Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Conclou la IV Trobada d’Estudiants dels Països Catalans.
09 abr 2007
Conclou la IV Trobada d’Estudiants dels Països Catalans.
La participació visualitza un moviment estudiantil compromès, i la consolidació del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC).
trobadaestudiants069.JPG
07abr0035.JPG
07abr0036.JPG
Imagen 026.jpg
trobadaestudiants090.JPG
trobadaestudiants040.JPG
trobadaestudiants007.JPG
Debat i reflexió al voltant de l’ensenyament:

Els dies 5, 6, 7 i 8 d’abril s’ha celebrat a Cardedeu (Vallès Oriental), una nova edició de la Trobada d’Estudiants dels Països Catalans. Aquesta, ha estat organitzada per primer cop pel SEPC, associació nascuda fa gairebé un any arran de la fusió de les organitzacions estudiantils Alternativa Estel i la Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans.

Al llarg de quatre dies més d’un centenar d’estudiants vinguts de viles i ciutats dels Països Catalans han destinat part de les seves vacances a participar de les diferents activitats (debats, xerrades i tallers) al voltant de la reflexió de la situació de l’ensenyament públic als Països Catalans i els reptes del moviment estudiantil.

- Treballar per la pública -
La denúncia de les flagrants agressions a la xarxa pública al País Valencià i el desplegament de la LOE, i en el camp universitari l’anàlisi de l’actual construcció de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES) van centrar el primer bloc de treball: l’eix de reivindicació d’un ensenyament públic.

- Renovació pedagògica i el compromís polític de l’educació -
La necessitat de reivindicar i treballar per uns centres educatius arrelats al territori, i per una pedagogia més participativa, amb vocació crítica i transformadora, centrada amb els interessos de la pròpia persona i el treball comunitari, són les conclusions de les diferents xerrades de l’eix de reivindicació d’un ensenyament popular.

- La llengua, un reflex més del sexisme inherent de la nostra societat -
L’enfoc parteix de la constatació que la llengua catalana, com moltes altres, és plena d’expressions i vocabulari que evidencien un llenguatge de caire sexista i discriminatori envers el gènere femení. Així es va veure necessària una reflexió conjunta de tots i totes per fer un gir en l’ús de la llengua i fer un pas més en la lluita i l’assoliment d’una societat lliure i antipatriarcal com a conclusió de les xerrades de l’eix antipatriarcal.

- El decret Fillol i la situació del català a les aules de les Illes Balears i Pitiüses -
La llengua va centrar, en aquesta edició, l’eix de reivindicació de la catalanitat de l’ensenyament. La necessitat d’impulsar moviments de resposta i d’oposició per evitar la mutilació cultural que de forma acientífica impulsa el Partit Popular a les Balears i Pitiüses, i l’aproximació a la realitat d’aquest territori pels estudiants de fora d’aquest van centrar aquest eix de reivindicació.

- Apostem per la púbica, per una societat cohesionada i una xarxa de qualitat -
Des de la trobada, es va apostar, una vegada més, per una xarxa de centres que sigui completament pública com una de les necessitats que més imperen ja que mentre això no sigui així, els i les estudiants que acudeixen a l’escola pública viuran situacions de precarietat i s’aguditzarà la fractura social. Els centres educatius i en general, l’ensenyament, ha de ser públic i de qualitat per poder aconseguir una societat cohesionada, inclusiva i igualitària.


Moviment estudiantil i tallers de formació:

La constatació que el moviment estudiantil en el qual s’inscriu el SEPC és una lluita amb molta història i moltes experiències a partir de les quals nodrir-nos també ha centrat la Trobada. A partir d’aquestes experiències hem treballat aspectes de la psicologia revolucionària i la lluita com una experiència agradable, la comunicació amb la premsa, i la imatge corporativa com a sindicat.


Oci, cultura popular i participació:

Com en les darrers edicions, un dels pilars de la Trobada d’Estudiants ha estat, de sempre, l’oci i la cultura popular. Així doncs durant tota la trobada es realitzaren diferents activitats, les més multitudinàries l’actuació musical de grup ponentí Estel Roig de dijous, la nit de teatre de divendres amb Swing SISestrelles, i el concert de dissabte a la nit amb els grups Skafam, Safanòria i High Times que va aplegar més de mig miler de persones a la Sala Sarau de Cardedeu.

D’altra banda les diferents persones inscrites van poder compartir un espai de convivència i participació col•lectiva, organitzant-se assumint tasques (àpats, neteja, torns...) de la IV Trobada d’Estudiants dels Països Catalans al costat del teixit associatiu de Cardedeu que en tot moment va mostrar-se receptiu i col•laborador amb el projecte.


Valoració i nous reptes:

Des de l’organització estudiantil de l’esquerra independentista es valora de forma molt positiva aquesta quarta edició, les expectatives de participació s’han complert sobretot qualitativament. La feina de base, al dia a dia i des dels centres d’ensenyament, defugint la dependència a organitzacions polítiques i corporacions sindicals dona els seus fruits. Amb aquesta edició es visualitza la bona salut del fil conductor de l’Alternativa Estel i la Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans, i es demostra un cop més que els i les joves estudiants volem canviar les coses i estem disposats i disposades a destinar-hi temps i esforç.

Un cop passada la pàgina de la IV Trobada d’Estudiants dels Països Catalans, li toca el torn a una altra data important pel SEPC, el Congrés d’estudiants de Filologia Catalana que enguany arriba a la sisena edició; i que es celebrarà els dies 25, 26 i 27 d’abril a la Universitat de València, tot retent homenatge a Joan Fuster.
Mira també:
http://www.sepc.cat
http://www.sepc.cat/trobada

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Conclou la IV Trobada d’Estudiants dels Països Catalans.
09 abr 2007
<i>http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2346876<;i>
Re: Conclou la IV Trobada d’Estudiants dels Països Catalans.
09 abr 2007
Bona feina!

Llàstima no haver pogut anar a última hora...endavant el SEPC!
Re: Conclou la IV Trobada d’Estudiants dels Països Catalans.
10 abr 2007
Moltes felicitats!!

De debo que quan vaig llegir el programa em vaig quedar acollonit, molta qualitat, coses serioses i d'anar per feina... En fi poques coses es poden demanar mes.

å?è§?ï¼?
Re: Conclou la IV Trobada d’Estudiants dels Països Catalans.
10 abr 2007
va faltar ratafia a la barra del concert!!
Re: Conclou la IV Trobada d’Estudiants dels Països Catalans.
10 abr 2007
pfff que wapos k sou els sindicalistes... pero en el moviment estudiantil no està passant res, i bolonya avança imparablament i a més a més com un comptagotes, de mica en mica, pq no hi hagi crispació... no sé com ho permetem... sóc estudiant i militava a l'EI però crec a aquestes altures que tot és façana, necessitem cops repressius per fer-nos sentir. Personalment crec que en les postures de la lluita estudiantil deuriem superar l'ostracisme comunista que tant ens enamora ( anys 60 i 70) i passa a l'acció per fer nosaltres la història, tal i com està succeint a Grècia, paralitzar els examens d'una vegada i prendre possessió de les universitats, tot lo demés, les festetes-botifarrades, els concerts, les innumerables xerrades... són aigua amb un cistell. No pretenc amb la meva opinió destruir o ser el típic crític però els anys passen i perdem resistència per molts nous casals que s'obrin o militants que comencin.
ahi keda eso!
salut i bronka
Re: Conclou la IV Trobada d’Estudiants dels Països Catalans.
11 abr 2007
La conjuntura és la que és, i la desmobilització no és fruit de la Trobada d'Estudiants, allà hi havia més de 100 persones repensant en part el que tu estàs dient en plenes vacances de setmana santa.
T’asseguro que es mouen moltes coses i el SEPC és el primer en mantenir relacions amb els companys grecs, però sinó es treballa bé, i fins i tot treballant bé les coses són molt difícils i sense el grup PRISA com en la LOU sempre ha costat molt moure els estudiants.

Crec que el SEPC està canviant la dinàmica del fer per fer (botifarrada, xerrada i concert... que diríem de forma una miqueta molt demagògica) i està consolidant un treball de maduresa i en vista a llarg termini batallant vers el que tu dius. La trobada europea d’estudiants, el congrès d’estudiants de filologia catalans, les diferents campanyes i mogudes a Instituts i Universitats, les campanyes amb la resta de la comunitat educativa o la mateixa Trobada d’Estudiants son bons fruits.

[Pel que fa humiltat i grans teòries no vas gens curt... ]
Sindicat Terrassa