Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Anunci :: antifeixisme
Jornades Memòria Històrica -Front del Segre-
16 mar 2007
–BELLCAIRE D’ URGELL- 2007
- El divendres 20 d’abril a les 21h a la sala d’actes de l’ ajuntament, a la plaça major

Presentació del llibre “Les batalles del Segre i la Noguera Pallaresa� de Pol Galitó, Manuel Gimeno, Rodrigo Pita i Josep Tarragona, amb la presència d’alguns dels autors.


-El diumenge 29 d’abril farem una ruta per algunes de les zones de la Batalla del Segre.

Ens trobarem a les 9:30 del matí a l’esplanada de davant del c/ Francesc Llanes Coll * de Bellcaire D'Urgell, per sortir amb els cotxes a les 9:45h.
Farem una visita guiada del territori a càrrec d'en Pol Galitó de l'Associació Estudiosos de la Batalla del Segre qui ens ensenyarà el que ells anomenen l'arquitectura de la guerra civil. Visitarem el murinyol, el tossal de les forques, etc. Ens mourem pels termes de Balaguer, Camarasa, La Sentiu, Bellcaire D'Urgell i Bellmunt D'Urgell.

Dins el 70è aniversari de la Guerra Civil (1936-1939), volem fer una recuperació de la memòria històrica del que va succeïr a les nostres contrades i recordar als caiguts en defensa de la llibertat.

* Francesc Llanes Coll (deportat Bellcairenc al camp d’extermini nazi de Güsen –Mauthausen-)


A darrers de març de 1938 gairebé dos any després d’iniciada la guerra les forces feixistes començaren l’ofensiva d’Aragó amb l’objectiu d’arribar a terres catalanes.

L’exèrcit feixista del general Franco arribaren a Catalunya a primers d’abril i formaren un seguit de “caps de pont�, aquestes grans porcions de terreny dins zona republicana s’estenien al llarg dels rius Noguera Pallaresa i Segre, de Nord a Sud de la província de Lleida.

El que visitarem, serà el de Balaguer. Tenia forma de semicercle amb un eix central que seguia la línia de la carretera de Balaguer a Tàrrega, i s’estenia des de Vallfogona pel Pedrís, la Sentiu, Merengue fins prop de la presa de Sant Llorenç de Montgai, i fou ocupat pel V Cos de l’exèrcit d’Aragó comandat pel general Moscardó.

L’objectiu de la visita al cap de pont de Balaguer és que no s’oblidi una petita part de la nostra més recent història i fer un petit homenantge als soldats republicans que varen desaparèixer i morir lluitant per la llibertat.

70 anys després d’acabada la guerra ja és temps de fer-ne memòria i enaltir el seu sacrifici.



Organitza:
Llibreria Font , Associació d’Estudiosos del Front del Segre, Col·lectiu A les Trinxeres

Col·labora:
Pàges Editors, Ajuntament de Bellcaire
Mira també:
http://www.alestrinx.tk

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat