Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: dones
CGT davant l'entrada en vigor de la Llei d'Igualtat
19 mar 2007
Una llei buida de contingut

Davant l'entrada en vigor de la Llei d'Igualtat el dilluns 19 de març, després de ser aprovada pel Senat, venuda en paraules textuals de la vicepresidenta del govern com la norma âmés important per a arribar a la igualtat des de l'aprovació de la Constitucióâ?, tenint com objectiu la nova llei acabar amb la discriminació que sofreix la dona i assolir que la igualtat legal vagi acompanyada d'una igualtat real, amb mesures d'acció positiva, conjunt de mesures laborals i de Seguretat Social contemplades en la llei, que són el resultat de l'acord arribat amb CCOO i UGT, CGT considera que és una llei buida de contingut, sense establir una veritable tutela antidiscriminatoria, un rentat de cara davant les realitats que perpetuen relacions de desigualtat i d'explotació, sense aprofondir en les raons d'aquesta explotació i sense aportar solucions clau per a l'autèntica transformació.
1.- Aquesta llei, en el que a mesures socials es refereix, no segueix més que els paràmetres sobre els quals s'ha subscrit la reforma laboral.

2.- La noció d'igualtat d'oportunitats es redueïx a dos àmbits fonamentalment: la participació en òrgans de decisió i en l'ocupació, deixant fora àmbits com el repartiment del conjunt dels treballs, deixant gairebé per complet absents de la llei els treballs no remunerats, excepte en la mesura que estan involucrats al tractar la conciliació de la vida familiar i laboral.

a) S'exigeix la participació equilibrada de dones i homes en els àmbits de decisió, però no es qüestionen les pròpies estructures de decisió. Quant al poder econòmic, no es qüestiona la falta absoluta del que s'ha denominat democràcia econòmica, i en el referit al poder polític, no es dóna un qüestionament de la falta de democràcia participativa i directa.

b) S'emfatitza en la importància d'assolir la igualtat en l'ocupació, però no es qüestionen les condicions del mercat laboral avui dia. L'èmfasi es posa en l'accés a una ocupació, al marge de les condicions del mateix, sent especialment greu, ja que el procés d'incorporació de les dones al mercat laboral va parell a un procés fort de precarització de l'ocupació, sent aquest procés una dimensió crucial de la feminització del treball.

3.- El govern i els sindicats majoritaris destaquen com avanç la suposada transposició de la directiva 2002/73/CE , a l'incorporar al nostre ordenament jurídic les definicions relatives a la igualtat: la discriminació directa i indirecta, l'assetjament sexual, l'assetjament per raó de sexe i les accions positives. CGT vol posar de manifest que aquesta llei no suposa un gran avanç legislatiu, ja que moltes d'aquestes qüestions ja estaven contemplades en l'ordenament jurídic, així com perquè el concepte esbiaixat d'igualtat del que es parteix és una igualtat de partida per a inserir-se en un sistema desigual. La llei entra en la dinàmica d'assumir la lògica empresarial: la recerca del benefici monetari com l'objectiu legítim de les empreses i condició prèvia, per a posteriorment buscar el benestar social en els marges que això permet. Es parteix de la inevitabilitat i el predomini de la lògica productivista de l'acumulació.

4.- Quant a la venuda conciliació de la vida familiar-personal/laboral, es redueïx la noció de cures a les de la infància, es dóna al marge d'un debat de quines són les prioritats socials a l'hora d'organitzar el conjunt social. La
corresponsabilització del conjunt del col·lectiu masculí no és una prioritat de la llei i no es preveuen mesures per a fomentar-la. En definitiva, parlar de conciliació acaba sent parlar d'ocupació i maternitat, i es va afermant un model de la dona âcompletaâ? que està en ambdós al mateix temps. Tot la resta de facetes de la vida de les persones queda fora; els homes, queden fora; i la reflexió sobre les estructures socioeconòmiques i sobre qui assumeixen la responsabilitat en la sostenibilitat de la vida es minimitza.

