Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : immigració
El nombre d’immigrants agredits a mans de la policia va augmentar el 2006
03 abr 2007
El cas del marroquí O. B. figura entre les 24 denúncies d’abusos comesos pels Mossos d’Esquadra que l’Oficina d’Informació i Denúncies (OID) de SOS Racisme va recollir al llarg de l’any passat

NOTICIA PUBLICADA A TRIANGLE
ÀLEX ROMAGUERA - Redacció

També s’ha triplicat la discriminació en l’àmbit laboral a causa de la precarietat que pateix el nouvingut Mai no hauria imaginat que passaria de ser víctima a botxí. El jove O. B., d’origen marroquí, encara dóna voltes al viacrucis pel qual va passar el 14 de juny de 2006 a l’estació del metro de Llacuna, al disticte barceloní del Poblenou. Cap a dos quarts de vuit del vespre, i mentre pujava les escales de l’estació, dos homes el van agafar pel coll i, després d’acusar-lo de conèixer l’autor d’un robatori en un establiment de la zona, el van atonyinar amb l’ajuda de dues persones més, fins a deixar-lo semiinconscient i amb greus contusions i hematomes a la cara, al cap i a les costelles.
La batusa va ser tan acarnissada que alguns testimonis van avisar ràpidament els Mossos d’Esquadra, amb la inesperada sorpresa que, després d’identificar els agressors, els agents es van abraonar sobre O. B. mentre li donaven nous cops i un dels agents li etzibava: «A ver si te callas de una vez; has oído, moro de mierda?...». Quan va ser reduït i emmanillat, el jove de 23 anys va ser introduït al cotxe patrulla i conduït a la comissaria sota l’acusació de furt, donant-se per bona la denúncia dels qui li havien clavat la brutal pallissa.
Finalment, O. B. va sortir en llibertat amb càrrecs i, gràcies a entitats socials que l’havien ajudat temps enrere, es va adreçar a SOS Racisme per explicar el seu cas, que, tot i les proves aportades per l’afectat i les gestions davant el Síndic de Greuges i la Direcció General de Seguretat Ciutadana, va resoldre’s amb una condemna a ell per furt, una multa paupèrrima als agressors i l’absolució dels dos mossos d’esquadra a qui el jove havia acusat d’agredir-lo.

El cas d’O. B. figura entre les 24 denúncies que l’Oficina d’Informació i Denúncies (OID) de SOS Racisme ha recollit de persones d’origen immigrant contra qui els Mossos van abusar durant el 2006 (de les 45 referides als cossos policials al llarg d’aquest període). Segons Begoña Sánchez, portaveu de l’entitat, «una vegada més les agressions policials figuren al capdavant en el nombre de manifestacions xenòfobes, amb un 27% del total», i, en el cas dels Mossos d’Esquadra, «s’observa que reprodueixen les pràctiques repressives dels cossos que els han precedit, fins al punt que segueixen el mateix guió de presentar una contradenúncia per desobediència contra l’agredit, que pot ser condemnat o rebre una ordre d’expulsió».

Sota les actuacions policials, es troben les denúncies d’agressions comeses per particulars (17%), les discriminacions ocorregudes en diferents serveis socials (16%), en l’àmbit laboral (15%), en els mitjans de comunicació (8%), els actes protagonitzats per grups d’extrema dreta (5,7%) i, a l’últim, pels cossos de seguretat privada (5%). Precisament dos vigilants de seguretat de Renfe han estat denunciats per un noi de nacionalitat romanesa després que SOS Racisme l’atengués per analitzar el seu cas. M. N., veí de Barcelona, no oblidarà la manera violenta com el van tractar els vigilants de l’estació de Vilassar, on estava tocant l’acordió amb altres companys, la nit del 4 de desembre passat. Segons l’afectat, els agents de Renfe, que no duien placa identificadora, el van llançar contra la paret i el van colpejar mentre un d’ells el va amenaçar amb un ganivet tot dient-li: «Como te vuelva a ver por el tren, te llevo a la playa y te mato. Los españoles no queremos rumanos». En aquesta ocasió, malgrat la reunió amb Renfe, el testimoni ofert pels altres romanesos i l’informe mèdic, M. N. ha decidit marxar del país atemorit i cansat de la discriminació de la qual va ser víctima. «Aquest fet mostra la gravetat del racisme que es viu en moltes situacions quotidianes i és una alarma que no podem deixar passar més temps sense donar respostes efectives», afirma SOS Racisme.

En el seu balanç, l’entitat també destaca les 24 denúncies per discriminació laboral registrades l’any passat. Una xifra que triplica els casos de 2005 en aquest àmbit i que, a parer de Begoña Sánchez, obeeix a la precarietat en la qual es troben les persones d’origen extracomunitari. «La majoria de queixes són per impagaments en feines sense contracte, en el servei domèstic i altres situacions difícils de demostrar perquè la Inspecció de Treball no hi arriba. A part dels anuncis i de la selecció de personal que exclouen directament els immigrants».

Així mateix, l’informe de l’entitat constata un lleuger increment d’agressions perpetrades per elements neonazis, amb especial preocupació pel discurs xenòfob i populista de la Plataforma per Catalunya, presidida pel líder ultra Josep Anglada, així com la persistència de prejudicis racials en notícies publicades per mitjans escrits i audiovisuals sobre les quals el Consell de la Informació de Catalunya (CIC) ha emès un dictamen crític. Amb tot, SOS Racisme recorda que «la discriminació és resultat d’una Llei d’estrangeria materialista i utilitarista, que tracta els immigrants com a ciutadans de segona i mà d’obra barata», motiu pel qual «és necessària una legislació més justa i un impuls social i polític per treballar en l’àmbit educatiu i per garantir la igualtat de drets dels nouvinguts».

http://www.eltriangle.info/ct/Cos/EdicioPortada:CinquenaNoticiaPorta#12483

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa