Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí : globalització neoliberal : ecologia
L'Entesa pel Decreixement entra en escena
07 mar 2007
Avui 7 de març és un gran dia per Catalunya perquè l'Entesa pel Decreixement apareix públicament en escena.
26771706.jpg
Què tenen en comú els objectors a la Mat, al 4art cinturó, els que rebutgen l'ampliació del port i els veïns afectats per la tercera pista de l'aeroport? Què genera la invasió urbanística de les nostres costes, redueix l'habitat del linx ibèric i es desforesta l'Amazones?

Quina és la causa de la falta d'aigua potable i el canvi climàtic? Per què es fan guerres pel petroli i pels recursos minerals?
Què passa al món ?

Podem trobar respostes si analitzem el sistema actual de creixement continu que sembla no tenir límit: a més consum energètic, més gent, mes cotxes i mes cases, per tant, mes carreteres i mes invasió urbanística. A cada vegada mes electrodomèstics, més necessitats energètiques, que comporten mes centrals i mes línies. A mes indústries, més contaminació, més deixalles, més abocaments.

Als països del nord hem aconseguit desviar part de les conseqüències visibles d'aquest creixement traslladant el problema fora. Les nostres industries més contaminants són mogudes a països on les lleis ambientals són mes laxes i es contaminen rius i aqüífers afectant a la població local. En els últims 31 anys, el nostre consum de matèries i energia s'ha multiplicat per dos. Per mantenir el nostre consum actual i ser autosuficients, Espanya hauria de tenir tres vegades el tamany actual.

Com uns drogoaddictes, utilitzem la força i els mitjans necessaris per assegurar-nos la dosi del motor bàsic del nostre creixement, el petroli. Les conseqüències d'aquesta addicció son diàriament noticia en tots els diaris.

Així doncs, el creixement econòmic es alhora la base de la nostre societat, la religió que ens promet el benestar etern i la droga que impulsa la nostra economia a realitzar actes criminals.

En aquesta situació, parlar de decreixement és posar en dubte la base del nostre sistema i posar sobre la taula la seva impossibilitat a mig plaç i les seves conseqüències actuals.

No es tracta de tornar a les cavernes, sinó de fer una revisió crítica del que han suposat dos segles de industrialisme creixent. Introduir en l’economia els costos reals dels recursos naturals, relocalitzar la industria i l'agricultura, potenciar el ferrocarril de rodalies, limitar radicalment l'us dels vehicles privats, treballar menys hores i a prop d'on és viu, defensar els espais naturals, conservar la biodiversitat i prohibir els transgènics, eliminar els consum superflus i produir béns perdurables; totes aquestes són propostes concretes que acompanyen la filosofia del decreixement. Hi ha moltes més.

Pensar més a fons el decreixement passaria per construir un sistema econòmic i financer que no necessiti de créixer per mantenir-se.

A les jornades que des d'avui dimecres i fins el proper diumenge es desenvoluparan a Barcelona, professionals, investigadors/es, persones individuals i activistes de desenes de col·lectius transformadors d'arreu de Catalunya, debatran totes aquestes propostes i iniciaran la confluència per construir un gran moviment social pel decreixement a Catalunya.

Durant aquests dies s'explicarà públicament què s'entén per decreixement i es debatrà com aplicar aquesta idea en àmbits tan importants com l'economia, l'alimentació, el transport, l'organització territorial i els recursos energètics i es decidiran els següents passos comuns per seguir teixint la xarxa d'objectors del creixement.


Contacte:
tf 933907236

jornades ARROBA decreixement.net

Més informació i programa de les jornades a http://www.decreixement.net
Mira també:
http://www.decreixement.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L'Entesa pel Decreixement entra en escena
07 mar 2007
Ja era hora que al nostre país sorgís una iniciativa tan valenta com és Decreixement. Efectivament existeixen alternatives a un model econòmic que ens duu directament a l'autodestrucció, per molt que alguns ens ho vulguin amagar. Gràcies als impulsors!
Re: L'Entesa pel Decreixement entra en escena
07 mar 2007
Avui han començat les jornades amb un èxit aclaparador de participació. Erem 300 persones i la xerrada ha explicat molt bé el concepte, (quan algú ho passi a text segur que se'n publica alguna cosa per aquí)

Si no heu pogut venir avui, ànims per venir el divendres i/o el cap de setmana, que s'està preparant algu gran!!
Re: L'Entesa pel Decreixement entra en escena
08 mar 2007
i aquests texto a on son accessibles?
Re: L'Entesa pel Decreixement entra en escena
08 mar 2007
A més de publicar-se oportunament a indymedia,
els textos de la xerrada es trobaran aviat a la web www.decreixement.net
Sindicat Terrassa