Secretaria de la Dona del Comitè Confederal CGT

This work is in the public domain

Comentaris

Re: CGT davant l'entrada en vigor de la Llei d'Igualtat
19 mar 2007
CGT ante la entrada en vigor de la Ley de Igualdad

Una ley vacía de contenido

Ante la entrada en vigor de la Ley de Igualdad el lunes 19 de marzo, aprobada por el Senado el pasado miércoles, vendida en palabras textuales de la vicepresidenta del gobierno como la norma âmás importante para alcanzar la igualdad desde la aprobación de la Constituciónâ?, teniendo como objetivo la nueva ley acabar con la discriminación que sufre la mujer y lograr que la igualdad legal vaya acompañada de una igualdad real, con medidas de acción positiva, conjunto de medidas laborales y de Seguridad Social contempladas en la ley, que son el resultado del acuerdo llegado con CCOO y UGT, la CGT considera que es una ley vacía de contenido, sin establecer una verdadera tutela antidiscriminatoria, un lavado de cara ante las realidades que perpetúan relaciones de desigualdad y de explotación, sin ahondar en las razones de dicha explotación y sin aportar soluciones clave para la auténtica transformación.


1º. Esta ley, en lo que a medidas sociales se refiere, no sigue más que los parámetros sobre los cuales se ha suscrito la reforma laboral.

2º. La noción de igualdad de oportunidades se reduce a dos ámbitos fundamentalmente: la participación en órganos de decisión y en el empleo, dejando fuera ámbitos como el reparto del conjunto de los trabajos, dejando casi por completo ausentes de la ley los trabajos no remunerados, excepto en la medida en que están involucrados al tratar la conciliación de la vida familiar y laboral.

a) Se exige la participación equilibrada de mujeres y hombres en los ámbitos de decisión, pero no se cuestionan las propias estructuras de decisión. En cuanto al poder económico, no se cuestiona la falta absoluta de lo que se ha denominado democracia económica, y en lo referido al poder político, no se da un cuestionamiento la falta de democracia participativa y directa.

b) Se enfatiza en la importancia de lograr la igualdad en el empleo, pero no se cuestionan las condiciones del mercado laboral hoy día. El énfasis se pone en el acceso a un empleo, al margen de las condiciones del mismo, siendo especialmente grave, ya que el proceso de incorporación de las mujeres al mercado laboral va parejo a un proceso fuerte de precarización del empleo, siendo éste proceso una dimensión crucial de la feminización del trabajo.

3º. El gobierno y los sindicatos mayoritarios destacan como avance la supuesta transposición de la directiva 2002/73/CE , al incorporar a nuestro ordenamiento jurídico las definiciones relativas a la igualdad: la discriminación directa e indirecta, el acoso sexual, el acoso por razón de sexo y las acciones positivas. CGT quiere poner de manifiesto que esta ley no supone un gran avance legislativo, ya que muchas de estas cuestiones ya estaban contempladas en el ordenamiento jurídico, así como porque el concepto sesgado de igualdad del que se parte es una igualdad de partida para insertarse en un sistema desigual. La ley entra en la dinámica de asumir la lógica empresarial: la búsqueda del beneficio monetario como el objetivo legítimo de las empresas y condición previa, para posteriormente buscar el bienestar social en los márgenes que esto permite. Se parte de la inevitabilidad y el predominio de la lógica productivista de la acumulación.

4º. En cuanto a la vendida conciliación de la vida familiar-personal/laboral, se reduce la noción de cuidados a los de la infancia, se da al margen de un debate de cuáles son las prioridades sociales a la hora de organizar el conjunto social. La corresponsabilización del conjunto del colectivo masculino no es una prioridad de la ley y no se prevén medidas para fomentarla. En definitiva, hablar de conciliación termina siendo hablar de empleo y maternidad, y se va afianzando un modelo de la mujer âcompletaâ? que está en ambos a un tiempo. Todo el resto de facetas de la vida de las personas queda fuera; los hombres, quedan fuera; y la reflexión sobre las estructuras socioeconómicas y sobre quiénes asumen la responsabilidad en la sostenibilidad de la vida se minimiza.

Secretaría de la Mujer Comité Confederal CGT

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more