Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : pobles i cultures vs poder i estats
Inaugurada a Viena una "limitada" Agència Europea de Drets Humans
05 mar 2007
La missió d'aquest organisme serà recopilar informació, però no tindrà capacitat per a emetre dictàmens sobre el grau de compliment dels drets humans. AI afirma que aquestes limitacions són "una oportunitat perduda".
Des del 1 de març Europa conta amb una Agència Europea de Drets Humans. Aquesta institució rellevarà a l'actual Observatori Europeu del Racisme i la Xenofòbia en la labor d'assessorar als Estats membres de la Unió Europea i recopilar informació sobre drets fonamentals.

L'organisme estarà completament operatiu al llarg de 2007 i els Estats membres haurien d'acordar un marc plurianual especificant el seu àmbit concret d'actuació, així com el nomenament d'un director.

Mentrestant, l'agència centrarà les seves activitats en la lluita contra el racisme, la xenofòbia i la intolerància.

Missió i limitacions

El pressupost per a aquest any serà de 14 milions d'euros, xifra que augmentarà a poc a poc fins a arribar a els 22 milions en 2012. Quant al personal, durant 2007 passarà dels 37 funcionaris actuals a 46 membres.

El seu consell d'administració estarà integrat per personalitats amb experiència acreditada en la gestió d'organitzacions públiques o privades de l'àmbit dels drets humans. En concret, haurà un expert independent designat per cadascun dels 27 Estats membres, altre expert nomenat pel consell d'Europa i dos representants de la Comissió Europea.

Les seves missions fonamentis seran recopilar informació "objectiva, fiable i comparable" en el desenvolupament de la situació dels drets fonamentals, analitzar-la per a comprovar si s'han vulnerat aquests drets, veure les seves conseqüències i efectes i analitzar exemples de bones pràctiques en aquest terreny.

No obstant això, no tindrà capacitat per a emetre dictàmens sobre el grau de compliment dels drets humans en el seno de la UE i tampoc podrà fer-se càrrec de les queixes particulars dels europeus en aquest terreny.

Estarà en tot cas facultada per a formular opinions a les institucions comunitàries i als Estats membres quan apliquin la normativa de la UE, tant a iniciativa pròpia com a petició del Parlament Europeu, el Consell o la Comissió Europea, sense interferir amb els procediments judicials i legislatius establerts en el Tractat.

Oportunitat perduda

El naixement de l'agència amb un limitat camp d'aplicació té també molt a veure amb el fet que la Constitució europea no estigui en vigor, perquè el malmès Tractat Constitucional preveu que la presa de decisions en l'àmbit judicial i policial no sigui, com fins a ara, per unanimitat sinó per majoria qualificada, facilitant així l'adopció de mesures que en moltes ocasions romanen bloquejades per un només país.

Amnistia Internacional (AI) ha indicat en un comunicat que la creació de l'agència és un pas "en l'adreça correcta" i pensa donar suport la seva labor, però adverteix que els desafiaments actuals que afronten els drets humans a Europa "exigeixen un mecanisme molt més enèrgic".

Dick Oosting, director de l'Oficina de la UE d'Amnistia Internacional, ha lamentat que ha estat tal "el desig de no ofendre a ningú" que "semblava que s'estava creant l'agència per a protegir als Estats membres en lloc de per a fer que rendissin comptes".

AI considera que aquesta institució és "una oportunitat perduda" i pensa que està "efectivament aïllada" d'àrees clau essencials, com són la lluita antiterrorista i els lliuraments extraordinaris de presos, els abusos policials, la vigilància exhaustiva dels drets d'asil i de migració o la tracta d'éssers humans.

Més informació: http://www.canalsolidari.org/web/noticies/noticia/?id_noticia=7991
Mira també:
http://www.es.amnesty.org

This work licensed under a
Creative Commons license
Sindicato Sindicat