Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
Homenatge a les víctimes del bombardeig de Castelló
21 mar 2007
Divendres 23 de març 19:30 h.

Aquest 23 de març fa 70 anys del primer bombardeig sobre la ciutat de Castelló. Cap homenatge recorda aquell tràgic esdeveniment d’efectes devastadors tot i que va passar a formar part de la memòria col·lectiva del nostre poble. Els nostres majors encara evoquen aquell fatídic dia del bombardeig del vaixell, tota una mostra de l’emprempta que va deixar.
cartellActeBombes4[1].jpg
Efectuat des del creuer Balears, es va prolongar durant 4 hores i va acabar amb la vida de 20 castellonencs, molts d’ells dones i xiquets, a més de ferir a 38 persones ateses en centres hospitalaris. Aquell 23 de març de 1937 datà el dia en què la població civil es convertí en objectiu i víctima de les bombes indiscriminades, i serà el detonant per a què les autoritats castellonenques s’afanyen per construir un amplia xarxa de refugis públics.

La reparació social de la guerra no es pot assolir sense superar la representació marginal que continuen tenint les vícitimes. Ni l'horror viscut ni la intensitat en el que va penetrar mai es podrà transmetre per cap llibre de història, per cap article ni monument, però, en la mesura que accedim a les històries silenciades o manipulades, accedirem, al cap i a la fi, a la paraula de la víctima ocultada, negada, i estarem més a prop del seu rescabalament.

Des del Grup per la recerca de la memòria històrica de Castelló, dins de la nostra tasca per difundir el treball d’investigació de la història viva, fem solemne memòria d’aquell doloròs succés, punt de partida dels nombrosos bombardejos que va sofrir la ciutat. Tan l’aviació italiana establerta a la base de Mallorca, com posteriorment l’aviació alemana de la Legió Còndor, van fer de Castelló (així com moltes altres ciutats de la costa mediterrània i el nord d‘Espanya) un banc de proves de les noves possibilitats destructores, dels últims avenços aeronàutics i tàctiques militars. Els avions del nazisme foren arrasadors i provocaren un gran nombre de víctimes mortals afectant pràcticament tota la ciutat durant els mesos d’abril i maig de 1938 .

La Guerra Civil espanyola va ser el primer conflicte en la història en què apareix de forma generalitzada el bombardeig de ciutats i de la població civil. Els exèrcits podien, ara, ocasionar víctimes i sembrar el terror, la inseguretat i la desmoralització en la rereguarda de l’enemic. La nostra ciutat va patir un total de 44 bombardejos, els quals van causar un nombre aproximat de 150 víctimes. Pocs barris o carrers de la ciutat es van salvar dels bombardejos.http://www.memoriacastello.cat/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Homenatge a les víctimes del bombardeig de Castelló
21 mar 2007
molt bona iniciativa, us felicito des de CGT.
Sindicat