Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: criminalització i repressió
Censura i sectarisme, de nou, a Barberà del Vallès
06 mar 2007
El govern municipal de Barberà (PSC-EUiA-ICV) evita per la força i la repressió que entitats i col·lectius juvenils de la ciutat distribuexin informació durant la inauguració del segon teatre de la ciutat
foto2.jpg
Us passem la nota de premsa que s'ha redactat després de l'assemblea de valoració que es va celebrar ahir al vespre a l'Ateneu de Barberà. També us adjuntem una foto estreta de la gravació que es fer de l'acció:

Prohibeixen l’accés a la plaça Cooperativa durant la inauguració del nou teatre a joves que repartien octavetes informatives

Aquest passat dissabte 3 de març, coincidint amb la inauguració del nou Teatre Municipal Cooperativa, els espais associatius i juvenils referencials de la ciutat, Casal de Joves Obriu Pas i Ateneu de Barberà, havien preparat una acció informativa, per tal de denunciar la crítica situació que es viu a Barberà a nivell d'equipaments municipals, una deficiència que les entitats i col•lectius juvenils de la ciutat pateixen mensualment i des de ja fa molt de temps, com s’analitzava a les dues octavetes que es volien distribuir. L’objectiu era aprofitar l’acte inaugural per visibilitzar que el govern municipal concentra els seus esforços i pressupostos en maniobres purament electorals, com exemplifica la inauguració del nou teatre, mentre que ignoren les mancances més immediates i reiteradament denunciades, bloquejant per sistema les propostes constructives dels joves o oferint alternatives que no acaben d’avançar. La intenció era repartir aquestes octavetes explicatives al veïnat de la ciutat que anés a la inauguració del segon teatre de la ciutat, acció informativa amb la que es pretenia oferir als assistents un punt de vista diferent sobre l’acte que estava tenint lloc.

A les nou del vespre una cinquantena de joves es van dirigir cap a la plaça Cooperativa per començar a repartir la informació al veïnat que anava arribant al teatre, sortint des de l’Ateneu de Barberà, on s’havia estat desenvolupant durant tot el dia una jornada de cultura popular i de carrer, que denunciava d’una forma més àmplia la precarietat que pateixen els i les joves de la ciutat en diferents aspectes de les seves vides quotidianes. Abans d'arribar a la plaça dos agents de la Policia Municipal van aturar al grup indicant-los que no podien continuar. A l'instant van aparèixer més agents de la Policia Municipal i dels Mossos d'Esquadra per impedir l'accés dels i les joves a la plaça. En un primer moment se'ls va prohibir entrar amb les pancartes, una amb el lema “Menys maniobres electorals i més solucions pel jovent� i una altra amb la reproducció de l’enganxina que es repartia amb les octavetes. Tot i trobar-ho absolutament injustificat, el grup va acceptar que uns quants es quedessin al marge amb les pancartes mentre la resta accedia a la plaça per repartir les octavetes. Després que un agent fes una ràpida ullada al text que es volien repartir, també van impedir que els i les joves entressin a la plaça a distribuir-les, mentre el regidor responsable de la Policia Municipal de Barberà, Antonio Báez (PSC-PSOE) es mirava la situació des de l’entrada del teatre.

Els i les joves participants de l'acció, mantenint en tot moment una actitud tranquil•la i dialogant, van intentar fer veure als agents l'absurd de l’actuació, recordant-los que a una banda i l’altra del cordó policial hi havia veïnat de la ciutat i que es volia, simplement, difondre informació d’interès general per Barberà, i sense que existís cap justificació legal per impedir repartir informació a la via pública. Es va recordar als agents que es tractava d’una acció convocada públicament, assumida i signada pels dos espais associatius i que fins i tot s’havia fet arribar, des de l’Ateneu de Barberà, una nota al veïnat de la zona informant de les activitats que es desenvoluparien dissabte, les quals s’havien fet arribar a l’ajuntament mitjançant una instància. No tenia cap lògica sospitar que les persones retingudes pretenien boicotejar la inauguració, quan aquestes mateixes persones havien fet possible el normal funcionament d’altres parts de l’acte, com la ballada de sardanes, en la que es van cedir les cadires del centre social a la cobla, ja que la Regidoria de Cultura no s’havia preocupat de fer-ho. Davant la prohibició policial els i les joves van convidar a la resta de veïnat que feia cua per entrar al teatre a què s’acostessin a recollir les octavetes i repartir-les, oferiment que va ser ben rebut per la gent que va començar a acostar-se, interessada per les reivindicacions del jovent barberenc, alhora que no eren poques les persones que mostraven la seva perplexitat davant del que estava succeint. Fins i tot, algunes persones que tenien invitació per assistir a la inauguració van renunciar a entrar al teatre per la indignació que sentien davant aquests fets. Al cap d'una estona la concentració es va desplaçar a un altre carrer adjacent al teatre però agents de la Policia Municipal i dels Mossos d'Esquadra van tornar a impedir als i les joves l'accés a la plaça. Malgrat tot, van situar-se davant de les vidreres laterals del vestíbul on van tornar a desplegar les pancartes, i moments després, un cop els i les convidades a la inauguració havien entrat al nou teatre de la ciutat, es donava per desconvocada l’acció informativa, el que no va impedir que la policia seguís controlant fins a ben entrada la matinada quins ciutadans tenien dret a circular per la plaça i quins no.

El passat dilluns 5 de març les entitats convocants es van trobar per valorar els fets de dissabte i decidir les mesures a prendre. A la reunió es va posar de manifest la preocupació davant el retrocés democràtic que representava l’actuació municipal de dissabte, ja que es posaven en dubte els drets més fonamentals, com el de la llibertat d’expressió, alhora que s’identificava com un exercici de censura i autoritarisme l’haver actuat per la via repressiva que joves de la ciutat difonguin els seus punts de vista entre la resta del veïnat. Des del Casal de Joves Obriu Pas i des de l’Ateneu de Barberà es va decidir recollir en un escrit la descripció del lamentable espectacle de dissabte passat i defensar en aquest escrit la nostra llibertat per continuar fent ciutat i la necessitat de respectar els drets de tota la ciutadania. El text es donarà a conèixer per aconseguir que el major nombre de persones i col•lectius de la ciutat s’hi adhereixin, amb l’objectiu final de presentar-ho al proper ple municipal, on es volen demanar explicacions al regidor responsable de la Policia Municipal, Antonio Baéz. La intenció es conèixer l’origen del dispositiu policial que va acompanyar la inauguració del TMC i quins eren els objectius que es perseguien amb aquest. Les entitats juvenils només troben una possible explicació: un intent de criminalització dels joves que treballen tot l’any perquè a Barberà es pugui viure i gaudir de la cultura i l’associacionisme d’arrel popular i barberenca. A l’assemblea de dilluns també es va estar d’acord en què aquesta ha estat una maniobra que desqualificaria automàticament al senyor Baéz per seguir exercint el seu càrrec.


Nota de premsa redactada
després de l’assemblea informativa del dia 5 de març
celebrada a les 21.30 a l’Ateneu de Barberà

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Censura i sectarisme, de nou, a Barberà del Vallès
06 mar 2007
Esta es la democracia de izquierdas de EUiA-PCC y sus aliados ICV

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more