Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia : educació i societat
Com es pot consumir de manera més responsable i ètica?
16 mar 2007
Escollir què comprar i què no, canviar hàbits i participar a campanyes de sensibilització. Són propostes que ONG i col·lectius et fan en el Dia Internacional del Consumidor. Perquè les teves compres també determinen l’estat del món.
Redacció canalsolidari.org (15/03/2007)

El cafè del matí, la roba que vestim, l'aigua que utilitzem quan ens dutxem, l'energia que utilitzem per anar d'un lloc a un altre o que fem servir quan encenem la llum i l'ordinador… El dia a dia està lligat al consum i, per això, nombroses organitzacions i iniciatives treballen per informar la població de la necessitat d'un consum més sostenible i just, ofereixen alternatives i demanen ser crítics en l'acte de compra.

Amb motiu del Dia Internacional del Consumidor, que se celebra aquest 15 de març, hem recopilat algunes idees i propostes que, dins i fora de la Xarxa, t'animen a implicar-te per un consum responsable:

Consum responsable cada dia

Rescata la borsa de tela per al pa del fons del calaix, utilitza piles recargables al teu mp3 o discman, demana menjar per endur a una iniciativa d'economia social o, fins i tot, proposa als teus veïns crear una xarxa comunitària de wi-fi. Són algunes de les idees que et dóna l'associació Educació per a l'Acció Crítica i a les quals també pots afegir les de la fundació Terra. Si el que vols és tornar a menjar tomàquet amb gust a tomàquet, compra productes ecològics, participa en una cooperativa de consum o atreveix-te a conrear el teu propi hort a casa teva.

En la teva compra del dia a dia, pots aprendre a escollir segons què s'amaga darrere de cada marca comercial. Hi ha diverses inciatives que t'ajudaran a aprendre-ho:

Informa't!

La revista Opcions et dóna idees útils per al consum quotidià i, número a número, t'explica amb rigor què representa comprar segons quines marques i et desgrana els secrets de productes com la llet, el sabó, el paper i la pasta de dents. Des de Mallorca, l'organització ecologista GOB t'explica el que significa democràcia alimentària i la informació que hauries de trobar a les etiquetes dels productes. En aquesta línia, mai ha de faltar a la teva butxaca la Guia Verda i Vermella d'Aliments Transgènics de Greenpeace.

Cafè, medicaments i roba amb justícia

Què passa amb el cafè des que surt del productor fins que arriba a la teva tassa? La campanya Comerç amb Justícia d'Intermón t'ho explica i et mostra els paranys del comerç internacional. Des de la campanya Roba Neta, a més, et demanen que exigeixis a les grans marques de roba i material esportiu que respectin els drets dels seus treballadors.

Per acabar de veure més propostes i veure els links consulta: http://www.canalsolidari.org/web/noticies/noticia/?id_noticia=8038

This work licensed under a
Creative Commons license
Sindicato Sindicat