Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: xarxa i llibertat
Nou Windows: capitalisme a la ‘Vista’
09 abr 2007
Si volem veure ben definit, al seu màxim esplendor, el maquiavelisme del sistema capitalista, haurem de recórrer a la tecnologia informàtica: capitalisme en estat pur. Treure productes nous per a deixar endarrerits tots els anteriors. I dâaixò es tracta el llançament (amb gran desplegament mediàtic) del nou sistema operatiu de Microsoft per a ordinadors personals: el Windows Vista, que servirà per a deixar âantiquatâ? el Windows XP.Els usuaris com a mercaderia
Però... quines novetats aporta el Vista? De beneficioses de debò, ben poques. Amb aquest nou sistema operatiu Microsoft ens fa servir els usuaris com a mercaderia per a vendre als seus veritables clients, que són les grans discogràfiques, les indústries del món audiovisual i els fabricants de maquinari (hardware). Nosaltres som dâalguna manera els productes que Microsoft ofereix a aquestes multinacionals. Per què dic això? Perquè totes les novetats del nou sistema operatiu només son avantatjoses per aquestes.

Per què és beneficiosa per les indústries mediàtiques (cinema i música)? Microsoft ha confessat que el PC, o ordinador personal, és una màquina que crea molts problemes a aquestes empreses. Tothom sap que aquestes empreses perden milions i milions de beneficis des que la pirateria és un recurs fàcil i accessible per tothom (gràcies sobretot al fet que els PC i el Windows XP es van adaptar com a plataforma multimèdia: música mp3, vídeos, eMule, etc.).

Per tant, Microsoft ha cedit completament a les peticions dâaquestes multinacionals, especialment les grans productores. Ha construït un sistema basat en un conjunt de tecnologies orientades a forçar els drets digitals permesos per comissió dels drets dâautor.

Aquest conjunt de tecnologies sâanomena DRM (Digital Rights Management, és a dir, Gestió de drets digitals). Simplificant, amb el nou Windows és pràcticament impossible copiar arxius de cinema i música, i la reproducció dâaquests mateixos arxius (tot i que siguin legals) baixarà automàticament de qualitat si no tenim un maquinari (monitor, altaveus) compatibles amb el sistema DRM (la definició del monitor pot baixar si intentes veure un DVD, o els altaveus poden deixar de funcionar quan vols reproduir segons quins CD de música).

I és que el client té sempre la raó. I el client es refrega les mans dels beneficis que li reportarà aquest nou producte de Microsoft. El pèssim aprofitament de recursos del Vista exigirà comprar un PC nou. Necessita més RAM (recomanen 2GB!) i processadors amb més GHz (que sâescalfen més, consumeixen més electricitat i generen més CO2, o sigui més malbaratament energètic que endureix el canvi climàtic).

Això vol dir que les grans cases de maquinari deixaran de construir ordinadors i peces de recanvi no adaptables al Vista, cosa que obligarà a llençar el nostre âvellâ PC de dos anys quan sâespatlli alguna peça irrellevant. Per no parlar del preu del Vista, que oscil·la entre els 300 i els 600 euros, depenent de la versió. Això encarirà extraordinàriament el preu dels PC a les grans botigues.

Resumint, cap benefici per als suposats âclientsâ, tot dâavantatges per als âclientsâ reals. De fet, lâúnica novetat que Microsoft ven als usuaris perquè âsâenamorinâ del Vista és el sistema en 3D (anomenat âWindows Aeroâ), característica que ja hi és de fa anys als sistemes operatius de MAC o de programari lliure com Linux.

Lâúnica alternativa: potenciar el programari lliure
Un cop vist que el nou Windows no aporta res de nou als usuaris, que tot són restriccions per a ells i beneficis per a les grans multinacionals, podem parlar de què fer per trencar aquesta dinàmica.

Una bona manera de fer-ho, a part de boicotejar el Windows Vista, és atrevir-se i potenciar els sistemes operatius lliures com ara el GNU/Linux. Exigir a les administracions que eduquin, potenciïn, promocionin i inverteixen en recerca dâaquests nous sistemes. Serà l´única manera de revertir la balança, de trencar amb un futur on absolutament tot (maquinari, cultura, documentació, comunicació) estigui controlat per la Gran Corporació Microsoft. Si no, els pitjors malsons de Ray Bradbury, Orwell o Isaac Asimov poden fer-se realitat...

This work is in the public domain
Sindicat