Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
Corrupció immobiliària a Torelló, Osona
05 mar 2007
No tenien ni la llicència municipal, però sí que havien tingut temps de tallar els dos avets de més de quaranta anys d’edat que hi havia a la zona ajardinada de l’interior de l’illa de cases.
P1010379.JPG
TORELLÓ, IMMOBILIÀRIES I INICIATIVA PER CATALUNYA

Tot va començar amb un d’aquests disbarats urbanístics que les immobiliàries estan acostumades a perpetrar per Osona, amb la complicitat del poder municipal, per activa o per passiva. Però aquesta vegada, en el número 38 del Carrer Rafael de Casanova, del barri de Montserrat de Torelló, la gent s’ha rebel.lat. Quan varen veure l’assassinat dels arbres, el delicte ecològic que Josep Pujol i Vila, de Còdol, voldria impune, es varen presentar a l’ajuntament, a migdia de l’u de febrer, i al cap de poques hores les obres estaven paralitzades per ordre de l’alcalde. Resulta que no tenien ni la llicència municipal, però sí que havien tingut temps de tallar els dos avets de més de quaranta anys d’edat que hi havia a la zona ajardinada de l’interior de l’illa de cases.

INICIATIVA PER CATALUNYA ÉS CÒMPLICE

I aquí és quan els veïns i veïnes han anat a buscar la gent d’Iniciativa per Catalunya-Ciutadans del Ges. Perquè, en principi, es pot acceptar que els partits de la dreta pura i dura siguin còmplices de les immobiliàries (vull dir que es pot acceptar que un altre ho accepti) però el que no ens esperàvem de cap manera és que Iniciativa per Catalunya (hereus de l’antic Partit Socialista Unificat de Catalunya-PSUC, fundat el 1936 a partir d’uns quants comunistes honestos) prengués partit tan descaradament en contra dels interessos populars del veïnat ultratjat.

I això és el que varen fer amb una nota pública que varen posar en circulació poques hores després que els proposéssim la presentació d’una moció municipal per interposar querella criminal contra la immobiliària Còdol pel delicte ecològic de l’article 332 del Codi Penal.

AUGMENTA LA CORRUPCIÓ

L’ONG Transparency International ha publicat recentment unes dades segons les quals la corrupció a l’estat espanyol augmenta en els darrers anys. Aquest estudi, que a l’última edició cobreix 161 països, explica que a l’estat espanyol els temes de corrupció que més preocupen la població són els partits polítics, l’adjudicació de contractes de construcció i l’obtenció de llicències. Els partits polítics són considerats els més corruptes, a causa del seu finançament i de l’alt cost de les campanyes electorals. L’adjudicació de contractes d’obra pública i els contractes de manteniment, un cop feta l’obra, sembla que sovint impliquen pagaments de comissions il•legals; el mateix pot passar, segons l’estudi de Transparency International, amb l’obtenció de llicències per construir. (1)

LA PREPOTÈNCIA D’INCIATIVA PER CATALUNYA

Els d’Iniciativa per Catalunya-Ciutadans del Ges de Torelló esteu actuant moguts per aquesta prepotència enravenada que ve de la vostra ànsia desmesurada de poder: un poder que vosaltres us obstineu en creure suficientment legítim, però que en el fons no ho és tant, perquè només es basa en els raquítics percentatges d’electors que encara voten, manipulats pels mitjans de comunicació de masses del règim.

En conec algun d’Iniciativa per Catalunya-Ciutadans del Ges que ara és dels qui manen, a Torelló. I com s’han tornat! Quina diferència amb aquells nois i noies de La Fona, que venien a la porta de la comissaria dels mossos d’esquadra, quan estava a l’antiga CAMPSA de Vic, a exigir la llibertat dels companys, arbitràriament empresonats.

Aquest d’Iniciativa d’ara era dels qui no marxaven fins que no veien sortir per la porta de la comissaria l’advocat, acompanyat del detingut. Però en realitat ara tot encaixa, ara que el cap suprem dels mossos d’esquadra també és d’Iniciativa.

Us falta una mica d’aquesta radicalitat que tenen alguns comunistes llibertaris, renovadament jovençana, probablement pueril, però (com totes les coses bàsiques) definitiva.

JUDES I LES APARENCES

Farien bé, els d’Iniciativa de Torelló, en preocupar-se per les aparences. Fins i tot Judes se’n preocupava, perquè una persona honesta, sobretot si vol ser comunista, a més de ser honesta ha de semblar-ho.

Ni Judes va actuar de mala fe, ni Jesús neix a Betlem. Aquesta és una hipòtesi fonamentada d’un professor emèrit de la Universitat de París IV (La Sorbona), Nicolàs Grimaldi (París, 1933). Grimaldi ho explica en un assaig aparegut a França l’any passat, i que l’editorial Pòrtic acaba de traduir al català, “El llibre de Judes�. El llibre explica que Judes va agafar les trenta monedes, però no per cobdícia: havia de simular la cobdícia per persuadir els sacerdots i els doctors de la sinagoga de la seva sinceritat: res no els devia semblar menys natural ni més suspecte que un home desinteressat.(2)

I LA LLUITA CONTINUA

Però la lluita continua. De moment, les obres estan parades, des de l’u de febrer. I nosaltres continuarem lluitant pel nostre dret a la llum natural als nostres habitatges, que són tan antics com els avets que ens oxigenaven l’aire que respirem. Aquests avets que ara defensem, convençuts com estem que, algun dia, la mateixa natura ens ho agrairà. Potser serà el mateix dia que uns comunistes de veritat tornin a tenir poder al municipi de Torelló i tinguin voluntat política d’exercir-lo de veritat, aquest poder. I pensin per ells mateixos. Potser serà el mateix dia que les garses i els pardals tornaran a arrecerar-se a les branques dels arbres que , aleshores, tornaran a créixer a l’interior de la nostra illa de cases. I potser la immobiliària Còdol ja no existirà. I d’Iniciativa per Catalunya-Ciutadans del Ges, tampoc. Ja ho veurem...

Signat: Francesc Arnau i Arias, advocat del DALP
Torelló, Osona, 4 de març de 2007.

NOTES:
(1)     Vegeu el setmanari “El Tempsâ€?, número 1176 de 26-12-06, pàg. 16, article d’Oriol Amat.
(2)     Vegeu el mateix número de “El Tempsâ€?, pàg. 78, article de Lluís Bonada.
Mira també:
http://desdosona.livejournal.com

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat