Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Dia Internacional de la Lluita Camperola
11 abr 2007
En celebració del Dia Internacional de la Lluita Camperola, el 17 d´Abril, estaran organitzant activitats i esdeveniments a través del món, camperol(e)s i amic(gue)s que s´estaran mobilitzant al voltant de les demandes següents:


1. Les negociacions de l'OMC no s'haurien d'iniciar de nou. Volem que l'OMC quedi en l'estat moribund que sofreix des de Juliol de 2006. Sota les polítiques de l'OMC, la crisi alimentícia, i de l'agricultura d'escala familiar s'ha aprofundit en tots els racons del món.

Cridem al fet que les organitzacions camperoles i d'altres moviments socials demanden que els seus governs posin fi a l'agenda Doha de Desenvolupament (DDA). En realitat no pot haver-hi el desenvolupament mentre els països competeixen un contra l'altre, alguns acaparant als mercats agrícoles aliens. Desafiant l'Agenda Doha, els camperols, els pescadors, pastors, dones i pobles del món estan exigint la implementació de la sobirania alimentària. (Que és la "Sobirania Alimentària"? la sobirania alimentària és el dret dels pobles a aliments sans i culturalment apropriats produïts amb pràctiques ecològiques i sostenibles, i els seus drets de definir els seus propis sistemes alimentaris i agrícoles. Situa al que produeix, distribueix i menja els aliments en el cor dels sistemes alimentaris, i no sota el domini dels mercats i les empreses.

Defensa els interessos i la inclusió de la pròxima generació. Ofereix una estratègia per a resistir i desmantellar el regim actual de comerç empresarial, i dirigeix els sistemes d'aliments, agricultura, pastoreig i de pesca, com determinen els productors mateixos. La sobirania alimentària prioritza les economies i mercats locals i nacionals, situant el poder en els camperols, pescadors artesanals, pastors, amb la producció, distribució i consum dels aliments basats en sostenibilitat econòmica i ecològica.

La sobirania alimentària promou un comerç transparent que garanteix un ingrés just a tots i totes i el dret dels consumidors a controlar els seus aliments i nutrició. Assegura els drets d'ús de les nostres terres, territoris, aigua, llavors, animals i biodiversitat en les mans dels que produeixen els aliments.

La sobirania alimentària implica noves relacions socials lliures de l'opressió i desigualtat entre homes i dones, grups racials, socials i de generacions. Part de la Declaració Nyeleni 2007, Fòrum Internacional de la Sobirania Alimentària en Selingue, Mali al febrer 2007).


Cridem a organitzacions camperoles i d'altres moviments socials a discutir amb els seus governs sobre alternatives de comerç i de producció basades sobre la sobirania alimentària i que l'OMC surti de l'agricultura.



2. Aturar els Acords de Lliure Comerç (TLC) i Acords Econòmics de Societat (EPA, sigles en anglès) en aliments i agricultura. Els TLC i EPAs són simples punts d'entrada creats per a respondre al col·lapse de les negociacions de l'OMC i per a accelerar el procés de liberalització. No són alternatives a l'OMC, però l'altre costat del mateix ganivet, el ganivet del neoliberalisme. Els acords bilaterals i regionals ha de fer-se entre els camperols i els pobles basats en el principi de la solidaritat. Les relacions poble a poble en solidaritat crearan una fraternitat i sonoritat mentre els TLC preparen el camí per a les empreses transnacionals per a destruir les economies integrals dels pobles.



3. Acabar amb el model colonial de monocultius. La història mostra que l'explotació de les riqueses d'altres països normalment succeeix amb l'agricultura de monocultius. Aquest és el model colonial de producció perquè els governs estan preocupats solament per a tenir comoditats en grans quantitats i preus barats. No els importen l'impacte dels monocultius sobre la terra i els treballadors, que duguin a una destrucció mediambiental i a l'esclavitut. Fins al dia d'avui, els sistemes agrícoles basats en els monocultius segueixen explotant a éssers humans i al medi ambient. Creen la sobreproducció, que al seu torn destrueix les economies camperoles per mitjà del dumping dels productes agrícoles. Demandem que els governs facin una transició de l'agricultura de monocultiu a una agricultura sostenible basada en la producció familiar que respecta l'ecología o l'agro-ecología, i produeix aliments sans i nutritius



4. Oposar-se a les polítiques del Banc Mundial de terra i de desenvolupament rural. El Banc Mundial està imposant polítiques que porten la privatització de terra, aigua, serveis públics, llavors, etc... Com conseqüència, els agricultors i les comunitats rurals són desplaçats de la terra i les seves vides en la terra, mentre les empreses transnacionals grans agafen la major part dels recursos del món.

Aquestes polítiques es construeixen fins i tot sota el nom de la ´reforma agrària´(Reforma Agrària recolzada pel Mercat del Banc Mundial).Cridem a les organitzacions dels pobles de no deixar-se enganyar per aquestes polítiques neoliberals i que segueixin lluitant per a una reforma agrària genuïna que assegura els drets de les comunitats per a accedir i controlar a les seves terres, territoris, aigües i biodiversitat agrícola. En comptes d'escoltar els consells del Banc Mundial i el FMI, els governs han de treballar amb els seus pobles per assolir la justícia social.


5. Rebutjar a la dominació del G-8! Els països del G-8 solament representen 13,5 % de la població del món, però controlen 62,6% de l'economia mundial. Estan creant un ordre mundial(economia, desenvolupament, conflictes, mediambiental) de tal manera que impacta a la vida de cada ser humà. Aquest ordre mundial ens imposa una situació en què el nombre de persones amb fam ha augmentat de 840 a 854 milions en 2006 mentre un grup petit de milionaris han duplicat el seu capital de 16 a 33 mil milions de dòlars.

Uns pocs mesos abans de la Cimera G-8 al juny a Alemanya, estem denunciant les polítiques propostes pels governs del G-8 per a mantenir el seu poder i per a protegir als interessos de les grans transnacionals, a esquenes de la gran majoria de la població del món. Uneixin-se a les Accions del 17 d'abril! - Més a www.viacampesina.org


1. Organitzar debats públics, tallers, xerrades, seminaris, esdeveniments culturals, i manifestacions sobre la sobirania alimentària com alternativa al model neoliberal. Poden usar els resultats de Nyéleni 2007, el Fòrum de Sobirania Alimentària (Malí, Febrer de 2007) per a diseminar informació i assegurar que els principis de la sobirania alimentària són construïts en el seu país. Convidar a oficials del govern, acadèmics i moviments socials per a participar. (més informació a www.nyeleni2007.org)


2. Participar en accions i activitats del 19 d'abril per a posar fi als acords econòmics EU-ACP (EPAs en anglès).


3. Uneixin-se amb la campanya contra els deserts verds!


4. La Via Campesina, juntament amb altres moviments socials, participarem en les mobilitzacions contra el G-8 de Rostock, Alemanya el 2 i 3 de Juny per a demostrar que les polítiques alternatives són possibles. Cridem al poble a anar a Rostock per a manifestar contra el G-8.



La Via Campesina crida a les organitzacions aliades del món a preparar i organitzar activitats, esdeveniments i accions en commemoració del 17 d'abril. Convidem a totes les organitzacions de la Via Campesina a commemorar aquest esdeveniment en els seus camps, les seves comunitats i entre les seves organitzacions a les províncies i països.


Cridem a altres moviments socials a celebrar aquest esdeveniment també. Sisplau informeu-nos de les activitats que estan planificant. Publicarem totes les accions i activitats a la pàgina web. Per a més informació sisplau comunicar-se amb:


International Operative Secretariat

Jakarta 12790 Indonèsia.
Phone : 62-21-7991890 Facs : 62-21-7993426 Email: viacampesina ARROBA viacampesina.org

Aquesta adreça de correu electrònic està protegida contra els robots de spam, necessita tenir Javascript activat per a poder veure-la. I subscriu-te a la llista d'informació del 17 d'abril amb un missatge blanc a viacam17april-subscribe ARROBA yahoogroups.com Aquesta adreça de correu electrònic està protegida contra els robots de spam, necessita tenir Javascript activat per a poder veure-la.


Pot contactar els nostres representants regionals a Europa (Morgan Ody):

Rue de la Sablonnière 18 - 1000 Bruxelles - Métro: Madou
tel 32 2 2173112 fax: 32 2 2184509
i-mail: morganody ARROBA yahoo.fr Aquesta adreça de correu electrònic està protegida contra els robots de spam, necessita tenir Javascript activat per a poder veure-la

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa