Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Comunicat del SEPC davant l’aprovació de la reforma de la LOU.
30 mar 2007
i309bx5.jpg
El Congrés dels Diputats de lâEstat espanyol ha aprovat, finalment, la reforma de la Ley Orgánica de Universidades (LOU). Tot i la espectacular oposició que va despertar aquesta llei quan va ser aprovada el 2001 pel govern del PP i que Zapatero va prometre abolir si guanyava les eleccions, hem pogut veure, un cop més, com les seves promeses quedaven en paper mullat. Així doncs, tal i com diu el preàmbul de la llei, âsâhan revisat les deficiències de funcionament que sâhavien detectatâ?.

Des del PSOE també es destaca que sâha augmentat lâautonomia de les universitats i que la reforma permetrà respondre amb més eficiència a les necessitats canviants del mercat (o societat, segons diuen ells). De fet, la reforma de la LOU no és res més que lâadaptació de la llei als marcs del procés de Bolonya i a les directrius de la Comissió Europea, que des del Sindicat dâEstudiants dels Països Catalans (SEPC) sempre hem denunciat per considerar-los lâinici d'una mercantilització encoberta de lâensenyament Superior. Als afectes nefastos de lâEEES, a lâEstat espanyol hem de sumar-hi la manca dâinversió estatal, que agreujarà molt més la situació de tots els estudiants catalans.

Tot i que és cert que la reforma retoca alguns dels aspectes més aberrants de lâantiga LOU, al cap i a la fi tan sols es tracta d'una operació de maquillatge. Per marcar un exemple revelador de tot l'esperit de la reforma, és cert que es retorna al Consell de Govern alguns dels poders que l'antiga LOU cedia al Consell Social, però aquest continua tenint l'última paraula en relació amb els assumptes econòmics. Per altra banda, es cert que la reforma permetrà triar a les universitats el sistema dâelecció del rector, però de res en serveix als estudiants un canvi de procés electoral quan la representació al Claustre i a qualsevol òrgan de govern de la Universitat encara es manté elitista a través de la composició regulada per estaments, on el professorat doctor manté la majoria. Així doncs, en comptes de garantir als estudiants una presència adequada i en ple marc d'igualtat respecte a qualsevol altre sector de la comunitat universitària en tot òrgan de govern, es pretén impulsar la creació dâun Consell cupular dâestudiants per aconseguir tenir un interlocutor estudiantil que sigui fàcilment controlable. Tot això, sense tenir en compte lâopinió de les moltes associacions estudiantils que s'han mostrat fermament contràries i menyspreant altres models organitzatius com poden ser les assemblees de facultat o dâuniversitat, molt més horitzontals i representatives.

Un altre dels temes problemàtics i preocupants de la reforma continua sent lâAgencia Nacional de Evaluación de la Calidad y Acreditación (ANECA), creada a la LOU del PP i modificada ara per adaptar-la a la Llei dâAgències Estatals. Tot i el caràcter públic que li atorga la reforma, el seu funcionament és similar al del departament de recursos humans dâuna empresa i serà lâencarregada d'avaluar les universitats i regular-ne el finançament, introduint tècniques de gestió privada en un organisme públic. Tota una idea, la del rendiment de comptes davant la societat, que amaga un sistema de finançament competitiu declarat per diferents economistes com la causa de la degradació del sistema educatiu públic estadounidenc. Un sistema que continua tendint a la creació dâuniversitats de 1a, 2a i 3a categoria sota la idea de la sana competència, que premiarà a les universitats que aconsegueixin més finançament privat, tot un exemple més de l'adopció dels criteris neoliberals que promulga l'esperit de la Convergència Europea.

En relació amb el camp de la recerca, es declara âl'impuls decidit de la vinculació entre la investigació universitària i l'entorn productiu del sistema de ciència i tecnologiaâ?, tot apostant per la creació dâempreses privades per tal de gestionar i explotar descobriments realitzats en investigacions universitàries. Dâaquesta manera, els resultats generats per la investigació pública, enlloc de garantir-ne el seu caràcter públic, passen a mans privades i no retornen a la universitat, qüestió que a més a més, marca una preocupant tendència a reduir els camps en la recerca i a propiciar una mercantilització paulatina de l'anomenada I+D+i.

A banda, tota la nova llei s'ompli la boca amb l'augment de l'autonomia universitària, quan queda palés sota el nou procés establert pel Registre de Titulacions, el claríssimament canvi d'orientació que ha sofert la idea d'autonomia. Aquesta tan sols es queda en un pla proposicional, on les Universitats han de fer tot un treball previ de composició dels nous plans d'estudi sense saber si les Comunitats Autònomes aprobaran les seus propostes el dia de demà.

