Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Resum gràfic de les celebracions de l'Any Nou Kurd (Newroz)
04 abr 2007
En el següent link hi trobareu un resum gràfic de les celebracions d'enguany de la Diada Nacional Kurda, el Newroz (21 de març), dutes a terme a diferents ciutats del Kurdistan del Nord, sota ocupació turca, així com en diferents ciutats turques (Adana, Izmir, Istanbul, Ankara...) on hi viuen grans bosses de refugiats i immigrants kurds.
Diyarbakir_Newroz_5.jpg
Diyarbakir_Newroz_13.jpg
Per entendre les fotografies en la seva dimensió simbòlica, aquí van alguens indicacions:

- Les banderes grogues, que duen una rosa al mig i la inscripció DTP 2005, corresponen al partit pro-kurd legal (encara que amb nombroses alcaldes i dirigents o bé a presó o bé en tràmit).

- La bandera verda amb un estel roig al mig sobre un sol de 21 punxes és la bandera de Koma Komalen Kurdistan, la nova organització confederal del PKK, el Partit dels Treballadors del Kurdistan.

- El rostre d'home amb bigoti correspon a Abdullak Öcalan, líder del PKK, empresonat a Imrali, illa-presó al mar de Màrmara, des de 1999.

- Un estel roig, sobre fons groc, envoltat per un cercle verd, com els penjolls de la noia d ela foto, corresponen directament a la bandera del PKK, organització que amb milers de guerrillers i milions de seguidors, és considerada organització terrorista per l'estat turc, USA i la UE.

- Les pancartes amb el lema "Sagligin, saglimizdir" signifiquen "la seva salut és la nostra" i fan refèrencia a la salut d'Öcalan, el qual pateix un greu deteriorament físic degut a l'enveriment a que és sotmès a la presó d'Imrali, que fa poc ha estat comprovat i denunciat pels seus advocats.

- El foc que crema en moltes de les fotografies és el foc del Newroz, que respon a la llegenda del ferrer Kawa sobre el naixement del poble kurd com a poble lliure.

- Els dos dits aixecats en forma de V de Victòria és el símbol de la resistència kurda.

- Tots els llaços, cintes i banderes que alternen els colors verd, roig i groc fan referència als colors de la bandera nacional del Kurdistan, que està prohibida sota pena de presó.

- El mocador "palestí" que molts duen posat és símbol, a Turquia, de la resistència kurda.
Mira també:
http://www.gundemimiz.com/galeri/?x=4

This work is in the public domain
Sindicat