|
Notícies :: antifeixisme |
Aprovació de la declaració sobre la memòria històrica
|
|
per cgt-uab |
16 mar 2007
|
Acord 15/2007, de 7 de març, del Consell de Govern de la Universitat Autònoma de Barcelona |
La memòria històrica de la guerra civil i la dictadura franquista és un patrimoni de la nostra societat. El dret a saber i la pugna contra l’oblit no només són mesures contra el revisionisme i el negacionisme, sinó que constitueixen eines de lluita contra la impunitat i en defensa de la llibertat.
Impulsar una recuperació de la memòria històrica, que evidenciï la lluita per les llibertats i faci palès el caràcter criminal de la dictadura franquista, és una acció ineludible per tal de garantir la salut democràtica en la nostra societat. Aquesta recuperació ha d’emfasitzar el caràcter col·lectiu de la memòria, per impedir que un procés històric arribi a convertir-se en un assumpte privat, i evitar així que s’incrementi la indefensió de les víctimes.
Per tal que la recuperació de la memòria històrica sigui efectiva, cal anar més enllà dels gestos simbòlics i declarar de manera expressa la il·legalitat de la dictadura de Franco, originada per un cop d'estat contra un govern legítim, democràticament constituït.
Així mateix, i en sintonia amb múltiples organitzacions i entitats socials, polítiques i sindicals i acadèmiques volem manifestar:
- Que han de deixar-se sense validesa legal les decisions repressives derivades de l'entramat jurídic del franquisme.
- Que és necessari un reconeixement legal de totes les víctimes (per raons polítiques, religioses, ètniques, racials, de gènere, d’orientació sexual) que van patir l'acció repressiva del règim de forma directa a l'interior, o que van haver de quedar-se forçosament a l'exili.
- Que cal aplicar a les víctimes aquells aspectes del dret internacional que tenen validesa, en particular el que fa referència a la imprescriptibilitat, el dret a saber, el dret a la justícia i el dret a la reparació.
- Que cal que l’Estat es responsabilitzi d’impulsar i donar suport a les investigacions dels esdeveniments esdevinguts en el passat, sense que això reemplaci el dret de les víctimes a la justícia. En aquest sentit, cal que s’estableixi legalment l’obligació de l’Administració d’impulsar i donar suport a les tasques de localització i identificació de les fosses i enterraments de les víctimes del franquisme i, si escau, l’exhumació, així com la divulgació dels resultats.
- Que s’ha de garantir la preservació, la conservació, l’inventari i la catalogació dels diferents arxius que tinguin dipositats documents sobre la guerra civil i la dictadura franquista. Així mateix, cal que s’asseguri a tots els ciutadans l’accés a aquest arxius per a l’estudi, consulta o obtenció de còpies dels seus fons documentals, i suprimir, per tant, qualsevol restricció a la seva consulta i difusió.
- Que cal donar suport a tot el procés de recuperació de la memòria històrica, divulgant-ne les investigacions, treballs i estudis que es realitzin. |
Mira també:
http://www.cgt-uab.net |
This work is in the public domain |