A part dâaixò, com a sindicat estudiantil seâns obren molt dubtes sobre lâestatut de lâestudiantat, ja que no sabem ni qui el farà ni com, tot i que esperem que les organitzacions estudiantils hi puguem participar, creiem que no serà així. Pel que fa lâestatut del professorat també hi ha molt interrogants i creiem que si la renovació del model pedagògic és un dels puntals de la reforma, aquest hauria de ser una eina clau, a més, cal recordar que amb el nou model que es proposa seran necessaris molts més recursos i que, a hores dâara, el MEC encara no sâha compromès a augmentar els pressupostos i equiparar-los als dels països bàltics.

Ja per acabar, des del SEPC volem denunciar la poca o ninguna consideració que han rebut diferents posicionaments aprovats per vàries universitats, on el Sindicat ha treballat especialment, en els quals s'exigien uns mínims per a la reforma de la LOU, com puguen ser el de la Universitat de València (UV-EG) o el de la Universitat de Barcelona (UB). També volem denunciar lâactitud poruga de partits com ERC i ICV-IU que tant es van oposar a lâaprovació de la LOU i que diuen defensar un altra model educatiu, ja que amb reformes com aquesta tornem a perdre una altra oportunitat de millorar el sistema universitari.


Sindicat dâEstudiants dels Països Catalans (SEPC)
Països Catalans, 29 de març de 2007
Mira també:
http://www.sepc.cat
http://www.sepc.cat/trobada

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Comunicat del SEPC davant l’aprovació de la reforma de la LOU.
30 mar 2007
Comunicat de l'AEP - Associació d'Estudiants Progressistes:

http://www.aep.cat/spip.php?article45


TOTS I TOTES UNIDES CONTRA LA LOU!
Re: Comunicat del SEPC davant l’aprovació de la reforma de la LOU.
30 mar 2007
El Sindicat dâEstudiants dels Països Catalans creu que la llei és âmercantilistaâ?

La LOU deixa en una situació difícil als professors col·laboradors, segons els sindicats


Nuria Mahamud (laMalla.net)
La nova reforma universitària s'ha aprovat amb un ampli consens parlamentari, però no ha deixat del tot satisfets els sindicats d'estudiants i professors. El primers consideren que només s'ha fet una "operació de maquillatge" de l'anterior llei impulsada pel PP; els sindicats del professorat reclamen una negociació immediata per millorar la situació dels professors contractats amb el títol de doctor i dels titulars de les escoles universitàries sense doctorat.
Els sindicats del professorat FETE-UGT i CC.OO consideren que la llei ha deixat sense solucionar alguns "serrells", com ara la situació del professorat eventual i reclamen l'inici de les negociacions de l'Estatut del Personal Docent i Investigador, que ha de regular la carrera docent. Segons el sindicat FETE-UGT, la nova llei afecta negativament al col·lectiu de professors contactats i proposa que aquests docents puguin incorporar-se de forma automàtica a la seva plaça una vegada finalitzats els estudis de doctorat i ser acreditats per l'Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA). Comissions Obreres reclama també una millora del finançament universitari i ha recordat al Govern que es "va comprometre a destinar l'1,6% del PIB" a les universitats.


Per la seva banda, la directora d'ANECA ha destacat que el doble sistema d'avaluació del professorat, de forma externa a través del Consell de Coordinació Universitària i interna des de les pròpies universitats, "permetrà adaptar millor els professors a les necessitats de les universitats".


El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) no està d'acord i ha manifestat en un comunicat que l'agència servirà per a introduir "tècniques de gestió privada en un organisme públic", un fet que ja ha demostrat la degradació de l'ensenyament públic als Estats Units. A més, ha expressat els seus dubtes sobre el futur Estatut de l'Estudiant. "No sabem ni qui el farà ni com, tot i que esperem que les organitzacions estudiantils hi puguem participar", han declarat.
Re: Comunicat del SEPC davant l’aprovació de la reforma de la LOU.
02 abr 2007
Menys comunicats i més lluitar, que des de despatxets no farem res
Re: Comunicat del SEPC davant l’aprovació de la reforma de la LOU.
13 abr 2007
mm... mira l'agenda d'actes del SEPC o l'AEP, i mira el que fan al teu centre.
Sindicat Terrassa