestes famílies estan vivint en la incertesa: no saben si podran traslladar-se a un pis o si hauran de quedar-se dintre d'una enorme àrea d'obres, entre runa, sorolls i pols, pels pròxims dos-tres anys d'enderrocs i construccions; ja que en el terreny que s'allibererà de les cases es construiran els blocs on es reallotjaran els veïns de la segona fase. Una família d'aquests blocs de fet ha firmat el contenciós administratiu de què hem parlat.

El que està clar és que amb els primers enderrocs caurà també una esperança, que fins que no ens la enderroquin físicament moltxs no volem deixar caure: l'esperança de qué s'hagués pogut salvar integralment, remodelant i acondicionant les cases, un barri obrer, històric, lluitador, de la ciutat. Que es poguessin salvar les cases per a les persones que han viscut en elles i les han cuidat durant tant de temps, construint pisos per als fills i nets del barri que els necessiten. Esperança d'un Pla de Remodelació diferent, respetuós del veïnat i de l'història del barri, no motivat només pels interessos especulatius. No motivat només per les tres torres de pisos de venta lliure que es construiran a la vora del Besós, sobre el terreny públic de les cases barates.

També era la esperança de qué si la ciutat ha de creixer, no sempre sigui a costa dels més febles. Els emigrants que van arribar fa 78 anys a la ciutat (al 1929), des de Murcia, Andalucia, València, o de l'interior de Catalunya, encara avui són els que han de pagar per a les necessitats dels poderosos. Quina "ciutat d'acollida" és aquesta, ón els immigrants que arriven avui des d'Africa, Amèrica Llatina o Asia, ja poden intuir que d'aquí 78 anys (al 2085!) encara seran ells, i els seus fills i nets, que hauran de deixar les seves cases perquè la ciutat "prosperi"?


Un salut des del Besós.
S5000483.JPG
S5000449.JPG

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Aquesta setmana serà important per a les cases barates de Bon Pastor
16 abr 2007
Encara no le shan tirades... de fet no es veu cap maquina ni res.
Re: Aquesta setmana serà important per a les cases barates de Bon Pastor
16 abr 2007
ESTAN COMENÇANT A TIRAR-LES EN AQUEST MOMENT -17.45 de dilluns

VENIU ELS/LES QUE ESTEU A PROP
Re: Aquesta setmana serà important per a les cases barates de Bon Pastor
16 abr 2007
Qué pena. Ahora no puedo llegar al barrio, yo soy una de las vecinas de las 5 casas que resistimos de la primera fase y acabo de ver el mensaje de stafe. Me siento fatal, qué pena me da. ¿Donde tienen los permisos para derribar? ¿Ya comienzan a actuar bajo su propia ley como en la primera fase? Mezquina jerarquía.
Re: Aquesta setmana serà important per a les cases barates de Bon Pastor
17 abr 2007
Yo soy vecino del buen pastor desde que nací, y la verdad es que me alegro de que por fin se haga algo por el barrio y dejemos de vivir en estas casas que ya están cansadas de recuerdos y vida.

La verdad es que por el precio, comodidades y demás, lo mejor que se podía hacer es tirarlas y construir encima, sino el Buen Pastor será siempre lo mismo, la misma m***da de siempre, el chafarderío en la calle, y 40m2 para familias de 4-5-6 personas.

Yo hace 5 años que salí de allí por motivos profesionales, pero mi bis-abuelo, abuelo y padres han y siguen viviendo allí toda la vida, y me alegro de que por fin, puedan contar con un piso en condiciones, con calfacción, gran salon, 3 habitaciones "normales" de espacio, y las demás comodidades que toda persona busca.

Los que os quejais de que las tiren, lo haceis por que no teneis otra cosa que hacer durante el día, tarde, noche, rajar por rajar, pedir dinero por indemnización, y retrasar la única salida que os queda, iros y aceptar la realidad de que los tiempos cambian.

las ratas salian igualmente tapiando o sin tapiarlas, ya que yo mismo he pateado alguna en mis tiempos mozos, y guarros hay en todas partes, tapien las casas o no.

Lo que no veo claro, es la fiebre que entró a mucha gente del barrio, que nunca han vivido allí, que tenía su piso en la Estadella, en las 4 torres, en la calle Lima, y siempre renegaron de las casas, pero a la minima oportunidad de colocar allí a sus hijos, lo han hecho por sus amistades dentro de la asociación de vecinos, así aseguraban que su descendencia tenga un piso de renta baja, aún habiendo rajado como "Ratas" de los que llebavamos toda la santa vida allí, tratandonos de pobres por vivir en 40m2. Todos esos pisos deberían ser para las familias que han estado aguantando el frío, la humedad los meados de los perros, los paseos de los Yonkis por delante del montferry, y toda la mierda que hubo durante años. Nosostros lo hemos vivido en nuestras carnes, yo he vivido en la calle, en el barrio lleno de mierda, y no querría que mis hijos viviesen de esa manera, con los gitanos okupas y todos los aprovechados-chaqueteros que por allí abunda, pero ya sabemos que para gustos los colores, y el mío en ese sentido es el marrón oscuro.

Se perderán muchas cosas entre los vecinos, eso está claro, pero a veces hay que perder algo, para ganar otra cosa, y simplemente con la calidad de vida que tendrán los inquilinos, y la renta mínima que se pagará, solucionará más problemas de los que os pensais.

2ª fase YA!!! y los renegados que vais rajando para pedir dinero, basta ya de hacer el Gándul toda la vida y querer vivr de rentas de los demás. Pagad un piso de 80.000€ (Un regalo en barcelona con los tiempos que corren, que no bajan de los 300.000) y dejadnos ir a nuestros pisos nuevos.

Buen Pastor será siempre una maldita caja de grillos chillones, gandules (algunos) y bocazas.

2ª FASE YA!!!!
Re: Aquesta setmana serà important per a les cases barates de Bon Pastor
17 abr 2007
Vergüenza me da que hayas podido vivir en Buen Pastor. Este barrio, su humildad y su gente no se merece a gente tan despreciativa como tu. No te imaginas la "pena" que me das, que tus pensamientos contribuyen a que crezca el sistema corrupto y tus insultos son la base de mi lucha y de mi resistencia.
Cállate. Vendido.
Re: Aquesta setmana serà important per a les cases barates de Bon Pastor
19 abr 2007
Me parece que el unico que se queja por quejar eres tú, que hace 5 años dejaste el barrio; la lucha de los vecinos que resisten en sus casas es la de la dignidad y no dejarse pisar por patronato, ayuntamiento y incluso vecinos como tú. Nadie esta diciendo que los vecinos no se vayan a los pisos, sino que se respete la voluntad de los vecinos, aun mas si quieren seguir viviendo en casas dondce han vivido toda la vida. La historia y los sentimientos no se pagan con dinero.
Y ahora preguntate: ¿Porque vas a gastarte 80.000 eu. en comprarte un piso, teniendo una casa? Es decir, te quitan la casa, y encima tienes que pagar por un piso. Os han tomado el pelo desde la AVV y vosotros habréis caido. El tiempo nos lo dirá... pero mientras tanto dejad en paz a los vecinos que resisten, que ya tienen bastante con el patronato, el ayuntamiento y la AVV.
Sindicat Terrassa