Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
Can Ricart
16 mar 2007
Resposta de l’A.V.C.R. a la nota de
premsa de la conselleria de cultura.


Can Ricart era a principis del 2005 un recinte ple de VIDA (amb majúscules), on 250 treballadors trobaven la forma de dur un sou a casa; També hi havia infinitat d’artistes i espais creatius, amb una producció cultural importantíssima , amb unes sinergies que creaven teixit social i esperit de barri . En un intent de salvaguardar tot aquest bagatge de l’especulació immobiliària promoguda des del ajuntament i els seus infames plans urbanístics ( 22@, Diagonal Mar, eix Llacuna,etc), es demanà a la generalitat la declaració de B.C.I.N.
Avui, a principis del 2007, Can Ricart és un recinte mort. Tancat i barrat, custodiat per una guàrdia pretoriana a sou del municipi , sols Hangar resta com enclau irreductible, tot i que assetjat judicialment. La pèrdua de patrimoni cultural és , a hores d’ara , del tot irrecuperable.
Amb tot això, una nota de premsa on es declaren un seguit de bones intencions no ens treu de pobres. Considerem que la incompetència de la conselleria ja fa anys que ha quedat en evidència i que l’actitud negligent continua , doncs encara és hora que incoïn l’expedient , AMB DOS ANYS D’ENDARRERIMENT.
Per això assenyalem amb el dit a la conselleria per acusar-la de negligència amb el resultat de la mort de can Ricart . Esperem, això si , que l’incoació de l’expedient arribi a temps per a salvar els valors arquitectònics d’un recinte que no volem contemplar com un bonic cadàver, sinó que aspirem a recuperar per la ciutadania , tal com va ser durant els 11 dies que els artistes de la Makabra van honrar can Ricart amb la seva presència.

Poblenou no està en venda !

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Can Ricart
16 mar 2007
assemblea oberta per comentar la jugada, dimarts 20-3-07 al c/Pujades nº 178.
Re: Can Ricart
16 mar 2007
Re, només saber a quina hora i si hem de portar el berenar. Gràcies.
Re: Can Ricart
16 mar 2007
Heu passat per costat de can ricart? jo acabo de passar fa 10 min i he vist que han derribat 2 naus, nose si pertanyen a can ricart o són naus que fan frontera. Una d'aquestes naus es la que encara es pot veure una pancarta de la makabra penjada.
Si de veritat estan començat a enderrocar hemd e fer algo i ràpid
Re: Can Ricart
16 mar 2007
L'assemblea començarà a les 19h , per a qui vulgui berenar li recomenem fagi us del bar.
respecte al tema de les naus enderrocades no formen part del recinte històric i no tenen valor patrimonial; El tema és que en els solars que deixen lliures aquestes naus el pla urbanistic municipal hi preveu aixecar un gratacels de més de 50m d'alçada que impediria veure can Ricart, deixant-lo empotrat entre edificis.El veritable perill d'enderroc està en la part del pasatge santa Isabel amb c/Perú.Es cap on enfoca l'ull vigilant de la web www.salvemcanricart.org
Re: Can Ricart
17 mar 2007
buf q merda!
un parc amb parets d formigo q hi ha troços q tenen ben be 4 metres.
tot tapant can ricart.
i les grues a tota hostia q venen les eleccions!

politics, no vos entereu encara: la bombolla es a punt d'esclatar i la cara no la teniu coberta :P
Re: Can Ricart
28 mar 2007
Els propietaris de Can Ricart es plantegen demanar fins a 108 milions d'euros d'indemnització a la Generalitat per responsabilitats patrimonials si es confirma que la declaració d'aquest recinte fabril del Poblenou com a bé d'interès nacional comporta la modificació del pla urbanístic pactat anteriorment amb l'Ajuntament de Barcelona. La decisió de la conselleria de Cultura d'elevar l'interès d'aquest espai d'acord amb la llei del patrimoni cultural català podria modificar el pla anterior perquè planteja ampliar el perímetre dels edificis protegits.

Segons va explicar ahir el portaveu de l'Associació de Propietaris del PERI Parc Central, Manel Miret, els propietaris de Can Ricart reclamen que el govern aclareixi el futur d'aquest recinte. "Hi ha voluntat d'entesa i predisposició al diàleg", va explicar. Tanmateix, Miret va recordar que els afectats volen iniciar de seguida la tramitació del pla urbanístic, "després de tants anys" de negociacions amb el consistori barceloní. En cas contrari, reclamaran a l'administració catalana responsabilitats patrimonials per "lucre cessant", amb unes compensacions que van dels 84 milions d'euros als 108.

Per Miret, l'elevació de Can Ricart a bé d'interès nacional no hauria d'afectar el nivell de protecció estipulat quan es considerava aquest complex històric com a bé d'interès local. "Els nivells de protecció són els mateixos, però el que demanem a la Generalitat és que concreti els límits i el perímetre", va afirmar.
Re: Can Ricart
10 abr 2007
Els nous xuclasangs aterren en el 22@ o quan la violència immobiliària atempta contra la sanitat pública .
Torna la línea dura dins del 22@ , mostren la cara més perversa del seu urbanisme al Servei del lucre desmesurat dâuns pocs.

Em viscut els infructuosos intents dâenderrocar el patrimoni històric dels catalans, aturats gràcies a la lluita veïnal, lâesforç de catedràtics de prestigi, i sobretot, pel sacrificat exemple dels 250 extreballadors que,malgrat perdre els seus llocs de treball, resistiren diferents intents de desallotjament i amb la solidaritat del barri, començaren a cridar lâatenció mediàtica damunt la destrucció patrimonial que pretenia el consistori.

Ara lâajuntament pretén que si can Ricart ha de ser declarat B.C.I.N. , urbanísticament es mantingui el seu desastre i sâompli de lofts, i sâencercli de gratacels. El âsenyorâ? marques amenaça de demanar 108 milions dâeuros a les arques municipals,en concepte de indemnització del âlucre cessantâ?.Si abans de requalificar sâhagués expropiat a preu de cadastre els terrenys industrials ( com si es va fer amb els petits propietaris del passatge Cusidó, dins del P.E.R.I. Diagonal mar) ara podríem tenir un can Ricart de totes, que podríem omplir dâequipaments pel barri.

Enlloc dâaixò, en comptes de tenir un somni de creació artística i cultural com durant els 11 dies que la Makabra va dignificar el recinte amb la seva presència, ara el que tenim és un malson de fiblades amenaçadores.

Estem convençuts que lâalcalde Hereu, que tants esforços va esmerçar en fer fora de can Ricart els individus molestos com artistes i xusma de la mateixa calanya, correrà una tupida tela mosquitera entre ell i els nous xuclasangs instalâ¢lats al 22@ .

Lâúnic consol del veïnat serà veure la urticaria que li sortirà quant sâenfronti al veredicte de les urnes. Tant de bo que li cogui tant com a nosaltres les picades dels mosquits.ASSOCIACIÃ DE VEÃ?NS I VEÃ?NES DE CAN RICART
Sindicat Terrassa